MagdaM33
Fanka BB :)
Wiesz co, ja mam chyba inną metodą robione to badanie bo mam napisane, że przeciwciała przeciw plemnikom mam dodatnie; wartość referencyjna miano < 1:10 i dalej "przeciwciała przeciw akrosomi plemnika ++; przeciwciała przeciw witce plemnika +/- (wartość graniczna).
Wreszcie znalazłam kogoś z takim samym problememCzy możesz napisać mi co powiedział Ci o tym Twój lekarz? BO moja powiedziała, że tylko in vitro wchodzi w grę. A ja wyczytałam, że wystarczy IUI.
w naszym przypadku stwierdzono niepłodność na tle immunologicznym. moja gin, która nas na to badanie skierowała powiedziała, że IUI. byliśmy u jednego lekarza w Poznaniu to powiedział że nie ma się co przejmować bo od tego jest in vitro żeby nam pomóc, zaproponował IUI, ale niewielkie nadzieje dawał. pytałam też lekarza na Bocianie to napisał że IUI ale raczej ze wskazaniem na IVF.
teraz jeździmy do kliniki leczenia niepłodności we Wrocławiu lekarz odrazu powiedział że tylko in vitro. ale powiedział też że jak chcemy możemy spróbować IUI ale daje kilka % szansy. dał mojemu mężowi zestaw specyfików witaminowych na poprawę jakości nasienia, ale po 3 mcach łykania parametry nasienia nie polepszyły się. powiedział że nie odmówi nam IUI bo od tego jest żeby nam pomóc jak chcemy, ale nie dał nadziei.
plemniki mojego męża są tak oblepione białkiem że nie mają siły ani możliwości żeby się poruszać i pomimo że do IUI tuniguje się nasienie, to nie wiadomo czy będą one miały moc dostać się do komórki.
dużo czytałam w necie na ten temat i nie są to zbyt pomyślne wieści.
dlatego zdecydowaliśmy się na in vitro.