Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
No właśnie plan jest taki żeby szybko opanowała umiejętność samodzielnego jedenia bo uważam że jest to super metoda jak dla mnie. Bo byłam załamana jak ostatnio karmiłam szwagra syna a on ma 3 lata niecałe. Ale on jest wgl HNB więc temat rzeka.U nas najczęściej chyba jajo na twardo było pokrojone na kawałki. No BLW absolutnie obowiązkowo dla mnie, bo ma dwa plusy - pierwszy to uczy samodzielnego jedzenia w bardzo szybkim tempie - w przedszkolu Dobrusia była jedynym dzieckiem, które od początku i bez problemu jadło samo - bez pomocy zupełnie, po drugie - różnorodność faktur jedzenia. Choć nie uważam, żeby tego drugiego nie dało się osiągnąć karmieniem dziecka, bo przecież jak się karmi łyżeczką to nie tylko papki.
PS: a wszystko z lenistwa, bo nie chciało mi się dziecku szuflować łyżeczkąale teraz BLW jest już moim świadomym wyborem.
O rany, szok, bo bardzo mało osòb chce jeść szpinak, ja jeszcze do tego daję śmietanę kwaśną. A naleśniki ze szpinakiem, czosnkiem i fetą pycha!! Zupa szpinakowa z jajkiem mniam... Mnóstwo osób ma złe doświadczenia z przedszkola/szkoły.
Tak to prawda, pierwszy syn jak zaczęły mu rosnąć to jaśniutkie i cieniutkie a teraz na gęste i bardzo ciemne. A swoją drogą to mega podobają mi się naturalne rude włosy i zawsze zazdroszczę jak ktoś takie manigdy nie wiesz jakie dzieci będą miały włosymoja cała trójca takie same delikatne włoski jako niemowlaki a syn teraz to burza czarnych loków, to akurat po dziadku, córka proste, rude ale ma ich dużo i takie mięciutkie. ciekawe jakie Domi zostały do wyboru
![]()
to ja wolę z serem pleśniowymJa szpinak to mogłabym codziennie jeść, taki uduszony na patelni z czosnkiem i serem żółtym, omg kocham![]()
Dokładnie, każde dziecko inne i to zależy co przypasuje. Moja 7 letnia siostra nie była na blw, karmiliśmy ją z łyżeczki i teraz je dosłownie wszystko, nawet oliwki lubiJajko - jajecznica na parze lub na wodzie (jak zwykłą jajecznicę tylko zamiast tłuszczu dajesz trochę wody). Wg obecnych wytycznych nie ma potrzeby rozdzielać na żółtko i białko jak to było robione kiedyś.
Ja ze starszą zaczynałam od papek, a blw dopiero jak nauczyla się sama siedzieć czyli ok 8.5 m-ca. Tylko u nas blw się nie sprawdziło, bo młoda miała problem z wedzidelkiem a przez lockdown nic nie mogliśmy z tym zrobić, więc do roku głównie jadła papki. Teraz 2l4m i wcina wszystko, nie ma problemu z ryba czy warzywami, więc jakoś już nie jestem tak przekonana, że to blw to jest najlepsza metodamyślę, że każde dziecko jest inne, u jednych sprawdzi się blw, u i nich system mieszany, u innych przechodzenie przez papki, grudki i dopiero kawałki. Ważna jest różnorodność na talerzu.
No właśnie wiem, dużo osób nie lubi szpinaku ( np. Mój narzeczony) ale u nas w domu się jadło i my wszyscy uwielbiamyU nas najczęściej chyba jajo na twardo było pokrojone na kawałki. No BLW absolutnie obowiązkowo dla mnie, bo ma dwa plusy - pierwszy to uczy samodzielnego jedzenia w bardzo szybkim tempie - w przedszkolu Dobrusia była jedynym dzieckiem, które od początku i bez problemu jadło samo - bez pomocy zupełnie, po drugie - różnorodność faktur jedzenia. Choć nie uważam, żeby tego drugiego nie dało się osiągnąć karmieniem dziecka, bo przecież jak się karmi łyżeczką to nie tylko papki.
PS: a wszystko z lenistwa, bo nie chciało mi się dziecku szuflować łyżeczkąale teraz BLW jest już moim świadomym wyborem.
O rany, szok, bo bardzo mało osòb chce jeść szpinak, ja jeszcze do tego daję śmietanę kwaśną. A naleśniki ze szpinakiem, czosnkiem i fetą pycha!! Zupa szpinakowa z jajkiem mniam... Mnóstwo osób ma złe doświadczenia z przedszkola/szkoły.
Ooo, super pomysł, tak zrobięmożesz zwinąć pieluszkę w rulonik (albo cokolwiek innego) i położyć na końcu przewijaka to zamortyzuje uderzenie o ścianę jakby się przytrafiło
Tak, takie proste dania są najlepsze przy dzieckuto ja wolę z serem pleśniowym
a my też dzisiaj właśnie tylko z makaronemszybkie proste danie plus Pomidorki mniam
![]()
Też bardzo podobają mi się rude włosy. Po cichu liczyłam, że Melanii takie zostaną, bo urodziła się z rudymi. Teraz wyłysiała i te centymetrowe co rosną już rude nie sąnigdy nie wiesz jakie dzieci będą miały włosymoja cała trójca takie same delikatne włoski jako niemowlaki a syn teraz to burza czarnych loków, to akurat po dziadku, córka proste, rude ale ma ich dużo i takie mięciutkie. ciekawe jakie Domi zostały do wyboru
![]()
Mnie też się bardzo Chorwacja podoba ostatnio byliśmy 5 lat temu. Gdyby nie ta odległość byłoby super i może częściejo ja, Chorwacja...piękne klimaty. A w jakiej części jesteście? jeździlibyśmy tam częściej, nie zważając na drożyznę, gdyby nie ta odległość... bo mam całą PL do przejechania![]()
U nas to samo, w 9msc jeszcze się nie zamknął, jak u Was?my dzisiaj po echokardiografii mały ma PFO
przetrwały otwór owalny, nie jest wadą serca a pozostałością po byciu płodem. Otwór dostarcza Krew do plodu z krwiobiegu matki. Po urodzeniu zazwyczaj w pierwszym roku, otwór owalny zarasta. także będziemy jeszcze mieli po roku kontrolę
jak zostanie to nie będzie mógł min być nurkiem
dopiero jak ma się udar niedokrwienny to coś z tym robią![]()