reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Grudniowe mamy 2023 🎅

reklama
Słyszałaś bicie serca? 😲 Mi lekarze mówili że do 10/11 tyg nie można puszczać, ale ile w tym prawdy to nie wiem.
W sumie tak parę sekund , ale sadowski też mi puscil na chwilę w 1 ciąży może teraz bardziej tego pilnują jakieś się zmieniły przepisy .
Bardziej smer jak serducho ale to same początki . Chociaż w 1 ciąży dokładniej słyszałam ale to wszystko zależy od sprzętu.

W sumie tak parę sekund , ale sadowski też mi puscil na chwilę w 1 ciąży może teraz bardziej tego pilnują jakieś się zmieniły przepisy .
Bardziej smer jak serducho ale to same początki . Chociaż w 1 ciąży dokładniej słyszałam ale to wszystko zależy od sprzętu.
Ja rodziłam w 2020 r. i na początku ciąży usłyszałam, że nawet na sekundę mi nie może puścić bo są jakieś tam badania, że w początkowej ciąży może to szkodzić. Nie grzebałam w necie bo myślałam, że taka jest reguła u wszystkich lekarzy więc nie wiem czy to prawda, ciekawe🤔 .

Doczekałam się wyników 🙃 beta wzrosła ponad 100%
Teraz odliczam do 8.05 do pierwszej wizyty 😊
Myślicie, że powinnam powtórzyć jeszcze betę w trakcie czekania na wizytę?
Z tego co pamiętam w poprzedniej ciąży robiłam tylko raz 🤔
Słyszałaś bicie serca? 😲 Mi lekarze mówili że do 10/11 tyg nie można puszczać, ale ile w tym prawdy to nie wiem.
Nam w poprzedniej ciąży też tak mówił, kazał sobie wierzyć na słowo 😊 Na kolejnych wizytach już puszczał bicie serduszka 🙂

.

Załączniki

• f8d59ee0-9335-433d-a580-eab9e87a131c.jpeg
    f8d59ee0-9335-433d-a580-eab9e87a131c.jpeg
    42,3 KB · Wyświetleń: 104
Ale co lekarz to inna praktyka. Wtedy ta lekarka mówiła, że do kiedyś to praktykowano, ale od jakiegoś czasu są nowe dane i regułą jest, że się nie puszcza do 10/11 tyg. Więc może niektórzy lekarze idą starą praktyką.

reklama
''użycie techniki dopplerowskiej w badaniu przed 10. tygodniem ciąży, także do oceny FHR, jest niewskazane. Preferowane jest uwidocznienie FHR w badaniu 2D (tzw. prezentacja B) lub M-mode.
Obecność bradykardii poniżej 80 uderzeń na minutę zwiększa ryzyko poronienia''

cytat z Rekomendacje Sekcji Ultrasonografii Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników w zakresie przesiewowej diagnostyki ultrasonograficznej w ciąży
o przebiegu prawidłowym — 2020 rok

czyli od 9+0 dopuszczają spokojnie (tak mi mówiła moja gin i potwierdza się to w piśmiennictwie) ale powiedziała też że nie ma dowodów żeby słuchanie wcześniej miałoby jakoś zaszkodzić, tyle że trzymają się tych zaleceń bo są jakie są - więc serio nie ma co się nakręcać