reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy -dla nas i dla lutowych pociech

Yawla - mieszkałam w Olsztynie przez rok, i z tego co pamiętam to koło reala jest duży sklep dziecięcy (tam, za Jarotami) i jeszcze jeden dość duży "Bobas" jest koło koscioła (w kościele zresztą też jest jeden) w takich pawilonach handlowych Gracja chyba, na Wyszyńskiego o ile dobrze pamiętam.Chciałam zapytać Was co sądzicie o zakupie koszyka Mojżesza, cos w tym stylu, tylko bez baldachimu, z budką, i stojak bez kółek: MY-SWEET-BABY wiklinowe lozeczko kosz TANIA WYS (460753022) - Aukcje internetowe Allegro Tutaj to jest bardzo popularne i o połowę tańsze, a uzywane na ebayu to już w ogóle za grosze. Jak Inga była malutka to ją kładłam na kanpie do spania, ale teraz się zastanawiam czy Inga nie bedzie przeszkadzać dziecku, i też taki koszyk nie bedzie nam zagracał sypialni jak teściowa do nas przyjedzie - bedzie spała w pokoju maleństwa. Z takiego koszyka pewnie długo bym nie korzystała, ze 3 misiące, no ale potem mogę sprzedać, prawda? Co myślicie?

reklama
Nathalie, ja prawdopodobnie dostanę taki kosz, włąsnie bez baldachimu od kuzynki. Jej córka spała w nim 4 m-ce, obecnie ma jej koleżanka i jeśłi zwróci do lutego to ja dostanę. Myślę, że na początek to dobra rzecz i tak jescze nie rozwiązałam problemów łóżeczkowych, tak przynajmniej Franek mógłby spać w swoim łóżeczku, a mała u nas w sypialani w tym koszu, a potem zobaczymy, może Franek odda siostrze łóżeczko, tak czy siak na pewno dzieciaki nie będą mogły razem spać w pokoju...cholera skomplikowane z wszystko...pewnie zacznę o tym myśleć w styczniu:-)

Nathalie ja mialam taki koszyk dla Zuzi i spala w nim przez ok 3-4 miesiace. moim zdniem on jest fajny bo do kazdego pokoju mozesz g przeniesc bez problemu no i nie musisz tak od razu kupowac lozeczka.teraz tez mam zamiar go zywac
a cena w PL jest rzeczywiscie powalajaca:baffled:

fajny taki koszyk ale i tak pozniej trzeba zainwestowac w lozeczko, hmm ja jednak zdecyduje sie na standart i od razu wstawie lozeczko moze gdybym miala domek a nie mieszkanko taki koszyk bylby super, a tak z braku miejsca od razu maleństwo dostanie łózeczko:)

JA się poważnie zaczynam zastanawiać nad kołyską dla dziecka. MAm mało miejsca w mieszkaniu, ale podobno to bardzo dobrze działa na noworodka. Takie delikatne bujanie przypomina mu jak był w brzuszku. Wtedy się podobno uspokaja. A Wy co o tym myślicie?

Do mamusiek które mają już dzieci: jaki rozmiar czapki nosi noworodek? Ostatnio byłam w sklepie i podobała mi się jedna, ale nie miałam pojęcia jaki rozmiar. Jedne wydają mi się ogromne, a drugie malutkie.

JA się poważnie zaczynam zastanawiać nad kołyską dla dziecka. MAm mało miejsca w mieszkaniu, ale podobno to bardzo dobrze działa na noworodka. Takie delikatne bujanie przypomina mu jak był w brzuszku. Wtedy się podobno uspokaja. A Wy co o tym myślicie?

Domyślam się, że chce się dla dziecka jak najlepiej już od maleńkiego, ale wydaje mi się, że po jakimś czasie dziecko przyzwyczai się do "takiego delikatnego bujania" w kołysce i nie będzie chciało zasnąć potem normalnie w łóżeczku - bez żadnych uspokajaczy. Może jak kołyskę odstawi się w odpowiednim momencie to nie ma takiego problemu, ale tego to ja już nie wiem:-p Ja będę tradycjonalistką jak za pierwszym razem i wybiorę łóżeczko od początku. Jak dla mnie był to dobry wybór, ponieważ nie miałam problemów z Młodym, że nie chciał w nim spać, albo że chciał spać z nami w łóżku;-)

Do mamusiek które mają już dzieci: jaki rozmiar czapki nosi noworodek?

Aga obwód główki noworodka mieści się w granicach 32-37cm. A rozmiarówka zależy od firmy, jedne podadzą 50/56 jak na ubranka, drugie newborn albo 0-3 miesiące, a inne poprostu obwód w cm;-)

reklama
Do góry