reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wizyty u lekarza, badania, zdjęcia z USG

Ja robie badania prenatalne, bo uważam że bez względu na wiek powinno się je robić.
Pomaga to wychwycić wiele wad, które można leczyć już w trakcie życia płodowego:tak: A ponadto upewniają o dobrym stanie zdrowia malucha.

dokładnie takie samo mam zdanie! to jest dokładniejsze USG badające przepływy, serduszko itp.
ja rezygnuje z testu PAPPA bo osobiście mi nic nie wniesie.. dla mnie to takie wróżenie z fusow. często wychodzą jakies wady których potem nie ma, za dużo stresu i gdybania dla mnie...

reklama
A ja mimo wszystko polecam zrobienie testu PAPPA

Test PAPP-A jest wykonywany pomiędzy 10 a 14 tygodniem ciąży jako badanie przesiewowe głównie w kierunku zespołu Downa, zespołu Edwardsa i zespołu Patau u płodu. Składa się z oceny biochemicznych parametrów krwi matki i parametrów ultrasonograficznych płodu. Test PAPP-A jest odpowiedni dla pacjentek w każdym wieku, ponieważ około 70% dzieci z Zespołem Downa rodzą kobiety przed 35 rokiem życia. W Wielkiej Brytanii i wielu innych krajach europejskich test PAPP-A stanowi standard opieki dla każdej ciężarnej. Na podstawie jego wyniku wyodrębniona zostaje grupa kobiet ciężarnych, u których ryzyko zespołu Downa u płodu jest podwyższone, i tym kobietom proponowany jest test diagnostyczny - np. amniopunkcja, w wyniku której można rozpoznać chorobę płodu, lub ją wykluczyć. Kilkanaście lat temu, kiedy nie było takich badań, jak test PAPP-A amniopunkcję proponowano wszystkim kobietom, u których ryzyko wystąpienia zespołu Downa u płodu było podwyższone ze względu na ich wiek - zazwyczaj powyżej 35 roku życia. W chwili obecnej po wykonaniu testu PAPP-A u większości kobiet "starszych" okazuje się, że ryzyko choroby płodu jest na tyle niskie, że nie uzasadnia wykonania amniopunkcji. U kobiet poniżej 35 roku życia test umożliwia wykrycie płodów chorych, co dawniej było niemożliwe, ponieważ z założenia ryzyko choroby płodu był u nich zbyt niskie, aby proponować im niosący ryzyko zabieg amniopunkcji. Reasumując, obecnie decyzji o wykonaniu amniopunkcji, lub jej zaniechaniu nie musimy opierać jedynie na wieku kobiety ciężarnej - dzięki testowi PAPP-A można wykryć większość (około 90%) płodów chorych u kobiet bez uchwytnych objawów ryzyka choroby płodu i uniknąć amniopunkcji u wielu kobiet, dla których dawniej była ona jedynym źródłem informacji o stanie zdrowia płodu. Aktualnie test PAPP-A jest badaniem o najwyższej czułości wykrywania zespołu Downa. (czułość testu oznacza procent wykrytych płodów chorych - ogólna czułość testu PAPP-A wynosi ok. 90% - to znaczy, że wykrywanych jest 9 na 10 płodów chorych. Dla porównania ogólna czułość testu potrójnego wynosi ok. 60%).

Źródło: http://www.genetyka.hg.pl/test_PAPPA.htm

Witam,
Chwale sie dzisiejsza wizyta. Jak na razie wszystko dobrze. Morfologia wzorowa, reszta badań tez poza TSH- wyszło dużo poniżej normy. Mój gin kazał skonsultować to u endokrynologa w ciagu tygodnia. Biorąc pod uwagę to ze na wizytę w ramach NFZ trzeba czekać jakieś 3 mies najmniej czeka mnie wizyta prywatnie....

A ja mimo wszystko polecam zrobienie testu PAPPA

to wszystko zależy od ciężarnej.. ile nas tyle opinii będzie.
jak to powiedział mój gin najpierw trzeba odpowiedzieć sobie samej na pytanie czy to cos zmieni czy cos wniesie... test PAPPA dla mnie (ale podkreślam ze dla mnie) to cos w rodzaju badania na przeziernośc karkowa ( czy jakos tak to się nazywa). badaja wielkość kostki u dziecka, potem z tabelek wiek matki itp. i wychodzą statystyki zespołu Downa. to badanie pamiętam u synka.

na zespol Downa i pozostale zespoly nie będę miała wpływu, nie zaczne leczenia jeszcze w brzuchu, a dziecka nie przekresle.
lekarz kazal się zastanowić co jak w takim teście cos wyjdzie, tzn jakies prawdopodobieństwo zespołu Downa. i co zrobie? czy zdecyduje się na amminopunkcje? teraz już wiem ze nie bo jest ryzyko poronienia i nie chce takiego ryzyka dla dziecka bo ze statystyk wynika ze te testy bardzo często się myla. ale jak to gin powiedział to jest osobista decyzja każdej kobiety. trzeba zrobić to co podpowiada serce.

ale się rozpisałam :eek:

spokojnej nocki życzę wszystkim dwupakom i większym zestawom.

Ja bede robic to usg dokladne ale testu Pappa nie bede robic bo 2 moim kolezanka wyszly jakies gupoty jednej ze maly ma powazna wade serca a drugiej jakis zespol chorob a dzieciaczki urodzily sie zdrowe jak rybki.
Ja narazie musze isc do internisty moze zapisze mi skierowanie na wyniki.
Bo za sama morfologie i tsh wychodzi prawie 50zl:(

no ja tez bede robic to usg genetyczne w 13 tyg,moze juz bedzie widac plec moich dzieciaczkow:-) kurde fajnie by bylo jakby byla parka:-)

Ja bede robic to usg dokladne ale testu Pappa nie bede robic bo 2 moim kolezanka wyszly jakies gupoty jednej ze maly ma powazna wade serca a drugiej jakis zespol chorob a dzieciaczki urodzily sie zdrowe jak rybki.
Bo za sama morfologie i tsh wychodzi prawie 50zl:(

no właśnie też dlatego rezygnuje z tego testu

a co do badań to spróbuj isc do przychodni gdzie przyjmuje endokrynolog. w rejestracji powiedz ze jesteś w ciąży i potrzebujesz tylko skierowanie na badania. bez wizyty z konsultacją. może cie wcisna w szybszy termin. u mnie w dwóch przychodniach to działa. bo poza oblozeniem wiytami każdy lekarz ma dodatkowe niepisane przyjęcia. wlasnie dla takich pacjentow lub dla takich wymagających nagłego leczenia. ale to może nie we wszystkich przychodniach ale warto sporobowac bo to te badania na hormony sa bardzo drogie. morfologia tania.

Bo za sama morfologie i tsh wychodzi prawie 50zl
ja tak zrobiłam bylam u ogolnego tylko ze on nie może wszystkich badan przepisac ale przepisal mi morfologie, glukozę tsh, ogolne badanie moczu i kreatyninę reszte niestety prywatnie w sumie mnie wyjdzie ok 130zl

najgorzej ze nie wiem jak zrobie te badania nie potrafie rano nic nie zjeść w sumie szpital mam obok bloku ale nie zostawię majki na tak długo samej w domu a nie dam rady wytrzymać bez zjedzenia az ja do przedszkola zaprowadzę musze się przejść zapytać czy robia badania w sobote bo może maz będzie na weekend to jakos dam rade

a co do plci dziecka ja poznałam w 16 tygodniu ale prywatnie u polskiego ginekologa w hiszpanii jak bylam w 20 tygodniu w szpitalu to poeiwdzieli mi ze za wcześnie żeby poznac plec

Ostatnia edycja:
Jestem juz po wizycie. zwolnienie na 2 tygodnie. duphaston 3x dziennie bo wczoraj zaczełam delikatnie plamic. na usg widac pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym i zarys zarodka ale dość niewyraźny. tętna brak. byc moze ciaza jest młodsza. juz sama nie wiem co mam myslec. wczoraj przez to plamienie zaczełam sie strasznie martwic. dzisiaj lekarz mnie troche uspokoił. ale to nie zmienia faktu ze ciągle nie wiem czy bedzie dobrze...

reklama
Giovanna nie martw sie wszystko bedzie w pozadku;)
Iwonaimaia no wlasnie dla tego pojde narazie do internisty po te podstawowe a reszte zrobie pozniej bo juz hiv czy wszystkie tego rodzaju mozna pozniej a i teraz tylko toxoplazmoze zrobie prywatnie bo mam kota.

Do góry