Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
A umowę mam do 30 wrześniaDo kiedy masz umowę? Podpisując ją byłaś już w ciąży skoro to 13 tc. Nie wiedziałaś o niej? Co to znaczy,że coraz gorzej się czujesz? O zwolnieniu lekarskim zadecyduje lekarz. Zasiłek chorobowy będzie Ci się należał. Ale mozesz mieć kontrole czy zatrudnienie nie było fikcyjne.
Umowę z automatu będziesz mieć przedłużoną do dnia porodu. Ale spodziewaj się kontroli.Tak ,wiem ze decyduje lekarz .Sam ostatnio zaproponował zwolnienie ale dosyć dobrze sie czułam a teraz jest coraz gorzej .Nie poinformowałam pracodawcy poniewaz nie wiedziałam o ciąży w tamtym czasie .
Zus na pewno skontroluje twoje l4 bo będzie podejrzane. Musisz być zatrudniona minimum 30 dni aby było płatne. Sprawdzą kiedy miałaś założoną kartę ciąży itp i czy faktycznie przed podpisaniem umowy nie wiedziałaś o ciąży i nie zataiłaś przed pracodawcą.
Ale czemu oszukany, skoro nie wiedziała o ciąży ?Nawet pracodawca może zgłosić nieprawidlowosci do ZUS. On będzie musiał Ci płacic za 33dni zwolnienia zanim ZUS wyda decyzję o zasiłku, więc jak najbardziej może poczuć się oszukany i słusznie.
Bo nie czekają jej żadne konsekwencje.Fakt, zataiła ciążę, ale nikt nie mówił, że czekają ją za to jakieś konsekwencje poza oczywiście ostracyzmem i niechęcią.