reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

6tc i TSH

Dmalw

Fanka BB :)
Cześć dziewczyny,
Powiedzcie mi proszę bo czuję się zdezorientowana i już mocno zdenerwowana.
Na samym początku ciąży czyli w czwartym tygodniu ciąży moje TSH=2,2.
Mój lekarz Endokrynolog który jest uznawany za bardzo dobrego lekarza powiedział że zwiększamy dawkę leku, bo pożąda na wartość to około 1.

Zwiększono mi dawkę z 68 i pół na 88.
Mijają dwa tygodnie robię badania, i TSH=3,30 !!

Zamiast spaść to jeszcze urosło! Zdenerwowałam się zadzwoniłam do lekarza i kazał mi się uspokoić i na spokojnie przyjść po siedemnastej to zwiększymy dawkę.

Ja oczywiście boję się że już po ptakach i że coś złego mogło się zadziac.

Czy miałyście taką sytuację? Czy to naturalne że na początku ciąży TSH pomimo leków może tak wzrastać?
Oczywiście drugi dzień nie czuję bólu w podbrzusza i już kapslusje sobie łeb...

reklama
Ja miałam prawie 5 tsh i dawka została też minimalnie zwiększona o spadło po 4 tygodniach do 1,5 tyle że ja miałam wysokie f4 i dlatego dawka była zwiększona minimalnie bo to f4 jest istotne dla dziecka. W 1 trymestrze dziecko korzysta z twoich hormonów więc dlatego tsh wzrasta. Ty się leczysz przewlekłe na hormony tak? Moim zdaniem nic się nie stało :) wynik nie jest jakiś dramatyczny a leki przyjmujesz :) mi ginekolog jak zobaczył wyniki właśnie prawie 5 to na spokojnke powiedział że trzeba zbić tsh ale żebym się nie martwił bo jeśli zaszłam w ciążę to hormony były unormowane a one z dnia na dzień nie skaczą. Masz wyniki f3 i f4?

Ja miałam prawie 5 tsh i dawka została też minimalnie zwiększona o spadło po 4 tygodniach do 1,5 tyle że ja miałam wysokie f4 i dlatego dawka była zwiększona minimalnie bo to f4 jest istotne dla dziecka. W 1 trymestrze dziecko korzysta z twoich hormonów więc dlatego tsh wzrasta. Ty się leczysz przewlekłe na hormony tak? Moim zdaniem nic się nie stało :) wynik nie jest jakiś dramatyczny a leki przyjmujesz :) mi ginekolog jak zobaczył wyniki właśnie prawie 5 to na spokojnke powiedział że trzeba zbić tsh ale żebym się nie martwił bo jeśli zaszłam w ciążę to hormony były unormowane a one z dnia na dzień nie skaczą. Masz wyniki f3 i f4?

Troszkę mnie uspokoiłaś…
Jak zaczęłam się starać o ciążę to miałam TSH powyżej 3 (prawie 4) i zaczęło się zbijanie.

Aktualnie mam takie wyniki
IMG_0948.JPG

Spokojnie :-) ja mam wyciętą tarczycę. Zaszłam w ciążę przy TSH 3, i brałam euthyrox 175, TSH zaczęło rosnąć i długo nie mogłam zbić poniżej 5, teraz biorę euthyrox 250 i utrzymuje się ok 2. Na początku ciąży co 2tygodnie byłam u endokrynologa i ustalałyśmy dawki. Dawka jest zależna od wagi ciała i dzidzia swoje też wyciąga ;) a że u mnie bliźniaczki (29tc) to sporo mi zabierają

Spokojnie :-) ja mam wyciętą tarczycę. Zaszłam w ciążę przy TSH 3, i brałam euthyrox 175, TSH zaczęło rosnąć i długo nie mogłam zbić poniżej 5, teraz biorę euthyrox 250 i utrzymuje się ok 2. Na początku ciąży co 2tygodnie byłam u endokrynologa i ustalałyśmy dawki. Dawka jest zależna od wagi ciała i dzidzia swoje też wyciąga ;) a że u mnie bliźniaczki (29tc) to sporo mi zabierają

Wooow!!! Gratuluje bliźniaczek. Kurde jak cudownie.
Wczoraj lekarz zwiększył mi dawkę 88 do 100. Ja ważę 52 kg i tarczycę nigdy mi tak nie skakała ale może na początku tej ciąży tak się dzieje…?
PS. To moja trzecia ciąża ponieważ dwie pierwsze straciłam. Nie mam jeszcze dzieci i tak bardzo wszystko się martwię. Wiek też już mam akuratny bo 33 lata ;)

Do góry