K
Ktosiowa
Gość
Kaprycha - smutne
Tulę mocno:*:*:* A te badania progesteronu i prolaktyny to polega tylko na pobraniu krwi czy jeszcze jakieś cuda?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Dzien dobry laseczki
Ja tylko na chwile. Wczoraj przed praca odebralam wyniki. I patrzcie ( badania robione w 23dc ):
Testosteron - 2.1 nmol/l ( <3.5)
LH - 4.0 u/l (normy brak)
Progesteron - 21 nmol/l (normy brak)
PRL - 689 mu/l (34-580)
FSH - 4.5 u/l (normy brak)
THS i T4 - w normie
Chyba mialyscie racje. Prawdopodobnie stracilam fasolke przez niski poziom progesteronu. Poki co @ brak, (czyli juz tydzien), testy negatywne.
:-crazy::-
crazy:
Dzieki. Badanie krwi tylko. Przynajmniej tak mi zlecil lekarz rodzinny.Kaprycha - smutneTulę mocno:*:*:* A te badania progesteronu i prolaktyny to polega tylko na pobraniu krwi czy jeszcze jakieś cuda?
Dzieki Lilu. Nie wiedzialam, ze za wysoka PRL moze byc przyczyna poronien. Myslalam, ze byla wyzsza dlatego, ze badania robilam jak juz bylam zafasolkowanaMasz tez prolaktyne za wysoka, podwyzszona prl tez moze byc przyczyna poronien.
http://wiki.28dni.pl/normy_laboratoryjne_dla_kobiet_oraz_interpretacja_wynikow_badan_hormonalnychDzien dobry laseczki
Ja tylko na chwile. Wczoraj przed praca odebralam wyniki. I patrzcie ( badania robione w 23dc ):
Testosteron - 2.1 nmol/l ( <3.5)
LH - 4.0 u/l (normy brak)
Progesteron - 21 nmol/l (normy brak)
PRL - 689 mu/l (34-580)
FSH - 4.5 u/l (normy brak)
THS i T4 - w normie
Chyba mialyscie racje. Prawdopodobnie stracilam fasolke przez niski poziom progesteronu. Poki co @ brak, (czyli juz tydzien), testy negatywne.
:-crazy::-
crazy:
No wlasnie!!! Bylam w szoku, bo w sumie powinnien byc wiekszy niz 10ng/ml ( z tego co pamietam), jezeli cialko zolte dobrze pracujenormy_laboratoryjne_dla_kobiet_oraz_interpretacja_wynikow_badan_hormonalnych - Wiki 28dni
przeliczylam twoj progesteron = 6,60 ng/ml to faktycznie niski! :-(
Dzieki Liliu i Eve. Kurde teraz mam dolaNo tak prl podwyzsza sie podczas ciazy ale czytalam ze jezeli prolaktyna jest podwyzszona przed zagniezdzeniem sie zarodka moze doprowadzic do poronienia.
Wiec nie chce Ci teraz namieszac w glowie bo moze wcale nie mialas podwyzszonej prl przed zajsciem w ciaze i tylko tutaj jest winny pregesteron.
Lekarz napewno bedzie wiedzial co robic![]()