reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Przerwa miedzy żłobkiem a przedszkolem

Pati4gce

Fanka BB :)
Witam
Córka aktualnie chodzi do żłobka, od września idzie do przedszkola, ktore jest w tym samym miejscu co żłobek. Czy robiłyście jakąś przerwę miedzy żłobkiem a przedszkolem? Złobek ma przerwę koniec lipca i początek sierpnia, ale mnie panie pytają czy robię jej przerwę pod koniec sierpnia bo część rodziców tak robi, gdy dzieci idą do przedszkola. Jak to u Was wyglądało? Córka bardzo długo się adaptowała i teraz też się troche boje, że bedzie cieżko.

reklama
Robię ale z powodów organizacyjnych tzn. żłobek jest w sierpniu zamknięty. Gdyby był otwarty to prawdopodobnie płynnie przeszedłby ze żłobka do przedszkola

Witam, nasza córka też długo się adaptowała (czasy pandemii, teraz ma prawie 6 lat). Przedszkole miała w innym miejscu (wszystko dla niej było nowe -> budynek, sala, Panie, dzieci). My nie zrobiliśmy przerwy, co więcej córka rano poszła do żłobka, a po żłobku poszła na adaptację do przedszkola (2 dni po 2h). Poszło płynnie ;-) Teraz ma fazę, że jak mówimy jej, że musimy pojechać na zakupy, to mówi: "to mnie zawieźcie do przedszkola" 🤣 W przedszkolu spędza 6,5h dziennie.
Panie tak zalecają, bo jest im to na rękę. Oceńcie sytuację i sami zdecydujcie. Znacie swoją córkę i to Wy najlepiej potraficie ocenić sytuację. Zróbcie tak, aby było dobrze dla Was i córki. Wiem z doświadczenia, że dla takiego małego dziecka przerwa działa niekorzystnie. Powodzenia...

Witam, nasza córka też długo się adaptowała (czasy pandemii, teraz ma prawie 6 lat). Przedszkole miała w innym miejscu (wszystko dla niej było nowe -> budynek, sala, Panie, dzieci). My nie zrobiliśmy przerwy, co więcej córka rano poszła do żłobka, a po żłobku poszła na adaptację do przedszkola (2 dni po 2h). Poszło płynnie ;-) Teraz ma fazę, że jak mówimy jej, że musimy pojechać na zakupy, to mówi: "to mnie zawieźcie do przedszkola" 🤣 W przedszkolu spędza 6,5h dziennie.
Panie tak zalecają, bo jest im to na rękę. Oceńcie sytuację i sami zdecydujcie. Znacie swoją córkę i to Wy najlepiej potraficie ocenić sytuację. Zróbcie tak, aby było dobrze dla Was i córki. Wiem z doświadczenia, że dla takiego małego dziecka przerwa działa niekorzystnie. Powodzenia...
No właśnie tak nie bardzo mi ta przerwa pasuje, bo córka jednak po dłuższej przerwie mniej chętnie idzie do żłobka. A też planów wakacyjnych na ten czas nie mamy. Chyba sobie rzeczywiście daruje tą przerwę i po weekendzie pójdzie z marszu do przedszkola.

Moje dzieci szły do przedszkola w tym samym budynku, co żłobek. Zmieniały się panie i sala. Miały miesiąc przerwy.

Moim zdaniem taka przerwa jest potrzebna dzieciom. One też są zmęczone codziennym pobytem w placówce, a jak dochodzi jeszcze adaptacja, to jest bardzo dużo dla młodego człowieka. Dorośli są zmęczeni przy zmianie pracy, a co dopiero mali ludzie, gdzie dosłownie wszystkiego się uczą.

Moje dzieci szły do przedszkola w tym samym budynku, co żłobek. Zmieniały się panie i sala. Miały miesiąc przerwy.

Moim zdaniem taka przerwa jest potrzebna dzieciom. One też są zmęczone codziennym pobytem w placówce, a jak dochodzi jeszcze adaptacja, to jest bardzo dużo dla młodego człowieka. Dorośli są zmęczeni przy zmianie pracy, a co dopiero mali ludzie, gdzie dosłownie wszystkiego się uczą.
No tyle że u nas mają tą przerwę wakacyjną dwa tygodnie koniec lipca, początek sierpnia. A ten koniec sierpnia to tak nijak. Z resztą moja córka chodzi do żłobka od 8:30 do 13:30 także no nie jest tam zbyt długo. Bardziej mnie zastanawia czy lepiej sie zaadaptuje z przerwą czy bez. No ale tutaj chyba nikt mi nie odpowie

reklama
Do góry