reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Sierpniowe mamy 2023

Wróciłam od lekarza. Dostałam L4 do środy, mam odpoczywać, dużo pic i w razie gorączki zbić paracetamolem. Powiedział, ze jeśli uda mi się gdzies dostać test i to będzie typowo grypa można włączyć leczenie. Jeśli nie grypa no to pozostaje to co wcześniej, czyli paracetamol na gorączkę. Za to mąż dostał większy arsenał.
kurujcie się tam💕

Jak często chodzicie do lekarza lub w ogóle na usg? 🤔 Czy to jest tak, że wasz lekarz wam zaleca częstsze wizyty czy same bukujecie je wg swoich potrzeb? Bo ja np. byłam tylko raz u rodzinnego założyć kartę, pobrać krew i zbadać mocz. A tak to prywatnie na sami usg. Nic więcej 🤨. Tak samo mnie z tym cukrem zastanawia..bo zmierzyli mi raz tylko i było wtedy ok.
na początku przez plamienia i „kruchość” ciąży lekarz sam ustalał mi wizyty, najpierw po tygodniu, później po dwóch. Oczywiście wcześniej i później byłam na wielu innych dodatkowych wizytach z różnych przyczyn🙈 teraz moj lekarz ustalił mi termin po 4 tygodniach (dzień wcześniej mam prenatalne) i trochę to dla mnie za długo, będę jednak prosić co max 3 tygodnie, ale nie wiem, czy to przejdzie😛

reklama
Tak, mi się nawet raz śniło, że sama umarłam a później obudziłam się w jakimś laboratorium, bo okazało się, że moje ciało zostało przekazane do eksperymentow medycznych i zostałam ożywiona jako zombie xD i tak sobie leżałam i słuchałam jak naukowcy się zastanawiają, czy mnie nie zabić z powrotem, bo im się za bardzo nie spodobał stan w jakim się obudziłam. Nie zwracam już na te sny uwagi 😀 Trzymam kciuki za Wasze wizyty :)

Ja wczoraj śniłam, że Blanka Lipińska się upiła w tym Meksyku co to teraz w nim jest i pokazywała swojego faceta nago i ja cały sen się strasznie martwiłam, że ona będzie żałowała bo go wcale nie pokazuje, a tu nagle 10 story o jego kut@sie i przeżywałam, że pudełek będzie o tym pisał a ja nie mam jej jak ostrzec żeby skasowała 😂😂😂😂😂😂

U mnie jest dziś wg OM 10+4 i byłam prywatnie u lekarza na razie 3 razy, za każdym razem miałam usg. Trzecią wizytę umówiłam sama, mimo że lekarz mi mówił że mogę przyjść dopiero po prenatalnych ale po pierwsze to by była dla mnie za duża przerwa a po drugie miałam plamienie i wolałam pójść sprawdzić, czy wszystko jest dobrze. Byłam też raz u lekarza na pakiet medyczny ale dostałam tylko skierowania, nawet nie miałam badania na fotelu wtedy. Glukozę też miałam tylko raz badaną. U Ciebie ciążę prowadzi lekarz rodzinny? Nie dawał Ci żadnego skierowania na usg przed prenatalnymi?
Tak, tutaj ciążę prowadzi lekarz rodzinny a od pewnego momentu ciąży jest się pod opieką położnej. Tutaj ginekolog jest tylko w skrajnych przypadkach. Na usg chodzi się tutaj tylko 2 razy tak od państwa, czyli prenatalne i połówkowe. W swoim własnym zakresie mogę sobie sama ogarnąć prywatnie usg, ale to nie są lekarze, tylko specjaliści od wykonywania usg w specjalnych do tego przeznaczonych klinikach. Mam tez umówione dwie wizyty do pielęgniarki w rodzinnym na badanie moczu w 25 i 32 tc 🤷🏼‍♀️. Wydaje mi się, że gdybym napisała do rodzinnego z czymś konkretnym co chciałabym sprawdzić czy zrobić, to by mnie przyjęli. Tak zrobiłam na początku jak chciałam dostać skierowanie (bez niego się nie da) na zbadanie poziomu hcg z krwi.

Mi się dzisiaj śniło, że miałam romans ze starym znajomym (najlepsze jest to, że pamietam emocje z tego snu, były mega żywe, że ja naprawdę byłam mega zauroczona, a jak się obudziłam to fuuuu🤣 z jednej strony emocje cieplutkie, a z drugiej „jak?!”🤣), a w kolejnym śnie, że miałam romans z mechanikiem. Ale ja myślę, że u mnie wychodzi po prostu ten brak seksu🤪

Tak, tutaj ciążę prowadzi lekarz rodzinny a od pewnego momentu ciąży jest się pod opieką położnej. Tutaj ginekolog jest tylko w skrajnych przypadkach. Na usg chodzi się tutaj tylko 2 razy tak od państwa, czyli prenatalne i połówkowe. W swoim własnym zakresie mogę sobie sama ogarnąć prywatnie usg, ale to nie są lekarze, tylko specjaliści od wykonywania usg w specjalnych do tego przeznaczonych klinikach. Mam tez umówione dwie wizyty do pielęgniarki w rodzinnym na badanie moczu w 25 i 32 tc 🤷🏼‍♀️. Wydaje mi się, że gdybym napisała do rodzinnego z czymś konkretnym co chciałabym sprawdzić czy zrobić, to by mnie przyjęli. Tak zrobiłam na początku jak chciałam dostać skierowanie (bez niego się nie da) na zbadanie poziomu hcg z krwi.
a takie prywatne usg ile kosztuje?
Sama mieszkałam w Niemczech, rodziłam tam pierwsza córkę (z tym że ja mieszkałam na granicy i miałam ubezpieczenie w dwóch państwach, więc mogłam sobie chodzić do lekarzy w PL i DE) i właśnie po zderzeniu się z niemiecką rzeczywistością doceniam polską służbę zdrowia jeszcze bardziej

Jak często chodzicie do lekarza lub w ogóle na usg? 🤔 Czy to jest tak, że wasz lekarz wam zaleca częstsze wizyty czy same bukujecie je wg swoich potrzeb? Bo ja np. byłam tylko raz u rodzinnego założyć kartę, pobrać krew i zbadać mocz. A tak to prywatnie na sami usg. Nic więcej 🤨. Tak samo mnie z tym cukrem zastanawia..bo zmierzyli mi raz tylko i było wtedy ok.
Ja byłam jak na razie tylko raz - wg OM to był prawie 8 tydzień, ale okazało się ze cofnęłam się w czasie o 11 dni 😂.
W środę idę drugi raz, czyli 3 tygodnie temu byłam :). Raczej częściej bym nie chciała jak nic się nie dzieje.

Ja byłam jak na razie tylko raz - wg OM to był prawie 8 tydzień, ale okazało się ze cofnęłam się w czasie o 11 dni 😂.
W środę idę drugi raz, czyli 3 tygodnie temu byłam :). Raczej częściej bym nie chciała jak nic się nie dzieje.
3 tyg jeszcze do przeżycia dla mnie, ale 4 tyg to jakaś masakra 😁 przynajmniej w tym pierwszym trymestrze

To skomplikowany system, ale dobrze że chociaż na te prywatne usg możesz się sama zapisywać, o ile nie są za jakieś zaporowe kwoty. Bo jednak 2 usg na całą ciążę to by było bardzo mało.

reklama
Byłam w 7 tyg, potem po 3 tyg, teraz czekam 2 tyg na prenatalne i znów 3,5 tyg na wizytę u mojej lekarki (na ta zabieram męża). A później to już będzie co 4-5 tyg jeśli nic nie będzie się działo ;)

No ale np teraz w czwartek idę na usg piersi, jakos chyba jutro skocze na pobranie krwi do pappa. Wiec i tak co chwile jestem gdzies na badaniu.

Do góry