reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Rozumiem endometrioza ale mało tych komórek 🧐. Przy ostatniej stymulacji miałam 1,78 a miałam 10 komórek. No ale może ta endomenda tak pogarsza wynik ;(
Endometrioza barrrdzo mocno i glownie ona wplywa i na jakosc i na ilosc komorek to nie ulega watpliwosci. Do tego 4 stopien ... AMH nie ma z tym nic wpolnego.

@Netiaskitchen a ty w dniu punkcji wiedzialas ile masz komorek dojrzalych? Ja po punkcji w tym samym dniu wiedzialm dokladnie ile mam komorek juz gotowych do zaplodnienia. 4 godziny po punkcji...
Ja w 2018 też wiedziałam... Od razu po. Potem pozmieniali procedury i lekarz robiący punkcję tylko pobiera pecherzyki, a reszta jest już w labie robiona.Do dupy te zmiany tak szczerze... Czyli teraz z punkcji wychodzisz z informacją ile pobranych pęcherzyków. I finito. I czekaj czlowieku te 5 dni... Albo co gorsza na wcześniejszy telefon jakby coś bylo mega źle... Jedyna zmiana przez te 2 lata na lepsze to możliwość zrobienia usg przed wizytą u położnej. I w czasie stymulacji zeby zobaczyc jak rosną pecherzyki i ile ich jest i po pozytywnej becie.

Rozumiem endometrioza ale mało tych komórek 🧐. Przy ostatniej stymulacji miałam 1,78 a miałam 10 komórek. No ale może ta endomenda tak pogarsza wynik ;(
Taaaak . Endometrioza i zrosty , które powoduje zmniejszają rezerwę jajnikowa .. Także przy 4 stopniu jak lekarze decydują się na ivf nie wyciszając endomendy ??!! 🤔🤔

Źródło: Puls Medycyny

Obecność ognisk endometriozy może negatywnie wpływać na jakość komórki jajowej, proces łączenia się plemników z komórką jajową, przygotowanie endometrium do zagnieżdżenia się zarodka. Zrosty i torbiele jajników, powstałe w wyniku endometriozy, zaburzają prawidłową anatomię miednicy małej. W zaawansowanym stadium choroba może oddziaływać na funkcjonowanie jajników, zmniejszając ich rezerwę.

Sama jestem w szoku. ale @olinka321 nie odpisala mi u kogo sie leczy. Zreszta jakie to ma teraz znaczenie... Gameta Rzgów labolatorium jedno z lepszych w Pl... Wiec mysle ze tu chyba duze znaczenia ma parametry dziewczyny. Nic nie wiemy jakie AMH, jakie nasienie co jest przeszkoda w poczeciu naturalnym, jakie BMI, przebyte choroby ?
Przepraszam, umknęło mi to pytanie, kiedyś już pisałam, ze Połać, że endomenda IV stopnia, niedrożny jeden jajowód, BMI w normie, AMH było 1.7 ale badanie świeżo po laparoskopii, więc mogło trochę podskoczyć od tamtego czasu. Jestem wkurwiona jak 150. Jebana niesprawiedliwość. Nie przeżyje tego... nie przeżyje!!! :(

Ja w 2018 też wiedziałam... Od razu po. Potem pozmieniali procedury i lekarz robiący punkcję tylko pobiera pecherzyki, a reszta jest już w labie robiona.Do dupy te zmiany tak szczerze... Czyli teraz z punkcji wychodzisz z informacją ile pobranych pęcherzyków. I finito. I czekaj czlowieku te 5 dni... Albo co gorsza na wcześniejszy telefon jakby coś bylo mega źle... Jedyna zmiana przez te 2 lata na lepsze to możliwość zrobienia usg przed wizytą u położnej. I w czasie stymulacji zeby zobaczyc jak rosną pecherzyki i ile ich jest i po pozytywnej becie.
masakra ja nie wiem jak jest u mnie treaz ale jesli tak to sie zalamie ;( A ile u ciebie bylo komorek bo pecherzykow mialas 21 chyba pobranych...

Ojej. Przykro mi. Macie na świeżo jakiś pomysł co teraz?
Nie mam pojęcia. W czwartek wizyta, będzie chciał „podleczyć” endometriozę. Ciekawe niby jak i ciekawe czemu teraz. Po trzeciej porażce. Już zaczynam kminić czy nie skorzystać z komórek dawczyni, ale to kupa kasy i pewności i tak nie ma. Boże noooo

Taaaak . Endometrioza i zrosty , które powoduje zmniejszają rezerwę jajnikowa .. Także przy 4 stopniu jak lekarze decydują się na ivf nie wyciszając endomendy ??!! 🤔🤔

Źródło: Puls Medycyny

Obecność ognisk endometriozy może negatywnie wpływać na jakość komórki jajowej, proces łączenia się plemników z komórką jajową, przygotowanie endometrium do zagnieżdżenia się zarodka. Zrosty i torbiele jajników, powstałe w wyniku endometriozy, zaburzają prawidłową anatomię miednicy małej. W zaawansowanym stadium choroba może oddziaływać na funkcjonowanie jajników, zmniejszając ich rezerwę.
Kurcze to nie wiedzialam ze endomenda jeszcze wplywa na obnizenie AMH. Masakra. Endomenda to taka menda nietety i bardzo podstepna ;(

reklama
Ja poczytalam w jej postach bo mi się tak smutno zrobilo, a nie chcialam jej teraz pytać
@olinka321, popraw mnie jeśli coś zle sprawdziłam amh ok 1.7, endomenda 4stopnia, słabe nasienie. Bardzo trudna sytuacja. A dziewczyna ma niecałe 30 lat...
No i ta kasa. Przecież 3 procedury to fortuna jest. Skąd wziąć kasę na czwartą?
Jedno jest pewne, @Dakita30 słusznie wg mnie mówi, ze trzeba uderzać do Novum. Tylko tam tanio nie jest.
Sprostowanie. Nasienie jest ok

Do góry