reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

23 tydzień musiałam rodzić.

reklama
A widzisz a u mnie nie zadziałał no szok ,muszę się ginekolog zapytać o to właśnie ten szew tac
No nie zadziałal, bo on nie dziala na sączenie wód.
Na moje nienmasz wskazań do zakładania tac. Bo ciąze bliźniacze i z ivf są same w sobie obciązone większym ryzykiem. Pytanie co spowodowało to sączenie wód, o ile wiesz co. Jeżeli skrócona szyjka, to faktycznie, ale pisałaś, że była infekcja.

Na moje nienmasz wskazań do zakładania tac. Bo ciąze bliźniacze i z ivf są same w sobie obciązone większym ryzykiem. Pytanie co spowodowało to sączenie wód, o ile wiesz co. Jeżeli skrócona szyjka, to faktycznie, ale pisałaś, że była infekcja.
Właśnie nie wiem co powodowało sączenie się wód . Ginekolog ma papiery i zobaczymy . Może te schody cholerne co ja miałam do pokonania . Mieszkam na 3 piętrze :/ bardzo się ograniczałam . No ale może nie wiem .. nie będę siebie obwiniać :/

Właśnie nie wiem co powodowało sączenie się wód . Ginekolog ma papiery i zobaczymy . Może te schody cholerne co ja miałam do pokonania . Mieszkam na 3 piętrze :/ bardzo się ograniczałam . No ale może nie wiem .. nie będę siebie obwiniać :/

Wiesz co, tak się po prostu czasem dzieje 🤷‍♀️ w zdrowej ciąży możesz iśc i 10 pięter i nic się nie stanie.

W pewnych sytuacjach pprom jest skutkiem niewydolności. Szczególnie jeśli pojawi się rozwarcie i błony płodowe mają kontakt ze środowiskiem pochwy. Tak samo infekcja- może skrócić zdrową szyjkę, ale niewydolna szyjka może "wpuszczać" infekcje.
Dlatego ważna jest konsultacja z dobrym lekarzem, który po wywiadzie oceni czy są wskazania.

Autorko- temat TAC jest mało znany randomowym lekarzom. Skonsultuj się z kimś, kto się tym zajmuje. Jest może kilkunastu lekarzy, którzy zakładają taśmę. Namiary znajdziesz na grupie na FB Link do: Taśmówki TAC (Transabdominal Cervicoisthmic Carclage ) | Facebook

W pewnych sytuacjach pprom jest skutkiem niewydolności. Szczególnie jeśli pojawi się rozwarcie i błony płodowe mają kontakt ze środowiskiem pochwy. Tak samo infekcja- może skrócić zdrową szyjkę, ale niewydolna szyjka może "wpuszczać" infekcje.
Dlatego ważna jest konsultacja z dobrym lekarzem, który po wywiadzie oceni czy są wskazania.

Autorko- temat TAC jest mało znany randomowym lekarzom. Skonsultuj się z kimś, kto się tym zajmuje. Jest może kilkunastu lekarzy, którzy zakładają taśmę. Namiary znajdziesz na grupie na FB Link do: Taśmówki TAC (Transabdominal Cervicoisthmic Carclage ) | Facebook
Dlatego zapytałam o przyczynę :) bo znam tez przypadki takiego "czystego" pprom bez niczego.

Grupa jest taka dosyć mocno sfokusowana na jednym lekarzu, reszta jest dla nich tam za mało doswiadczona, ale moze akurat :)

Hej, w pierwszej ciąży szyjka zaczęła mi się skracać gdzieś koło 29-30 tygodnia ciąży. Lekarz polecił abym poszła do szpitala (był na urlopie) i tam założą mi pessar. To taki gumowo plastikowy pierścień na szyjkę macicy. Musiałam co 2 dzień stosować do tego globulki dopochwowe typu clotrimazol takie przeciwgrzybicze, bo podobno łatwo infekcje mając pessar. Ciążę udało się donosić na spokojnie i urodziłam przez CC w 38+5.
Teraz znów jestem w ciąży i już wiedząc o mojej niewydolności szyjki co 2 tygodnie a czasem co tydzień ją kontrolowałam już od około 20 tc. Finalnie powtórka czyli szyjka zaczęła się skracać poniżej 2,5 cm już w 28 tygodniu ciąży. Poprosiłam o pessar (też chcieli mi szew założyć). Jestem obecnie 33+6. Czuje jak wpycham te globulki, że mimo iż główka dziecka jest bardzo nisko to pessar dobrze podtrzymuje i nie przemieszcza się i ciągle jest na szyjce. Trzeba to oczywiście kontrolować ale przy oszczędnym trybie życia są się wytrzymać i ciążę bezpiecznie donosić. Mam nadzieję, że i tym razem tak będzie.
Już mam prawie te 34 tygodnie także już czuję się coraz bezpieczniej 😉
Lekarz powiedział mi, że mam niewydolność mięśni dna miednicy i stąd te problemy z szyjką a w przyszłości mówił, że mogę mieć problemy z nietrzymaniem moczu.
Nie wiem czy właśnie u wszystkich ten pessar zda egzamin. U mnie jak do tej pory działa podtrzymuje bez zarzutu.

reklama
Dlatego zapytałam o przyczynę :) bo znam tez przypadki takiego "czystego" pprom bez niczego.
U mnie nie wskazali konkretnej przyczyny pprom. Szyjka ładna, zamknięta, brak infekcji (przynajmniej w posiewach nie wyszła). Mam swoje podejrzenia co do przyczyny ale pewności nie mam.

@mamabyc1994 U mnie wystąpił pprom w 27 tygodniu w pierwszej ciąży. Druga ciąża zakończyła się indukcją w 38 tygodniu. Na sali leżała ze mną dziewczyna do planowanego cc w 40 tygodniu, która wcześniejszą ciążę straciła w 18 tygodniu właśnie przez pprom.

Do góry