witajcie...
ja tez ostatnio sobie ograniczylam wchodzenie na nasz watek niestety... za dwie godziny ide do lekarza i mam nadzieje,ze wszystko bedzie dobrze :-)
Kociata- tutaj robia tak zadko usg podczas normalnie przebiegajacej ciazy ze wzgledu na to,ze nieznane sa do konca skutki tego badania... nie udowodniono,ze sa one w 100% bezpieczne ( zreszta nie udowodnione,ze nie sa),ale jesli nie ma potrzeby to robia tylko 2-3 podczas calej ciazy tak na wszelki wypadek,zeby nie ryzykowac w razie czego... normalnie bete robia tez tylko raz i to przed wizyta w ok 8 tc razem z cala seria badan krwi na przeciwciala,choroby weneryczne i HIV,toksoplazme,odczynnik Rh i grupe krwi... i one nie sa na czczo... jak rowniez nie ma badan co miesiac tylko jesli sa potrzebne... a lekarz rodzinny zawsze robi cytologie i dopiero jesli wynik jest zly umawia cie z ginem... jesli chodzi o fotel ginekologiczny,to u gina tez go nie widzialam -tego typowego jak w Polsce- tylko wlasnie ta "kozetke"... po prostu inaczej sie tu podchodzi do ciazy - mysle,ze spokojniej i bez paranoi jak czesto moge wyczytac z forum polskich....moze sie myle,ale takie sa moje wrazenia... a jesli chodzi o bete to jest ona wlasnie w poczatkach ciazy jedynym wiarygodnym wskaznikiem dla lekarza- z tego co mi wyjasnila moja rodzinna ... jesli zaczyna spadac systematycznie to niestety nic nie da sie zrobic - tak bylo w moim przypadku... usg tylko wskazalo brak serca i o 2 tygodnie za mloda ciaze... oczywiscie tez nie mialam zabiegu- chyba,ze bym sie na niego uparla lub byly jakies komplikacje... ja poronilam dopiero w 5 tygodni po obumarciu ciazy,a dowiedzialam sie o tym w 8tc na usg i becie,ktore mialam robione ze wzgledu na ciagle plamienia... po prostu zupelnie inne podejscie opieki lekarskiej :-)
a u nas byla okropna burza sniezna od soboty wieczorem do poznych godzin wieczornych wczoraj... mam nadzieje,ze drogi sa jako tako przejezdne i uda mi sie dojechac do mojego lekarza... szkoly pewnie tez beda zamkniete... jedyna dobra strona tej burzy to jest pieknie :-).... tak bozonarodzeniowo :-) ostatnie kilka zim bylo bardzo lagodnych i zielonych....
Izabelka- kawal super
Sylcia- ja w zeszlym tygodniu mialam robione usg przez brzuch tez ale to byl dopiero 8 tc,wiec za duzo nie widzialam

... gdyby techniczka nie pokazala mi palcem dokladnie fasolki i bijacego serduszka,nigdy bym nie wpadla,ze to to

milego dnia!