reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kwietniowe mamy 2026 🍼

To też nie tak, że ja jakoś bardzo neguje to badanie, nie, ale mi osobiście nie dałoby wewnętrznego spokoju jeśli np po prenatalnych miałabym spore ryzyka.
Jest taka grupa na fb o badaniach właśnie, tam jest więcej przypadków.
Jesli po prenatalnych sa spore ryzyka to lekarze chyba kieruja na amniopunkcje. I to jest chyba logiczne. Mowimy raczej o sytuacji kiedy ktos chce zrobic bez, ze tak powiem, wskazan. A tego typu teksty nie pomagaja bo idac tym tropem myslenia wszystkie powinnysmy isc na amnio bo tylko to daje 100%. Bo czytam taka ja albo inna z zaburzeniami lękowymi i odpierdala korba.

reklama
No właśnie. A i tak właśnie problem bo przecież nie dają 100% tylko te 98 czy ileś tam

Ja też. Bo jak kogoś uspokoi to luz. Mnie by nie uspokoiło tym bardziej jak już pisałam wady starszej i tak by nie wykryło. My mamy zaplanowaną amnio 4 tyg po prenatalnych chyli 17tc. Z dr jeszcze dogadamy godziny. Mój weźmie 4tyg rodzicielskiego na starszą bo tam nic nie brał też.
Ja zobaczę czy będą wskazania, choć pewnie tak...nawet byłabym za tym aby ta amnio zrobić mimo wszystko.

A tutaj jak ktos pyta jaki i czy ktos robi to jest kontra „ja amnio bo to tylko statystyka”. No jakby sorry, ale nie o to jest pytanie. Tak to odbieram.

Jesli po prenatalnych sa spore ryzyka to lekarze chyba kieruja na amniopunkcje. I to jest chyba logiczne. Mowimy raczej o sytuacji kiedy ktos chce zrobic bez, ze tak powiem, wskazan. A tego typu teksty nie pomagaja bo idac tym tropem myslenia wszystkie powinnysmy isc na amnio bo tylko to daje 100%. Bo czytam taka ja albo inna z zaburzeniami lękowymi i odpierdala korba.
Na pewno na amnio bez wksazan bym nie szła, są jednak lekarze którzy zalecają nifty bo maja z tego profity, więc należy wiedzieć że wysokie a nawet średnie ryzyko to powinno się zrobić amnio i lekarz powinien to właśnie proponować, tak nie zawsze niestety jest 😏
Nie ma co się też negatywnie nastawiać, osoby z zaburzeniami lękowymi to nawet amnio nie uspokoi przypuszczam, jak to mówią, tylko spokoj nas uratuje, nifty to test przesiewowy tak jak pappa.

A tutaj jak ktos pyta jaki i czy ktos robi to jest kontra „ja amnio bo to tylko statystyka”. No jakby sorry, ale nie o to jest pytanie. Tak to odbieram.
Nie absolutnie, mowa jest tylko o wysokich ryzykach, wtedy tak " tylko amnio", bez tego żadnych testów bym osobiście nie robiła bo i po co robić kolejny test przesiewowy...

Na pewno na amnio bez wksazan bym nie szła, są jednak lekarze którzy zalecają nifty bo maja z tego profity, więc należy wiedzieć że wysokie a nawet średnie ryzyko to powinno się zrobić amnio i lekarz powinien to właśnie proponować, tak nie zawsze niestety jest 😏
Nie ma co się też negatywnie nastawiać, osoby z zaburzeniami lękowymi to nawet amnio nie uspokoi przypuszczam, jak to mówią, tylko spokoj nas uratuje, nifty to test przesiewowy tak jak pappa.
Wiec takich sytuacji dotycza pytania. Nie mam wskazan, chce miec spokojna glowe, robie nipt. Ja sama zrobie, nie mam zamiaru amnio bo to badanie inwazyjne. Ale jak mi tylko ktorys szepnie to zapierdalam w podskokach.

Wiec takich sytuacji dotycza pytania. Nie mam wskazan, chce miec spokojna glowe, robie nipt. Ja sama zrobie, nie mam zamiaru amnio bo to badanie inwazyjne. Ale jak mi tylko ktorys szepnie to zapierdalam w podskokach.
No o to właśnie chodzi, o tą świadomość, niestety masa kobiet myśli że przy takim wysokim ryzyku nifty zrobią i będzie ok, no nie. A wiadomo że są lekarze i lekarze....

reklama
Do góry