reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Powrót na poród do Polski z UK

Mystriousmc

Fanka BB :)
Hej. Może są tu mamy/przyszłe mamy, które mieszkają lub mieszkaly w UK, natomiast na poród decydujecie się wrócić do kraju?
Ja jestem obecnie w 22 tygodniu i po przejściu na urlop macierzyński w pracy wracamy z mężem do PL. Próbuję to wszystko ogarnąć i chce się dowiedzieć, czy po prowrocie do kraju należy mi się bezpłatna opieka zdrowotna oraz bezpłatny poród w Polsce. Czy jednak potrzebuje jakiś dokumentów od NHS.. czytam różne strony i już naprawdę nic nie wiem... Może któraś z Was jest w podobnej sytuacji i może mi podpowiedzieć? Czy kobieta w ciąży objęta jest w Polsce ubezpieczeniem? Czy jednak muszę posiadać kartę EKUZ i coś jeszcze??

reklama
Ty będąc w ciąży i później w połogu masz bezpłatną opiekę zdrowotną (poród również). Dziecko po urodzeniu również.

A jesteś zaszczepiona? Będziesz się szczepiła? Czy ciężarne też muszą mieć szczepionkę żeby przekroczyć granice?

Pamiętaj tylko, że jeśli chcesz przylecieć samolotem, to musi to być min 8 tygodni przed planowanym rozwiązaniem, bo mogą Cię nie wpuścić do samolotu.
Z tego co się orientuje karty EKUZ z Anglii już straciły swoją ważność. Zreszta z tego co wiem poród zalicza się do świadczeń planowanych i karta EKUZ go nie obejmowała.
Czy masz ubezpieczenie zdrowotne w NHS?

Ty będąc w ciąży i później w połogu masz bezpłatną opiekę zdrowotną (poród również). Dziecko po urodzeniu również.
No nie do końca tak jest. Ze stron rządowych tylko w tych przypadkach jest bezpłatna opieka zdrowotna w przypadkach wskazanych przez Ciebie:
  • kobiety w okresie ciąży, porodu i połogu – jeśli mają obywatelstwo polskie i mieszkają w Polsce
  • dzieci do 18 lat – jeśli mają obywatelstwo polskie
  • osoby spełniające kryterium dochodowe określone w przepisach o pomocy społecznej – na podstawie decyzji wójta, burmistrza lub prezydenta miasta, wydanej zgodnie z art. 54 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych – jeśli mają obywatelstwo polskie i mieszkają w Polsce.

Pamiętaj tylko, że jeśli chcesz przylecieć samolotem, to musi to być min 8 tygodni przed planowanym rozwiązaniem, bo mogą Cię nie wpuścić do samolotu.
Z tego co się orientuje karty EKUZ z Anglii już straciły swoją ważność. Zreszta z tego co wiem poród zalicza się do świadczeń planowanych i karta EKUZ go nie obejmowała.
Czy masz ubezpieczenie zdrowotne w NHS?
Tak mam ubezpieczenie NHS, właśnie znalazłam że muszę postarać się o dokument s2, czyli takie jakby pozwolenie na poród w UE i NHS go finansuje.. dzisiaj to będę ogarniac. Co do lotu to lecimy pod koniec czerwca, czyli około 27 tygodnia ciąży.. urlop zwykły a potem od razu macierzyński
Chyba zadzwonię do oddziału NFZ czy to napewno wystarczy.. lepiej załatwić wszystko tu na miejscu jeszcze. Dzięki za odpowiedź :)

No właśnie też znalazłam takie informacje, ale upewnię się dzwoniąc do NFZ, bo jeśli będę dalej zatrudniona tu w UK, po prostu będę na macierzyńskim to znalazłam info że NHS musi to finansowac

Z mojej wiedzy NHS musi to finansować. Z tymże sfinansuje tylko wówczas, gdy ubezpieczenie było zawarte d0 31.12.2020r. Macierzyński lub inny zasiłek też będzie wypłacać NHS.
Jakbyś dzwoniła, to ewentualnie dopytaj w NFZ - czy jeśli nie będą Ci przysługiwały świadczenia z Anglii, a Twój mąż znajdzie pracę w PL i zgłosi Ciebie do zdrowotnego - to czy wówczas nie dostałabyś kosiniakowego.

reklama
Z mojej wiedzy NHS musi to finansować. Z tymże sfinansuje tylko wówczas, gdy ubezpieczenie było zawarte d0 31.12.2020r. Macierzyński lub inny zasiłek też będzie wypłacać NHS.
Jakbyś dzwoniła, to ewentualnie dopytaj w NFZ - czy jeśli nie będą Ci przysługiwały świadczenia z Anglii, a Twój mąż znajdzie pracę w PL i zgłosi Ciebie do zdrowotnego - to czy wówczas nie dostałabyś kosiniakowego.
Macierzyński będzie mi wypłacał pracodawca a nie NHS, na NHS będzie mi pobierana po prostu od każdej wypłaty pewna kwota, abym dalej była ubezpieczona. Nie rozumiesz ja jestem tu zatrudniona i będę dopóki nie skończy mi się urlop.. ja nie będę pobierać żadnych benefitow tylko swoją normalna pensje od pracodawcy bo wypracowałam sobie to więc kosiniakowe mi się nie należy i nie będzie mi się należało, nawet mi na tym nie zalezy