Kudi81 pewnie Cie nie pocieszę, ale mój maluszek też ma zatwardzenia od kiedy rozszerzyłam dietę i trwa to już ok. 7 miesięcy. Podaję mu właśnie Lactulosum, pomaga po ok 2 dniach. Ja zrezygnowałam całkiem z kaszek ryżowych ( chociaż raczej poprawy to nie dało), a dodaje mu do mleka kleik kukurydziany albo kaszki inne niż kukurydzia np manna, albo pełnoziarniste, czy 7 zbóż. Podawałam też śliwki suszone ze słoiczka, jabłko tarte, sok śliwkowy Hippa. No i oprócz zupy nie daję mu marchewki pod żadną postacią.
Czasem jest lepiej, czasem gorzej, ale tak naprawdę to chyba juz nie pamiętam jak wygląda normalna kupa:-). Jak jest bardzo źle, to Młody się troche męczy, robi tylko malutkie suche bobki. Jak jest lepiej to już kupka nie jest taka sucha, ale robi ją po troche kilka razy dziennie:-).
Do tej pory nie znalazłam przyczyny. Eliminowałam poszczególne produkty z jego diety, ale nic nie przyniosło oczekiwanych rezultatów, więc sie poprostu powoli przyzwyczailiśmy do takiej sytuacji.
Tylko raz, jak wprowadziłam mleko Bebilon3 to Młody dostał praktycznie biegunki, ale jak zmieniłam mleko na Nestle3 to wszystko wróciło do normy, tzn do ciągłego lekkiego zatwardzenia.