reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Badanie pappa

reklama
Ja bym raczej zrobiła test Nifty lub Sanco. Wiadomo, że aminiopunkcja pokaże na 100 procent ale jest też ryzyko poronienia po tym zabiegu - co prawda niskie ale jest. Ja byłam w podobnej sytuacji, tzn. trochę innej ale miałam wybór aminiopunkcja lub Nifty i wybrałam te drugie. Wyszło że moje dziecko jest zdrowe na szczęście.
Trzymam kciuki i podejrzewam, że u Ciebie też będzie. Test Pappa to statystyka i szczerze mówiąc wnosi więcej zamętu niż to warte i ja bym go drugi raz nie robiła

Test przesiewowy typu nipt bardzo rzadko daje fałszywy wynik. Jeśli wynik wychodzi zły to sprawdza się szczegółowym USG (to już masz za sobą)
Absolutne potwierdzenie rzeczywiście są tylko amniopunkcja lub biopsja kosmówki (jeśli nie jesteś w tych 0.5% kobiet których ciąża jest mozaikowata, bo wtedy jest mała szansa że płód jest zdrowy a wada znajduje się tylko w łożysku)

Ja bym raczej zrobiła test Nifty lub Sanco. Wiadomo, że aminiopunkcja pokaże na 100 procent ale jest też ryzyko poronienia po tym zabiegu - co prawda niskie ale jest. Ja byłam w podobnej sytuacji, tzn. trochę innej ale miałam wybór aminiopunkcja lub Nifty i wybrałam te drugie. Wyszło że moje dziecko jest zdrowe na szczęście.
Trzymam kciuki i podejrzewam, że u Ciebie też będzie. Test Pappa to statystyka i szczerze mówiąc wnosi więcej zamętu niż to warte i ja bym go drugi raz nie robiła
No właśnie też uważam że to trochę mnie nastraszylo i to takie jest . A że wszystko będzie dobrze z usg wynika wszystko dobrze. Mam nadzieję że tak bedzie trochę dodała mi Pani otuchy

Test przesiewowy typu nipt bardzo rzadko daje fałszywy wynik. Jeśli wynik wychodzi zły to sprawdza się szczegółowym USG (to już masz za sobą)
Absolutne potwierdzenie rzeczywiście są tylko amniopunkcja lub biopsja kosmówki (jeśli nie jesteś w tych 0.5% kobiet których ciąża jest mozaikowata, bo wtedy jest mała szansa że płód jest zdrowy a wada znajduje się tylko w łożysku)
Z usg wynika że wszystko dobrze mam nadzieję że tak jest

Ja miałam skorygowane ryzyko trisomii 13 1:143 i trisomii 21 1:71.
Usg wychodziło dobrze, przeziernosc karkowa też była w normie. Zdecydowałam się na sanco. Wynik prawidłowy. Dziś synek ma 5 miesięcy i jest zdrowym chłopcem.

A dla mnie to przy wysokim ryzyku głupota.
Na IG masz konto gdzie test przesiewowy pokazał, że wady nie ma.
A amniopunkcja ją potwierdziła i dziewczynka urodziła się chora.
mnie zawsze zadziwia, że jak test z krwi pokazuje, że na 99% dziecko jest zdrowe to wszyscy zadowoleni, bo 99% to dużo.

A jak pappa pokazuje ryzyko choroby 1/100 to panika, załamka, bo będzie chore dziecko...

Niby to samo tylko inaczej przedstawione...

Ale testy nipt badaja DNA płodu. Są o wiele bardziej czule. Nie porównywałabym tych dwóch testów.
Mam nadzieję że za kilka lat badaniami refundowanymi będą testy nipt zamiast pappy.

Ale testy nipt badaja DNA płodu. Są o wiele bardziej czule. Nie porównywałabym tych dwóch testów.
Mam nadzieję że za kilka lat badaniami refundowanymi będą testy nipt zamiast pappy.
Zamienić test pokazujący ryzyko głównych trisomii, możliwe kłopoty z łożyskiem, preeklampsją i anatomię płodu na test który pokazuje tylko 3 wady? Oby nikt na to nigdy nie wpadł...
I na czym polega ta o wiele wieksza czułosć, skoro wynosi ona ponad 99% dla trisomii 21 i 95% dla pozostałych 2 trisomii (13 i 18) o ile mogę wierzyć chatowi GPT...
Te badania (z krwi) nie badają dna płodu, robi to amniopunkcja.

reklama
Na zdjęciach widać numer telefonu twój i lekarza plus dane lekarza. Zamaz dane wrażliwe i wstaw od nowa zdjęcia.

Do góry