reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Źle leczone zapalenie?

Nalia91

Fanka BB :)
Cześć,
Obecnie jestem w 21tc.
Od stycznia mam problemy ze swędzeniem. Najpierw lekarz (nie mój prowadzący) zdiagnozował grzybicę. Dostałam pimafucin na 3 dni. Po tym czasie poszłam na bicenoze, ktora wykryła brak pałeczek kwasu mlekowego i pojedyncze bakterie. Do tego z posiewu wyszedł GBS (obfity) i również obfita flora saprofityczna. Lekarz prosadzacy mówił, że nie widać na zewnątrz zapalenia i że zaleca tylko lactovaginal. Dzisiaj znów mnie dopadło pieczenie, robiłam test pH domowy i wyszedł graniczny z nieprawidłowym. Zastanawiam się, czy nie chodzę od 2 miesięcy z zapaleniem i jak się to może odbić na dziecku? :(

reklama
Na dziecku nijak ale nieleczona infekcja moze prowadzić do skracania szyjki macicy i porodu przedwczesnego...
Ja mialam czesto infekcje od luteiny
I raz lekarz przepisal gynalgin masc i pomoglo i jak znowu lapalam od luteiny to wkladalam sobie Pimaficun globulki rewelacja po jednej mialam spokoj juz! i fajnie sie aplikuje
Bo w szpitalu jak dali raz nystatyne czy jakos tak to nie pomagalo i sie nie rozpuszczalo wkurzylam sie wywalilam i bralam te co mi gin przepisywal
Wkladaj ten Pimafucin w ciazy normalne sa infekcje nawet jakbys sie myla 10 razy dziennie.
A on jest bezpieczny.

GBS dodani ? wiem ze jak jest dodatani to daja jakis antybiotyk .

Ostatnia edycja:
Przy dodatnim GBS w szpitalu dostaniesz antybiotyk żeby nie zarazić maleństwa i nie wiem czy dobrze pamiętam czy nie ale dzidziuś chyba też dostanie (poprawcie jeśli się mylę, hmm chyba że dziecko dostaje jak nie zdążą podać matce, zabijcie ale nie pamiętam [emoji6]). Tylko nie jeź do porodu na ostatnią chwilę bo musi być czas na podanie tego antybiotyku. Lekarz prowadzący widząc wynik powinien Cię o całej procedurze poinformować. A co do infekcji to może ona wpłynąć na przedwczesne skracanie szyjki macicy i w efekcie przedwczesny poród

Przy GBS zaleca się podanie dwóch dawek antybiotyku przy porodzie w odstępie 4 h. Więc aby dziecku nic nie groziło trzeba być przynajmniej te 8 h w szpitalu, gorzej jak poród szybko idzie i nie zdążą. Wtedy dziecku robią dodatkowe badania i w razie potrzeby faszerują antybiotykiem

Byłam u lekarza, który pobrał ponownie wymaz, ale stwierdził , że mój wynik gbs będzie potrzebny dopiero przy porodzie. Poza tym żadnej infekcji nie widzi.

Cześć,
Obecnie jestem w 21tc.
Od stycznia mam problemy ze swędzeniem. Najpierw lekarz (nie mój prowadzący) zdiagnozował grzybicę. Dostałam pimafucin na 3 dni. Po tym czasie poszłam na bicenoze, ktora wykryła brak pałeczek kwasu mlekowego i pojedyncze bakterie. Do tego z posiewu wyszedł GBS (obfity) i również obfita flora saprofityczna. Lekarz prosadzacy mówił, że nie widać na zewnątrz zapalenia i że zaleca tylko lactovaginal. Dzisiaj znów mnie dopadło pieczenie, robiłam test pH domowy i wyszedł graniczny z nieprawidłowym. Zastanawiam się, czy nie chodzę od 2 miesięcy z zapaleniem i jak się to może odbić na dziecku? :(

Wiem, ze jak nie wyleczysz do porodu to dziecko wychodząc moze jakoś złapać te grzyby ( jeśli będzie to poród naturalny), ja też miałam w ciąży zapalenie i grzybicę, ale szybko to wyleczyłam :). Może zmień lekarza ?

reklama
Byłam u innego lekarza, ale on też nie stwierdził zapalenia, tylko powtórzył posiew. Zobaczymy, co z niego wyjdzie .

Do góry