• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Duphaston

vixxua

Aktywna w BB
Cześć, pisze to w imieniu koleżanki, która mnie poprosiła o napisanie tego wątku.
Ma ona bardzo nieregularne cykle, ostatnio była u ginekologa który przepisał jej duphaston na wywołanie okresu, kończy już prawie opakowanie a miesiączki dalej nie widać, dodam że przez ten czas co brała duphaston nie zabezpieczała się z mężem. Pyta po prostu czy jest możliwość ciąży bo z drugiej strony spóźnia się jej już prawie dwa miesiące ale duphaston bierze dopiero 7 dni po 2 tabletki na dobę. Czy jest taka możliwość?? Wiadomo że na testy jeszcze za wcześnie 🙈

reklama
Czasami dopiero po odstawieniu Duphastonu przychodzi okres. On ogólnie hamuje owulacje, więc myślę, że w trakcie brania go nie zaszla w ciążę. Jeżeli ma tak nieregularne cykle to może warto zbadać przyczynę.

reklama
Z tego co wiem, miesiączka przychodzi po odstawieniu duphastonu. Trzeba go brać przez określony czas, odstawić i w ciągu paru dni powinno nastąpić krwawienie.

Jest też druga strona medalu. Przy terapii duphastonem w cyklu, w którym mogło dość do zapłodnienia nie odstawia się leku, bo może wystąpić "krwawienie z odstawienia". Zazwyczaj nie jest bardzo groźne, ale na pewno powoduje stres.

Koleżanka mówiła lekarce, że będą się starać o dziecko? Nie dostała konkretnych wytycznych jak ma zażywać i kiedy odstawić tabletki?

reklama
Z tego co wiem, miesiączka przychodzi po odstawieniu duphastonu. Trzeba go brać przez określony czas, odstawić i w ciągu paru dni powinno nastąpić krwawienie.

Jest też druga strona medalu. Przy terapii duphastonem w cyklu, w którym mogło dość do zapłodnienia nie odstawia się leku, bo może wystąpić "krwawienie z odstawienia". Zazwyczaj nie jest bardzo groźne, ale na pewno powoduje stres.

Koleżanka mówiła lekarce, że będą się starać o dziecko? Nie dostała konkretnych wytycznych jak ma zażywać i kiedy odstawić tabletki?
Akurat ja brałam Duphaston od 20 do 25 dnia cyklu i zawsze w 24 dniu dostawałam okres. Dzięki temu wyregulował się mój cykl, ale kiedy znowu zaczęłam brać Duphaston, zamiast dostać okres przez tydzień plamiłam, dopiero po plamieniu przyszedł normalny okres.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry