Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Dobra ide ja sie ogarniac powoli.
Trzymajcie kciuki mocno mocno za mnie i za moje nerwyodezwe sie gdzies po 20
![]()
ogolnie kochana z tymi kontrolami jest tak, ze Zus kontroluje osoby, ktorym wyplaca swiadczenia. Jesli pracoawca zatrudnia powyzej 20 osob, to prcodawca sam wyplaca chorobowe. Zus zazwyczaj ma gdzies takie zwolnienia bo umywa rece. Wiekszosc pracodawcow moze dokonac kontroli samemu, poprosic wlansie Zus lub wynajac firme, ktora sie tym zajmuje. Moja bratowa pracuje wlasnie w takiej firmie i nieraz opowiada jak zabieraja swiadczenia bo ktos poszedl na ogrod po marchewke do ogrodu i nieszczesliwie wracal z nia gdy kontrol czekala u drzwi. Dla nich to juz praca ogrodowa niestety. Ja pracuje w firmie gdzie zatrudnione jest 7 osob. Mysle, ze zostalam wylosowana przez system bo prace podjelam we wrzesniu a w listopadzie bylam juz na zwolnieniu lekarskim.
Racja!!! Gorzej jak ktoś ma ciężką sytuacje materialną i nie może walczyć bo musi żyćTak jak pisałam, co ZUS robi to ja wiem, a czy to jest uzasadnione, to już zupełnie inne butyIle by to nie trwało, o swoje prawa trzeba walczyć i walczy z ZUSem niejeden.
ja słyszałam że w niektórych miastach są te dzienniki mamy ginekolog o dziecku rozdawane po porodziie, fajna sprawaja jak zajdę to na pewno kupię sobie ten segregator #jestemwciąży.
od miasta zazwyczaj dostaje się w wyprawce segregator pediatryczny już o dziecku, ten o ciąży raczej sama kupiła
Tak mamDziewczyny, macie jakieś sposoby na zatkany nos w ciąży? Oczywiście zapomniałam się dziś zapytać co można stosować.
Jak firma zatrudnia ponad 20 osób to faktycznie wypalaca pracodawca, ale tylko za 30 dni w roku ze swojej kieszeni. Potem kasę zwraca mu ZUS, wiec tak czy inaczej płatnikiem jest ZUS, tylko ta płatność jest w innej formie bo poprzez konto pracodawcy