reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ciąża bliźniacza

Też biorę Pregna plus. Na początku brałam tylko kwas foliowy ale teraz już drugi miesiąc jestem na Pregna plus. Do tego dwa żelaza: Tardyferon-Fol i Żelazek.
Pani w aptece była bardzo zdziwiona dlaczego takie duże dawki żelaza ale jak powiedziałam, że mam w brzuchu bliźniaki to zrozumiała :D
Endokrynolog przepisała mi też jod w tabletkach ale z racji tego, że w Pregna Plus jod też występuje to ginekolog nie kazała mi już tego drugiego jodu brać.

Widziałam, że w Pregna Plus jodu też jest więcej niż gdzie indziej, to chyba dobrze :)
Ja biorę jeszcze magnez, Szelazo Sr i 10 mg doodatkowo kwasu foliowego. Ale mam słabą morfologię, więc to dlatego.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Cześć dziewczyny , jestem tu nowa. Od jakiegoś czasu śledzę wasze forum i cieszę się, że jest miejsce gdzie można podzielić się podobnymi obserwacjami i obawami dotyczącymi ciąży bliźniaczej. Jestem obecnie w 3 ciąży dwujajowej , duosmówkowej w 20 tygodniu. Nie znam płci dzieci bo chcę mieć niespodziankę ;) Najważniejsze żeby były zdrowe. Mam już dwie córki 10 i 6 lat. Ta ciąża i jej dolegliwości jest całkiem inna od pojedynczych, więc pomimo doświadczenia przeżywam ją strasznie. Mam nadzieję że mogę do Was dołączyć? Pozdrawiam wszystkie przyszłe twinsowe mamy .

Orchidea81 witaj :)
Podziwiam Cię, że umiesz powstrzymać ciekawość przed poznaniem płci :) ja bym nie wytrzymała :)))

Widziałam, że w Pregna Plus jodu też jest więcej niż gdzie indziej, to chyba dobrze :)
Ja biorę jeszcze magnez, Szelazo Sr i 10 mg doodatkowo kwasu foliowego. Ale mam słabą morfologię, więc to dlatego.

@gonia80 Co do jodu mi właśnie ten sam lekarz powiedział, że jeżeli nie jem codziennie świeżych morskich ryb(a na Śląsku ciężko takie zdobyć ;-)) to muszę mieć też jod zawarty w składzie suplementu :D

Cześć dziewczyny, ja miałam dziś usg i mierzenie szyjki. Dzieciaki ok, z serduszkiem małego też już się wszystko unormowało :) ważą synek: 1210g a córeczka 1100g. Niestety skrocila mi się Szyjka i będziemy zakładali krążek o ile powiew wyjdzie jalowy.

Cześć dziewczyny, ja miałam dziś usg i mierzenie szyjki. Dzieciaki ok, z serduszkiem małego też już się wszystko unormowało :) ważą synek: 1210g a córeczka 1100g. Niestety skrocila mi się Szyjka i będziemy zakładali krążek o ile powiew wyjdzie jalowy.

Necia w którym jesteś tygodniu?
Najważniejsze, że dzieciaczki ok, a Ty zaciskaj nogi i trzymaj ;)

Jutro zaczynam 30 tc. Ale podobno te moje bóle i parcie na dole, to przez krótka szyjkę i to że główka synka jest już bardzo nisko.

Necia super, że z serduszkiem synka wszystko już ok:) a jaką masz długość szyjki?

Jutro zaczynam 30 tc. Ale podobno te moje bóle i parcie na dole, to przez krótka szyjkę i to że główka synka jest już bardzo nisko.

U mnie 29 tydzień, synek 1286, córcia 1040 g.
Od jakiegoś czasu też mam parcia na dole, ale gin mówi, że jest wszystko ok. Szyjka długa i zamknięta. A mały zmienił sobie położenie na miednicowe, leży nisko i napiera na dół. Na razie się nie martwię, ale to uczucie parcia nie jest miłe.

Hej dziewczyny. Co to do witamin to ja na początku brałam kwas foliowy tylko,później to już aż do teraz mix witamin gdzie jest i witamina D i jod i wszystkie potrzebne witaminy,biorę 2 dziennie plus żelazo oczywiście i czasem dodatkowo sobie łyknę magnez jak miałam skurcze w łydkach np. A co do witaminy D to teraz właśnie będzie brak słońca i można mieć niedobory,dobrze sobie zbadać,ja kiedyś przed ciąża właśnie tak się słabo czułam i wyszło,ze niedobór wit D co tu w Szwecji normalne,bo generalnie mało słońca ,brałam przez kilka miesięcy potem na wakacjach się wygrzalam na słońcu i było Ok :) a widzę z tym parciem na dole to nie tylko ja tak mam,moja szyjka 32 co właśnie się polepszyło,bo było 26mm,ale wszystko jest w porządku,ale faktycznie jest to nie miłe uczucie z tym napieraniem @gonia80 mi jedna naciska główka a druga miednicowo ;)
Witaj @Orchidea81 gratulacje,ja tez na początku mówiłam,ze zobaczymy nie ważne płeć a potem to oj już bym nie wytrzymała i odkąd wiem,ze dwie dziewczynki to się zaczęło róż kupowanie kwiatuszki i serduszka Haha a mąż bardzo szczęśliwy,ze będą dwie niunie :)
Ale się rozpisałam :D miłego dnia ja dziś prasuje dalej ;)

reklama
Necia super, że z serduszkiem synka wszystko już ok:) a jaką masz długość szyjki?

21 mm wyszło przy obu pomiarach, a do tego nie podoba się pani ta główka która zeszła tak nisko. Niestety mam głównie leżeć, nawet jak mi już założą krążek. Ale wolę i tak w domu niż w szpitalu. Jak posiew wyjdzie jalowy to w przyszłym tygodniu założą.

Do góry