reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

reklama
No bo w sumie to stwierdzilam ze jestem zbyt beztroska ;) A co jak sie zakochw kims innym tak jak we mnie wczesniej. On byl gotow wwtedy wszystko rzucic A na slask przyjerzdrzal tylko po to zeby mnie do pacy odprowadzic i wracal. A jak go jakas pinda tak oczaruje to co ja wtedy zrobie ? Ostatnio to wogole mnie napadly takie dziwne mysli. Mama bratanice Amelka juz wam pisalam i wyobrazilam sobie ze mnie lukasz zostawia ja nie mam dzieci i mnie taka samotna pochwaja ;( A amelka kiedys przyjdzie ze swoimi dzecmi i bedzie im opowiadac ze tutaj lezy taka ciotka. Nawet nie bedzie kto mial przyniesc glupiego kwiatka na moj pomnik ;(
Widzę że masz jakiś gorszy dzień, bo skąd takie myśli...
Po pierwsze to twój mąż jest wspaniałym człowiekiem i nie zostawi cię dla pierwszej lepszej
A po drugie zaraz będziesz w ciąży, więc ktoś więcej na Twój grób przyjdzie ty moja szalona kobieto [emoji3590][emoji3590][emoji3590]
Pamiętaj, zachodzi w ciążę ta, co się nie poddaje [emoji8]

A to nie jest tak, że jak nie macie rozdzielności majątkowej to wszytsko co macie jest wspólne i do całego majątku macie równe prawa w sensie 50/50? Ja to w sumie nie ogarniam tego
Ja tez wlasnie tego nie ogarniam i zastanawialam sie czy nie isc do jakiegos radcy prawnego bo dom duzy prawie w samym centrum. Ale jak by sie lukasz dowiedzial to by mnie chyba sklepal po dupie ;( a jakos mi glupio samej sie pytac o to ale chyba to zrobie jak bedzie potrzebujacy ;)On mnie porostu wprowadzil i wszystko zalatwil wlacznie z zameldowaniem. Ja sie cieszylam bo moglam wszystko po swojemu zrobic a on sie w nic nie wtracal ;)

Tak opiekuję się wątkiem Staraczki 2018 - 2020 :)
Nam właśnie Pani Genetyk powiedziała, że u nas albo in vitro z diagnostyką preimplantacyjną lub z adopcją prenatalną, ale adopcję wykluczamy. Chciałabym skonsultować jeszcze z kimś moje wyniki. Jeszcze czekam na swoje wyniki: Detekcja 33 mutacji w genie CFTR ze względu, że mąż ma tą mutację i wynik detekcji Polimorfizmu 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1).
Dobrze robisz ze konsultujesz😊 Ja tez mam PAI1 4g/5g heterozygota. Dziewczyny pisały ze 90%populacji ma mutacje tego genu.No i mąż ma mutacje CFTR czyli jest nosiecielem tej mutacji odpowiedzialnej za Mukowiscydozę choć sam nie jest chory, a ja musialam dorobic specjalistyczne badania w wyszlo ze u mnie czysto wiec jedyne ryzyko ze dziecko bedzie nosicielem jak mąż, ale nic gorszego nam nie grozi. Kariotypy robiliscie? A jakie badania nasienia macie juz za sobą?

@Migdalove w każdej klinice powinien być genetyk.... Gdzie podchodzisz do IVF? A co Cię dokładnie interesuje, robilas kariotypy z partnerem, macie jakąś chorobę jednogenowa w rodzinie?
My chodzimy do Invicty w Gdańsku, nie mam pojęcia gdzie podejdziemy do IVF bo tak szybko do tego nie dojdzie ze względu na finanse. Badania kariotypu zrobione, ja: Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13). mąż ma prawidłowy kariotyp. Moi rodzice również dostali zalecenie aby zrobić badanie kariotypu, czekamy na wyniki. Poza tym miałam robione takie badania (od razu napiszę wynik)
Detekcja haplotypu M2 w genie ANXA5 - nie stwierdzono
Detekcja mutacji Leiden w genie Proakceleryny - czynnik V (Detekcja mutacji c.1601G>A) - nie stwierdzono
Detekcja mutacji G20210A w genie Protrombiny - czynnik II (Detekcja mutacji c.*97G>A) - nie stwierdzono
Mąż miał jeszcze badanie w kierunku mukowiscydozy, wyszło tak:
Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - układ heterozygotyczny
Detekcja polimorfizmu w intronie 8 c.1210_12T c.1210_12T[7T]+[9T] _

No i teraz czekamy na moje wyniki o których pisałam. A mąż będzie miał 3 marca kolejne badania genetyczne, za moment napiszę jakie, znajdę tylko kartkę z zaleceniem.

I tak żałujemy, że już po 2 poronieniu sami nie poszliśmy do genetyka, bo lekarz twierdził, że nie potrzebuję bo jestem za młoda i, że za mało poronień. Dopiero właśnie w tamtym roku wzięłam sprawy w swoje ręce i poszłam do rodzinnego po skierowanie do genetyka. Coś mój organizm czuł, że jest nie tak, skoro tak szybko miałam instynkt macierzyński, bo już od 15 roku życia. Wiadomo, w gimnazjum nie starałam się o dziecko. :D Ale jak tylko skończyłam 17 lat to zaczęłam z byłym już chłopakiem, co nie było rozsądne oczywiście ale czasu nie cofnę. Tak miało być po prostu.
Ile masz lat? Ja też bardzo młodo poronilam mając 18 lat w 9tc a potem makac 36lat w 7tc ale tego pierwszego nie wiąże z genetyka, to drugie już tak gdyż immunologicznie byłam obstawiona. Ja tym razem będę badać zarodek.

Dobrze robisz ze konsultujesz😊 Ja tez mam PAI1 4g/5g heterozygota. Dziewczyny pisały ze 90%populacji ma mutacje tego genu.No i mąż ma mutacje CFTR czyli jest nosiecielem tej mutacji odpowiedzialnej za Mukowiscydozę choć sam nie jest chory, a ja musialam dorobic specjalistyczne badania w wyszlo ze u mnie czysto wiec jedyne ryzyko ze dziecko bedzie nosicielem jak mąż, ale nkc gorszego nam nie grozi. Kariotypy robiliscie? A jakie badania nasienia macie juz za sobą?
Badania nasienia mieliśmy podstawowe, wyszły całkiem ok, tylko trochę leniwe plemniki były.

Myslisz ze powinnam jej zrobic prezentaje [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]:-) :):-) :):-) :)
Ha ha ha [emoji23]. Lepiej nie, bo ucieknie [emoji23].
Tamta prezentacja była zajebista, kilka razy czytałam i rżałam[emoji23]
Liliana ma rację, pomyśl nad książką, bo masz zadatki. My oczywiście będziemy pierwszymi czytelniczkami[emoji848]

reklama
Do góry