reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Płeć dziecka

reklama
Ale tutaj naprawdę nie trzeba studiować medycyny aby to wiedzieć. Czasami nawet wystarczy posłuchać lekarza.
otóż mój lekarz ginekolog, Pani Doktor na prenatalnych i kolejny Pan Doktor w szpitalu ( traf chciał że w 12tygodniu miałam wizytę u ginekologa, następnego dnia prenatalne i tego samego dnia oddział w szpitalu z powodu krwotoku ) stwierdzili, że to 100% facet bo ma wszystko co powinien mieć facet między nogami i ani jedno z nich nie użyło sformułowania "wyrostek płciowy".

Ok. Nie nazywajmy więc tego jeszcze siusiakiem tylko wyrostkiem - ok ok ok, ale jest jednak ogromna różnica między wyrostkiem męskim a damskim.

otóż mój lekarz ginekolog, Pani Doktor na prenatalnych i kolejny Pan Doktor w szpitalu ( traf chciał że w 12tygodniu miałam wizytę u ginekologa, następnego dnia prenatalne i tego samego dnia oddział w szpitalu z powodu krwotoku ) stwierdzili, że to 100% facet bo ma wszystko co powinien mieć facet między nogami i ani jedno z nich nie użyło sformułowania "wyrostek płciowy".

Ok. Nie nazywajmy więc tego jeszcze siusiakiem tylko wyrostkiem - ok ok ok, ale jest jednak ogromna różnica między wyrostkiem męskim a damskim.
Niektórzy lekarze tak sobie żartują albo są niedouczeni w sprawie rozpoznawania płci, bo rozpoznawanie płci jest dla nich najmniej istotne w tym zawodzie :) W 12 tc „pomiędzy nogami” ma każdy płód. Moja córka w 12 tc też „miała pomiędzy nogami”, ale nachylone równolegle do kręgosłupa, a syn miał zadarte do góry i bardziej w kształcie kuleczki.

Nie wiem kogo chcesz przekonać, ale naprawdę narządy płciowe rozwijają się później. Więc w 12 tc nie widać jeszcze nic.
Mam jednak wrażenie, że nie do końca rozumiesz co oznacza wyrostek płciowy. To nie jest ani penis ani wargi sromowe. I różnica polega tylko na jego ułożeniu.

Bo generalnie ten wyrostek u chłopaka czasem jest tak wysoko, że faktycznie dla laika może być "penisem" i nie ma właściwie, żadnej szansy żeby opadł więc i wyszła z tego dziewczynka. U mojego syna też tak było.
Nie zmienia to faktu, że narządy w tym momencie nie były wykształcone - ba w 14tc byłam na USG i w 4/5D było wyraźnie widać, że te narządy wykształcone nie są i dopiero lekarka pokazywała, gdzie się będą tworzyć - niemniej też było wiadomo, że z takiego wyrostka to praktycznie 100% chłopca

reklama
Niektórzy lekarze tak sobie żartują albo są niedouczeni w sprawie rozpoznawania płci, bo rozpoznawanie płci jest dla nich najmniej istotne w tym zawodzie :) W 12 tc „pomiędzy nogami” ma każdy płód. Moja córka w 12 tc też „miała pomiędzy nogami”, ale nachylone równolegle do kręgosłupa, a syn miał zadarte do góry i bardziej w kształcie kuleczki.
Bo faktycznie, dyplomowani lekarze są niedouczeni, ale babki na forum to już pełne habilitacje z wyróżnieniami 😄

Do góry