reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Maluszkowe zakupy :-)

Ja również się nie znam za bardzo, ale na początek kupię białe pampersy, a później będę eksperymentować z pozostałymi rodzajami. Jeśli zaś chodzi o smoczek to już się w niego zaopatrzyłam. Faktycznie może być problem jak dzieco się do niego za bardzo przyzwyczai, ale z drugiej strony wiem, że ssanie smoczka bardzo dobrze wpływa na rozwój podniebienia i przyszły zgryz, a że mam małego bzika na punkcie zębów to jest to dla mnie bardzo ważne.

A tak odbiegając od tematu to kupujecie leżaczek czy huśtawkę dla maluszków, bo ceny są porównywalne i już całkiem zgłupiałam na co się zdecydować.

leżaczek :)

Maluszek się dziś wzbogacił o chusteczki i pampersy. Kupiłam białe rozmiar 1 - jest napisane 2-5 kg sztuk 23. I mam pytanie: czy to będzie dobry rozmiar dla noworodka nawet jak dziecko będzie ponad 4kg? I czy wystarczy mi taka mała paczka do szpitala i jak się sprawdzą to wtedy mąż dokupi takie same bądź rozmiar większe jeżeli dziecko będzie duże???

Zrobiliśmy także zamówienie z polskiej apteki: mąż chciał jakieś lekarstwa to ja się podpięłam i zamówiłam dla siebie majteczki siatkowe, wkładki laktacyjne i trochę kosmetyków dla maluszka (jakoś mam zaufanie do niektórych polskich firm :tak: )

Zamówiłam także koszulki do porodu i karmienia na allegro (teściowa mi je podeśle a i tak wyjdzie mi taniej niż kupienie w tutaj).

Jutro mam do odebrania na poczcie laktator - szarpnęłam się na Medela Swing - ale był w niezłej cenie bo za mniej niż 100euro kupiłam .

Jeszcze tylko wkłady poporodowe, jakiś szlafroczek bo do szpitala się przyda (a ogólnie nie lubię, nie używam więc i nie posiadam), i ja i maluszek jesteśmy wyposażeni - mogę rodzić (oczywiście w kwietniu:tak::-D)

W lutym zamawiamy wózek i kupujemy łóżeczko + osprzęt i nic tylko czekać na bąbla:-)

Zauważyłam też że wy już wszystko pierzecie....nie za wcześnie?? Bo nie wiem czy też już wpadać w szał i prać czy jeszcze się troszke wstrzymać??

Wgłębiając się w opinie o smoczkach i dopytując się doświadczonych mamusiek, stwierdziłam że smoka nie kupuję (zresztą takie moje było zdanie od początku). Gdyby jednak okazało się że maleństwo jest "nałogowym ssaczem) i chce wisieć i ssać cyca 24h/na dobę to może wtedy ewentualnie .... (opinia stąd O ssakach i smokach )

pupki ok a do szpitala też starczy a mąż kupi.
Na pierwsze dni na bank będą dobre :)

A ten po siostrzenicy bardzo zuzyty, czy za rozowy? ;)

Tak w sumie to ile sie wlasciwie uzywa takiego lezaczka? Bo podejrzewam ze jak tylko maluch zaczyna raczkowac to pewnie juz ciezko go w nim utrzymac?

Ja probuje obecnie rozpracowac temat poscieli i kocykow. Raczej do spania planuje otulacz lub spiworek, ale kocyki chyba tez sa potrzebne? Do wozka to pewnie odzalujemy na oryginalny Stokke, bo da sie go przypiac do fotelika samochodowego i do wozka, wiec ciezko go np zrzucic w blotko na spacerze ;)

Czy ktoras z Was planuje nosic dziecko w nosidelku albo chuscie? Ja planowalam zakup nosidelka Maxi Cosi Easia, ktore niby ma byc bezpieczne dla noworodkow, ale ostatnio czytalam ze mimo atestow, nie jest dobre dla stawow biodrowych i juz calkiem zglupialam...

Ja jak zwykle będę chuścić od urodzeni ale na leżąco w elastyku lub na żabkę ale tak po miesiącu i jeszcze wiążę z podtrzymaniem główki

reklama
Jouluatto moja chrześnica też miała po kimś a ja wolałabym taki z jakimiś grzechotkami itp a nie zwykły.
No właśnie myślałam o chuście ale chyba dopiero jak Kubuś będzie sztywno trzymał główkę:) Jakoś napawa mnie lękiem takie wiotkie dziecko w chuście.

Natomiast pościel do wózka i łóżeczka kupie normalną chociaż zakupie też kocyki gruby i cienki i mam trzy cienkie śpiworki w spadku:))

Ja też zobaczę czy malutka zechce smoka, jak tak to dam. A co do odzwyczajania to może być ciężko, córa ssała do 3 lat. Teraz problemów ze zgryzem nie ma

Ja piorę ciuszki, bo może być różnie i już mogę nie mieć tyle siły.

A ja dziś dostałam porządny stanik do karmienia w spadku po mamie,nosiła go w zeszłym roku przez miesiąc czy dwa po operacji i kurcze będzie idealny, aż się zdziwiłam. Jak trochę urosnę, to nie będę miała w nim luzu. Więc jeden wydatek mam z głowy:)

Co do noszenia to ja probowalam chusty ale nie jakos tak czesto. No i Tymek mial wtedy ze 3 miesiace. Jak juz siedzial dobrze to zakupilam nosidlo ale ergonomiczne. To o ktorym piszesz Jouluetto to tak zwane wisiadlo. Poczytaj sobie na forum chusty.info albo jakims innym jakie sa roznice. Ogolnie zasada jest taka ze na poczatek chusta a do nosidla dziecko powinno juz samo stabilnie siedziec.

Ja również się nie znam za bardzo, ale na początek kupię białe pampersy, a później będę eksperymentować z pozostałymi rodzajami. Jeśli zaś chodzi o smoczek to już się w niego zaopatrzyłam. Faktycznie może być problem jak dzieco się do niego za bardzo przyzwyczai, ale z drugiej strony wiem, że ssanie smoczka bardzo dobrze wpływa na rozwój podniebienia i przyszły zgryz, a że mam małego bzika na punkcie zębów to jest to dla mnie bardzo ważne.

A tak odbiegając od tematu to kupujecie leżaczek czy huśtawkę dla maluszków, bo ceny są porównywalne i już całkiem zgłupiałam na co się zdecydować.

ja zakupiłam juz tez leżaczek Tiny taki:
http://www.smyk.com/tiny-love-wielo...emowy-do-18-kg,p1052156769,swiat-niemowlaka-p

jest fajny bo ma i funkcje kołyski i funkcje rozłożenia go zupełnie na płasko. Polecam.

Kupiłam tez spiworek:
Cool Club, Śpiwór, Fisher Price, 0-6 m - Cool Club - Ubranka dla dzieci - Smyk.com

do wózka planuje chyba raczej kocyk, zobaczymy jaka bedzie pogoda :) zreszta zanim wyjde na spacer to juz bedzie pewnie koniec wkietnia, nie wczesniej :).

Ostatnia edycja:
Widzę L-oka, że planujesz iść na jogę ;-) też nad tym myślałam, ale w moim mieście zajęcia dla kobiet w ciąży są jedynie w tym samym terminie kiedy mam basen, a że basen ma tą przewagę, że cały przez godzinę jest tylko na wyłączność moją i męża to wygrał :tak:

A śpiworek jest prześliczny. Bardzo lubię takie pełne kolorów rzeczy dla dzieciaczków.

reklama
Do góry