reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Listopad 2009

teraz ja nic nie rozumiem
jezeli tak jak pisano bylo wyzej ma sie 1500brutto to te 13.5 % to moze podatek wiec na reke dostajesz tyle ile ci sie nalezy 100% kwoty netto ';]
ja zatrudniona jestem od polowy pazdziernika i moja wyplata jest rozna jest to stale wynagrodzenie + premie+ dodatki... wiec mam rozne wyplaty ... to ile ja dostane?
z tego co wiem to 100% wynagrodzenia... NETTO ;]
jak na umowie mam 1500 trzeba odjac podatek i tyle wyjdzie ... moim zdaniem

reklama
Mi się wydaje że dostaje się tyle kasy ile ma się na ostatniej umowie o pracę i do podstawy biorą pod uwagę czas przepracowany w danym zakładzie- to wtedy kiedy ktoś w ciągu ostatniego roku zmienił pracę. Kadrowa nawet słowem mi nie wspomniała że będę dostawała jakieś mniejsze pieniądze niż w umowie, dla mnie 100 % to 100% i koniec kropka.

a teraz pytanie - kiedy ZUS płaci te pieniądze? tak samo jak zakład pracy wypłacając pensje - w umowie jest przeciez zapis o terminie wypłaty np do 10 dnia każdego miesiąca. Czy oni po prostu płacą wtedy kiedy im pasuje?

Generalnie jest tak, że jak ktoś ma stałą pensję na umowie to nie widać to różnicy. Jak ktoś ma pensję z premią, która jest ubruttowiona to wtedy wyliczają średnią albo ktoś ma stawkę godzinową a każdy miesiąc ma różną liczbę godzin, to też uśrednia się roczną pensję.
Generalnie zasiłek chorobowy jest płacony dopiero po przepracowanym miesiącu, czyli jak ZUS dostanie jedną składkę, tylko przy ciąży to jest wtedy chyba inaczej, bo ciąża jest chroniona od początku w kodeksie pracy. No i z tego co wiem to ZUS ponoć płaci tak jak dostaje się pensje - ale nie wiem na 100%.

ale nastukałyście:-)

gawit super że z dzidzią wszystko dobrze niech dalej zdrowo rośnie:tak:

w pracy też pytałam kadrową o wysokość mojego L4 mówiła że przeliczy średnią z 12 m-cy
zmieniałam pracę we wrześniu zeszłego roku więc w obecnej jestem od 8 m-cy
w poprzedniej miałam gorsze zarobki
jak dzidzia pozwoli to chciałabym popracować do czerwca

tylko lekarz już jest zły że powinnam więcej leżeć odmówiłam zwolnienia dwa razy w pracy mam stres pilnowanie terminów kwot itd...sama czuję duże zmęczenie

w czwartek kontrola

a teraz pytanie - kiedy ZUS płaci te pieniądze? tak samo jak zakład pracy wypłacając pensje - w umowie jest przeciez zapis o terminie wypłaty np do 10 dnia każdego miesiąca. Czy oni po prostu płacą wtedy kiedy im pasuje?

ja słyszałam, że ZUS na wypłatę ma 30 dni od dnia dostarczenia im zwolnienia, ale w praktyce ponoć bardzo różnie to bywa :wściekła/y:

a teraz ja mam pytanie czy zwolnienie muszę nosić do pracodawcy, a on wysyła do ZUS czy mogę bezpośrednio do ZUS ? bo wydaje mi się, że tak byłoby szybciej, bo pracodawca ma 7 dni na dostarczenie zwolnienia,a też podobno różnie to z tym bywa

Cześć dziewczyny! Ale piszecie duuużo, coraz więcej.To fajnie!! Jutro ide na kolejną wizytę ciekawe co powie ...i pewnie zdjęcie będzie już konkretne hihi. Pozdrawiam!!

reklama
A tego to ja nie wiem. Wiem tylko, że teraz na zwolnieniu można być całą ciąże a nie potem na jakimś tam zasiłku, gdzie więcej zachodu z papierami.

Ostatnia edycja:
Do góry