Spóźniał mi się okres, chociaż cały czas na niego czekałam, miałam charakterystyczne bóle podbrzusza. Pierwszy raz tak bolały mnie piersi, dlatego zrobiłam badania USG i na lewej piersi jest mała torbiel, dlatego nie łączyłam bólu z ciążą. Teraz doszło bulgotanie w brzuchu. Coś mnie pokusiło i zrobiłam test. Wyszły dwie grube krechy. Jestem pierwszy raz w ciąży. Czytam na ten temat, ale ciągle mnie to przeraża. Nie wiem jak się zachować, co zrobić w pierwszej kolejności, żeby nie zaszkodzić dziecku. W głowie zaczynają chodzić myśli, że może test jest powiązany z torbielą, może jak wykryłam ją na piersi to w jajniku pfu, pfu też może być. Myślałam nad badaniem bety, wizytą u ginekologa, tylko wszędzie czytam, że te wizyty mają sens po 8 tygodniu, z moich obliczeń wychodzi, że bo może mieć koło 5 tygodni. Proszę o poradę bo jestem zielona i im więcej czytam tym mam wrażenie, że mniej wiem 
reklama
ikkonna
Fanka BB :)
Spokojnie i bez stresuSpóźniał mi się okres, chociaż cały czas na niego czekałam, miałam charakterystyczne bóle podbrzusza. Pierwszy raz tak bolały mnie piersi, dlatego zrobiłam badania USG i na lewej piersi jest mała torbiel, dlatego nie łączyłam bólu z ciążą. Teraz doszło bulgotanie w brzuchu. Coś mnie pokusiło i zrobiłam test. Wyszły dwie grube krechy. Jestem pierwszy raz w ciąży. Czytam na ten temat, ale ciągle mnie to przeraża. Nie wiem jak się zachować, co zrobić w pierwszej kolejności, żeby nie zaszkodzić dziecku. W głowie zaczynają chodzić myśli, że może test jest powiązany z torbielą, może jak wykryłam ją na piersi to w jajniku pfu, pfu też może być. Myślałam nad badaniem bety, wizytą u ginekologa, tylko wszędzie czytam, że te wizyty mają sens po 8 tygodniu, z moich obliczeń wychodzi, że bo może mieć koło 5 tygodni. Proszę o poradę bo jestem zielona i im więcej czytam tym mam wrażenie, że mniej wiem![]()
Funkcjonuj normalnie, co do witamin to mi lekarz doradził, że do 12tc lepiej pregn.a start bo nie mam potrzeby na początku tyle witamin łykać co jest w pregn.a plus.
Umów się na wizytę do lekarza, jak będziesz mieć za tydzień czy dwa to i tak dobrze bo chociaż będziesz wiedzieć czy ciąża się rozwija. Dalej lekarz pokieruje
Z Twojej wypowiedzi wnioskuje, że chyba nie do końca planowałaś ciążę? Czy się myślę?
Nie jedz surowego mięsa, niepasteryzowanego mleka i przetworów mlecznych.
Węgorz
Zaciekawiona BB
Na początku to postaraj się jak naj mniej stresować. Na badanie żeby stwierdzić ciążę zobaczyć czy jest zarodek i czy bije serduszko to najczęściej można iść już w 6/7 tygodniu ale spokojnie jeśli jeszcze serduszko nie będzie bić bo jest taka możliwość to daj maleństwu czas. Najpierw zrób sobie bete, następnego dnia powtórz. Jeśli wyjdzie że jesteś w ciąży to kup sobie kwas foliowy. Później jeśli nie będzie plamić ani bardzo boleć to na spokojnie przejdź się do gina. On ci powie co dalej. Zleci badania krwi i moczu.
A czy normalne jest, że czasem czuję lekki dyskomfort w brzuchu jak leżę , albo mam uczucie, że ciągle chce mi się jeść. Bulgotanie w brzuchu, dodatkowo nie pamiętam kiedy miałam biegunkę, a wczoraj się zdarzyła. Nie jest to bolesne i ciągle. Dodatkowo pojawiły się wieczorem rewolucje w brzuchu, uciekałam z pokoju, żeby mój luby nie pomyślał, że jestem w tym sporo lepsza od niego
Magdusia88
A czy normalne jest, że czasem czuję lekki dyskomfort w brzuchu jak leżę , albo mam uczucie, że ciągle chce mi się jeść. Bulgotanie w brzuchu, dodatkowo nie pamiętam kiedy miałam biegunkę, a wczoraj się zdarzyła. Nie jest to bolesne i ciągle. Dodatkowo pojawiły się wieczorem rewolucje w brzuchu, uciekałam z pokoju, żeby mój luby nie pomyślał, że jestem w tym sporo lepsza od niego[emoji2962]
Dyskomfort w brzuchu normalne, lekkie bóle są również normalne, bóle w pachwinach również.
Apetyt normalne, albo wymioty i brak apetytu.
Biegunka normalne, metabolizm przyspiesza pracę.
Gazy normalne, ze wzgledu na wysoki progesteron [emoji106][emoji106][emoji106][emoji106] powodzenia
Podobna historia 5.12 powinnam dostać okres i zrobiłam w poniedziałek test, dwie kreski. Według moich obliczeń to dopiero 3 tc więc czekam z wizytą do gina po nowym roku dopiero. Ale mam strasznego baby blusea i czuję się z tym źle. Piersi mam obolałe i czasem boli mnie brzuch jak na okres . Czytam wszystko co możliwe ale to mnie na daną chwilę przerasta nie wiem jakiego lekarza wybrać i wgl jak się za to zabrać...
Wolfgirl
Spokojnie. Ja poszłam do lekarza dopiero w 7 tyg. W międzyczasie zrobiłam bete żeby zobaczyć czy przyrasta Umówiłam wizyty u 4 różnych lekarzy i zostałam u tego z którym najlepiej mi się rozmawiało i przy którym czułam się zaopiekowana. W 1 trymestrze brzuch bolał mnie okropnie. Przez 3 miesiące czułam się jak bym miała mega okres. Brałam pregne plus i magne B6. Dalej leki i suple proponowane przez lekarza.Podobna historia 5.12 powinnam dostać okres i zrobiłam w poniedziałek test, dwie kreski. Według moich obliczeń to dopiero 3 tc więc czekam z wizytą do gina po nowym roku dopiero. Ale mam strasznego baby blusea i czuję się z tym źle. Piersi mam obolałe i czasem boli mnie brzuch jak na okres . Czytam wszystko co możliwe ale to mnie na daną chwilę przerasta nie wiem jakiego lekarza wybrać i wgl jak się za to zabrać...
Nie stresuj się tym że nie wiesz co robić. To normalne, nowa sytuacją
reklama
Dziękuję takie rady są na wagę złotaSpokojnie. Ja poszłam do lekarza dopiero w 7 tyg. W międzyczasie zrobiłam bete żeby zobaczyć czy przyrasta Umówiłam wizyty u 4 różnych lekarzy i zostałam u tego z którym najlepiej mi się rozmawiało i przy którym czułam się zaopiekowana. W 1 trymestrze brzuch bolał mnie okropnie. Przez 3 miesiące czułam się jak bym miała mega okres. Brałam pregne plus i magne B6. Dalej leki i suple proponowane przez lekarza.
Nie stresuj się tym że nie wiesz co robić. To normalne, nowa sytuacją![]()