reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Usypianie i karmienie

Hejka, mam problem z usypianiem 4msc dziecka, mianowicie usypiam je przy piersi, mały szybko zasypia ok 17 ale po około godzinie się kręci i szuka piersi i tak jest aż do 23, potem trochę dłużej śpi i już później wybudza się co 2h na jedzenie. Czy ktos miał też taki problem? Jak sobie poradzić z tym wyburzaniem małego po godzinie od zaśnięcia? Pozdrawiam :)

reklama
Od 17 dziecko raczej nie będzie spało na noc więc to normalne że się budzi po godzinie. Spróbuj przed nocą zająć czymś malucha, długa kąpiel, ciekawa zabawa, dużo bujania przed spaniem, wprowadź rytuały i po pewnym czasie zrozumie,że po tych czynnościach pora na długi sen. A w tym wieku to dziecko może jeszcze wszystko, więc nie nastawiaj się, że za miesiąc czy za pół roku będzie już ładnie spało

Wiem, że to wcześnie 🙈 staram się go przetrzymać dłużej ale na razie się nie daję. Będę próbować, dzięki dziewczyny za odp :)
Ah i jeszcze jest ten problem ze jak się budzi to tylko pierś może go znowu uspac, więc muszę być ciągle w pobliżu 🙈

Wiem, że to wcześnie 🙈 staram się go przetrzymać dłużej ale na razie się nie daję. Będę próbować, dzięki dziewczyny za odp :)
Ah i jeszcze jest ten problem ze jak się budzi to tylko pierś może go znowu uspac, więc muszę być ciągle w pobliżu 🙈
Jeżeli chcesz być mobilna warto podawać mu butelkę ze swoim mlekiem. Mój ma 8 MSC i mogę go spokojnie zostawić komuś i je z butli (ode mnie się z butelki nie napije) .

Ale.o tej godzinie to poprostu drzemka, nie musisz przetrzymywac, przespi sie popoludniu godzinke, pozniej troche zabawy, nocne rytuały i dziecko do spania juz na noc. Maluszek tez musi miec naturalny rytm, a co za.tym idzie kiedy jest jasno nie bedzie spal tak samo jak w nocy. Meczysz niepotrzebnie siebie tym usypianiem po wybudzeniu o tak wczesnej porze, a byc moze odrobina aktywnosci, kąpiel troche pozniej itd dadzą lepszy rezultat

Ale.o tej godzinie to poprostu drzemka, nie musisz przetrzymywac, przespi sie popoludniu godzinke, pozniej troche zabawy, nocne rytuały i dziecko do spania juz na noc. Maluszek tez musi miec naturalny rytm, a co za.tym idzie kiedy jest jasno nie bedzie spal tak samo jak w nocy. Meczysz niepotrzebnie siebie tym usypianiem po wybudzeniu o tak wczesnej porze, a byc moze odrobina aktywnosci, kąpiel troche pozniej itd dadzą lepszy rezultat
Masz rację, może faktycznie popołudniowa krótka drzemka i po niej kąpiel i cała reszta i będzie lepiej :) dziękuję za wskazówkę

reklama
Masz rację, może faktycznie popołudniowa krótka drzemka i po niej kąpiel i cała reszta i będzie lepiej :) dziękuję za wskazówkę
Pewnie ze bedzie dobrze, nie boj sie tez troche "podporzadkowac" rytmu dnia malego pod siebie. Fakt ze to my musimy sie czesto dostosowac do spania czy karmienia dziecka bo to nie robocik ktorego mozna nastawic pod siebie, ale maluszki bardzo szybko adaptują sie do wyznaczanej rutyny i nie robi im to krzywdy.

Moja córka też od samego paczatku zasypiała mi już o 17-18 🤷🏼
Z wieloma "pobudkami" na cyca ale u nas to było raczej wiercenie w poszukiwaniu niż faktyczne obudzenie się więc dla mnie luz. Karmiłam w pół śnie.

Aktualnie ma 17msc i jak nie ma drzemki w dzień to też zasypia już o 18 i śpi do 7.0 dalej na cycu 🥴
Sa i takie modele jak widać 😉

reklama
Do góry