reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
W marcu zeszłego roku miałam łyżeczkowanie puste jajo płodowe, dopiero od sierpnia mogliśmy sie starać ponieważ miałam niski progesteron. We wrześniu miałam straszny ból w prawym jajniku i trzymał mnie 4dni wiec poszłam na usg. Lekarz podejrzewał torbiel ale musiałam to skonsultować z innym dla potwierdzenia. Drugi powiedział ze wszystko jest ok i żadnych torbieli nie ma. W listopadzie poszłam na monitoring cyklu do tego samego lekarza co stwierdził ze nie ma torbieli i tym razem okazało sie ze mam torbiel endometrialna. W styczniu poszłam sie zapisać na zabieg laparoskopowy w szpitalu św. Zofii w Warszawie i tam muszę czekać do 6miesiecy na zabieg. Dostałam szybszy termin ze względu na podwyzszony wynik testu ROMA. W lutym chciałam sprawdzić czy moja torbiel rośnie i na wizycie lekarz zaproponował żebyśmy spróbowali IUI ponieważ podczas laparo mogą mi uszkodzić jajnik. Zdecydowaliśmy sie na klinikę bocian w wawie tu mamy najbliżej. To taka moja krótka historia

reklama
Trzymam kciuki...moze popraw dzis z mezem ta iui tak zeby plemniki nadal tam byly...

Poprawię poprawię :D Już wczoraj też poprawialiśmy wieczorem ;)

W marcu zeszłego roku miałam łyżeczkowanie puste jajo płodowe, dopiero od sierpnia mogliśmy sie starać ponieważ miałam niski progesteron. We wrześniu miałam straszny ból w prawym jajniku i trzymał mnie 4dni wiec poszłam na usg. Lekarz podejrzewał torbiel ale musiałam to skonsultować z innym dla potwierdzenia. Drugi powiedział ze wszystko jest ok i żadnych torbieli nie ma. W listopadzie poszłam na monitoring cyklu do tego samego lekarza co stwierdził ze nie ma torbieli i tym razem okazało sie ze mam torbiel endometrialna. W styczniu poszłam sie zapisać na zabieg laparoskopowy w szpitalu św. Zofii w Warszawie i tam muszę czekać do 6miesiecy na zabieg. Dostałam szybszy termin ze względu na podwyzszony wynik testu ROMA. W lutym chciałam sprawdzić czy moja torbiel rośnie i na wizycie lekarz zaproponował żebyśmy spróbowali IUI ponieważ podczas laparo mogą mi uszkodzić jajnik. Zdecydowaliśmy sie na klinikę bocian w wawie tu mamy najbliżej. To taka moja krótka historia

A drożność miałaś sprawdzaną? Laparoskopia nie taka straszna - miałam dwie a przed in vitro jak IUI się nie uda to pewnie trzecia będzie, ale liczę na szczęście przy IUI :)

Tak ja jestem z Gliwic. Staram się wyluzować, wiem też że przy IUI małe są procentowo szanse ale wkurzają mnie te moje pęcherzyki bo już raz się zdarzyło, że nie pękły po perygnylu i teraz mam schizy... byle do jutra - jak pękną to już potem co ma być to będzie

A teraz miałaś jaki zastrzyk na pęknięcie ?
Skoro u Ciebie tak to wygląda z tym pękaniem to faktycznie nie za ciekawie. Pamiętaj jednak, że każda klinika i każdy lekarz trochę inaczej podchodzi do iui. Może warto wybrać się na konsultacje do innej kliniki ?

A drożność miałaś sprawdzaną? Laparoskopia nie taka straszna - miałam dwie a przed in vitro jak IUI się nie uda to pewnie trzecia będzie, ale liczę na szczęście przy IUI :)

Drożności nie robiłam bo mam podejrzenie endometriozy i pytałam sie lekarza czy przy laparo mogą mi zrobić od razu drożność to powiedział ze nie ponieważ ogniska endometriozy mogą zostać w jajowodach i wtedy jeszcze raz bede musia mieć robiona drożność. Stwierdzenie kilku lekarzy ,,skoro zaszłam w pierwsza ciaze to zajdę tez w druga"

Drożności nie robiłam bo mam podejrzenie endometriozy i pytałam sie lekarza czy przy laparo mogą mi zrobić od razu drożność to powiedział ze nie ponieważ ogniska endometriozy mogą zostać w jajowodach i wtedy jeszcze raz bede musia mieć robiona drożność. Stwierdzenie kilku lekarzy ,,skoro zaszłam w pierwsza ciaze to zajdę tez w druga"

Znane mi jest to stwierdzenie... o wiele gorzej i ciężej zajść w ciążę kobiecie która w ciąży nie była wogóle.

hej emm_jak. jestem w sytuacji.. też miałam 3 IUI... zrezygnowałam bo lekarz sugerował już in vitro. zmieniłam lekarza w listopadzie.. ten dał mi parę miesięcy na starania z jego wskazówkami. a obecnie jestem tydzień po laparoskopii :) jedno co mnie dziwi u Ciebie, że nie robili Ci HSG.. ale ja lekarzem nie jestem... miło że jesteś:)

Hymmmm... u mnie w klinice drożność potwierdzona przy IUI to podstawa. Inaczej mówią, że to tylko marnowanie pieniędzy bo bez drożności to IUI nie ma sensu.

Jezu jak mnie wkurza takie głupie podejście lekarzy - zaszła Pani raz zajdzie znowu. U mnie to akurat pierwsze dziecko więc inaczej ale trochę się naczytałam w tych tematach ponieważ miałam bardzo dużo zrostów i to wcale tak nie jest bo stan zapalny, który tworzy zrosty może się pojawić w każdej chwili i też po pierwszej ciąży i kiedyś drożne jajowody teraz mogą być w zrostach. Mam nadzieję, ze u Ciebie jajowody super ale podejścia lekarza nie rozumiem...
Ja przed IUI miałam cały zestaw badań

reklama
Mi lekarz powiedział, ze przed iui drożność to podstawa. Bo po co tracić czas jakby jajowody były niedrożne? Faktycznie dziwne.

Do góry