reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

starania się - watpliwości..

Kaprycha - smutne:( Tulę mocno:*:*:* A te badania progesteronu i prolaktyny to polega tylko na pobraniu krwi czy jeszcze jakieś cuda?

reklama
Dzien dobry laseczki

Ja tylko na chwile. Wczoraj przed praca odebralam wyniki. I patrzcie ( badania robione w 23dc ):
Testosteron - 2.1 nmol/l ( <3.5)
LH - 4.0 u/l (normy brak)
Progesteron - 21 nmol/l (normy brak)
PRL - 689 mu/l (34-580)
FSH - 4.5 u/l (normy brak)
THS i T4 - w normie
Chyba mialyscie racje. Prawdopodobnie stracilam fasolke przez niski poziom progesteronu. Poki co @ brak, (czyli juz tydzien), testy negatywne.
:-:)crazy::-:)crazy:

Masz tez prolaktyne za wysoka, podwyzszona prl tez moze byc przyczyna poronien.

Kaprycha - smutne:( Tulę mocno:*:*:* A te badania progesteronu i prolaktyny to polega tylko na pobraniu krwi czy jeszcze jakieś cuda?
Dzieki. Badanie krwi tylko. Przynajmniej tak mi zlecil lekarz rodzinny.

Masz tez prolaktyne za wysoka, podwyzszona prl tez moze byc przyczyna poronien.
Dzieki Lilu. Nie wiedzialam, ze za wysoka PRL moze byc przyczyna poronien. Myslalam, ze byla wyzsza dlatego, ze badania robilam jak juz bylam zafasolkowana :zawstydzona/y: Czym sie zbija PRL, nie wiecie przypadkiem?

Ostatnia edycja:
Cześć dziewczyny, dawno mnie tu nie było. Ale wszystkie przygotowania do wesela i pisanie pracy nie pozwoliły mi na to. Zaczęłam mierzyć temperature. Jeszcze trochę tego nie rozumie. Jutro powinnam dostać okres, a dziś miałam temperature 36.8 z tego co słyszałam to temperatura spada w dzień miesiączki. Brzuch mnie nie boli, zawsze mnie bolał. No ale za pewne jutro zacznie, chociaż mam małą nadzieję, że jednak nie. Pozdrawiam Was gorąco :-)

Dzien dobry laseczki

Ja tylko na chwile. Wczoraj przed praca odebralam wyniki. I patrzcie ( badania robione w 23dc ):
Testosteron - 2.1 nmol/l ( <3.5)
LH - 4.0 u/l (normy brak)
Progesteron - 21 nmol/l (normy brak)
PRL - 689 mu/l (34-580)
FSH - 4.5 u/l (normy brak)
THS i T4 - w normie
Chyba mialyscie racje. Prawdopodobnie stracilam fasolke przez niski poziom progesteronu. Poki co @ brak, (czyli juz tydzien), testy negatywne.
:-:)crazy::-:)crazy:
http://wiki.28dni.pl/normy_laboratoryjne_dla_kobiet_oraz_interpretacja_wynikow_badan_hormonalnych
przeliczylam twoj progesteron = 6,60 ng/ml to faktycznie niski! :-(
a co do prolaktyny!
Prolaktyna jest hormonem przysadki. Jej podwyższone stężenie obniża poziom gonadotropin (zwłaszcza LH), zaburza mechanizm owulacji i prowadzi do niewydolności fazy lutealnej. Jej poziom jest względnie stały w cyklu miesiączkowym, lecz ulega zmianom w dobowym i jest wyższy nocą w porze snu. Stężenie prolaktyny podnosi się podczas stresu, w czasie urazu, po posiłku oraz w ciąży. W celu uzyskania jak najbardziej rzetelnych wyników prolaktynę należy oznaczać na czczo lub przynajmniej 3 godziny po posiłku i po kilkuminutowym odpoczynku.
Badanie prolaktyny należy wykonywać po krwawieniu miesiączkowym, ale przed owulacją ponieważ zarówno menstruacja jak i owulacja mogą podwyższać wynik. Poziom prolaktyny może również podwyższyć współżycie oraz badanie piersi, z których należy zrezygnować przynajmniej na 3 dni przed planowanym badaniem.

Ostatnia edycja:
No wlasnie!!! Bylam w szoku, bo w sumie powinnien byc wiekszy niz 10ng/ml ( z tego co pamietam), jezeli cialko zolte dobrze pracuje :( Maskra

Ewelaa, z temka kazda z nas ma inaczej. Mnie na przyklad spada na 2 godziny przed @ ( prawie z zgerkiem w reku), a innym juz w ciasie czy nawet po @ . Ja bym sie tym nie sugerowala. Tak, czy inaczej zycze fasolki :-D

No tak prl podwyzsza sie podczas ciazy ale czytalam ze jezeli prolaktyna jest podwyzszona przed zagniezdzeniem sie zarodka moze doprowadzic do poronienia.
Wiec nie chce Ci teraz namieszac w glowie bo moze wcale nie mialas podwyzszonej prl przed zajsciem w ciaze i tylko tutaj jest winny pregesteron.
Lekarz napewno bedzie wiedzial co robic :tak:

Witam kochane..

i jak tu sie nie nakręcać?? wczoraj jak sobie sprawdzałam szyjke to myślałam, że podnosi się na @ i mieknie.. dzis mierzyłam tempkę i mam wzrost tempki na 36,7 (czyli jakoś 2-3 kreski powyzej średniej..) i przed momentem sprawdzałam znów szyjke.. nie moglam jej dosiegnac no ale się udalo.. wiec chyba tzw owulacja bez owulacji.. ciekawi mnie czy ten pecherzyk 7mm ktory byl 20 dc zaczal rosnac czy sie calkiem zmniejszyl i co teraz w koncu jest.. eee poczekam spokojnie do @.. gdyby jednak byla owulka (w co nie wierze), to wczoraj i przed wczoraj trafilismy idealnie

Drugi z clo - 28dni

ide czytać co naskrobałyście

Eve- ladny masz ten temperaturowy wykresik. Spora roznica miedzy poczatkowa tempka a ta w ostatniej fazie. Rozumiem jednak, ze w tym momencie jestes chora wiec nie do konca mozemy sie nia sugerowac.Trzeba czekac. Nie ma rady.Ktosiowa- nie pilam zadnego alkoholu ostatnio, stresow tez nie bylo...nie wiem wiec skad ten spadek temp. Moze taka uroda tego cyklu. Oj to bedzie sie dzialo jak @ od Ciebie sobie pojdzie ;) A tak poza tym to WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO ( wiesz czego przede wszystkim ;) ), bo nie mialam okazji wczesniej zlozyc Ci zyczen...

reklama
No tak prl podwyzsza sie podczas ciazy ale czytalam ze jezeli prolaktyna jest podwyzszona przed zagniezdzeniem sie zarodka moze doprowadzic do poronienia.
Wiec nie chce Ci teraz namieszac w glowie bo moze wcale nie mialas podwyzszonej prl przed zajsciem w ciaze i tylko tutaj jest winny pregesteron.
Lekarz napewno bedzie wiedzial co robic :tak:
Dzieki Liliu i Eve. Kurde teraz mam dola :zawstydzona/y: Zobaczymy co gin mi powie w srode. Ja bede sie klocic o duphaston albo luteina na druga faze cyklu. Pamietam kilka cykli temu, tez wyszly mi 2 krechy dzien przed @ (chyba) a potem malpa sie normalnie pojawila, ze zdwojona moca i po ptokach. Tym razem bylo inaczej, bo mialam tylko male plamienie, a testy i tak wychodzily pozytywnie , dopiero po drugim plamieniu kreseczka zaczela slabnac. Tak czy inaczej @ normalnej ciagle nie mam. Przyznam sie szczerze, ze ciagle mam malenka nadzieje, ze moze jednak ciagle jestem zafasolkowana. Boje sie srody, buuuuuuuuuuuuuuuuu :zawstydzona/y:

Do góry