reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

tak, jakże by inaczej :-D:-D:-D.
Niby doczytałam się, że jeśli dziecko wypluwa jedzonko z buzi, bo nie umie języka ustawić jak do jedzenia z łyżeczki to jeszcze za wcześnie, i można troszkę zaczekać. Odruch ssania jeszcze nie zaczął zanikać i dziecko ustawia jęzor jak do ssania a nie mielenia :-D:-D:-D. Niby odruch ssania zanika około 5-6 miesiąca i wtedy najlepiej coś wprowadzać nowego. No i jeszcze to co przeczytałam, że nie należy dawać nic wcześniej niż przed 4 miesiącem, bo dziecko nie wytwarza jeszcze dodatkowych enzymów trawiennych i umie trawić tylko mleczko. Miałam niby dawać wcześniej inne papu, ale po przeczytaniu tego stwierdziłam, że jednak zaczekam:-):-):-). No i stwierdzam, ale już jest za późno, że niepotrzebnie dawałam Jurandowi mąkę kukurydzianą, z kaszkami też mogłam zaczekać. A kaszkę to on wpitala jak szalony nawet czasem zje 250ml. Chyba dlatego, że słodkie, bo mleko które pije nie jest słodkie.

reklama
tak, jakże by inaczej :-D:-D:-D.
Niby doczytałam się, że jeśli dziecko wypluwa jedzonko z buzi, bo nie umie języka ustawić jak do jedzenia z łyżeczki to jeszcze za wcześnie, i można troszkę zaczekać. Odruch ssania jeszcze nie zaczął zanikać i dziecko ustawia jęzor jak do ssania a nie mielenia :-D:-D:-D. Niby odruch ssania zanika około 5-6 miesiąca i wtedy najlepiej coś wprowadzać nowego. No i jeszcze to co przeczytałam, że nie należy dawać nic wcześniej niż przed 4 miesiącem, bo dziecko nie wytwarza jeszcze dodatkowych enzymów trawiennych i umie trawić tylko mleczko. Miałam niby dawać wcześniej inne papu, ale po przeczytaniu tego stwierdziłam, że jednak zaczekam:-):-):-). No i stwierdzam, ale już jest za późno, że niepotrzebnie dawałam Jurandowi mąkę kukurydzianą, z kaszkami też mogłam zaczekać. A kaszkę to on wpitala jak szalony nawet czasem zje 250ml. Chyba dlatego, że słodkie, bo mleko które pije nie jest słodkie.

jeszcze odnosnie tego nieszczesnego glutenu , pisza aby wprowadzic miedzy 5 a 7 miesiacem zycia ;-)....10 miesiac zostal obalony ....to juz jest mit....
Czytalam tez to co pisalas AGA ...i pisza calkiem madrze, zostalam mile zaskoczona .....:-D
ana nie bedziesz zalowac ;-)

Kusicie kobitki i chyba tez kupie te ksiazke,mimo ze mam jakies tam doswiadczenie zywieniowe,ale lubie czytac takie poradniki:tak:;-)Zawsze mozna sie czegos nowego dowiedziec.:tak:

Kusicie kobitki i chyba tez kupie te ksiazke,mimo ze mam jakies tam doswiadczenie zywieniowe,ale lubie czytac takie poradniki:tak:;-)Zawsze mozna sie czegos nowego dowiedziec.:tak:

mi tez cos tam zostalo w pamieci ...ale bylo to jednak 8 lat temu :-p
i tak bede robic raczej po swojemu ...ale zawsze mozna sie upewnic jak nie bede czegos wiedzic lub miec pewnosci ...a ta ksiazka bardzo mi odpowiada ...wole to niz miloin podpowiedzi z internetu :tak:
zreszta asortyment produktow sie rozwinal :-D;-)

Lajfik i ja mam ta książkę :-) Jest super!...a ja ją dostałam od szwagierki :-D
Przy Kubie brakowało mi takiego poradnika...szukałam na sieci a wiecie że jedni piszą tak drudzy siak..teraz będę się jej trzymać, bo jest oparta na najnowszym schemacie żywieniowym :-)

Ostatnia edycja:
lajfik i ja mam ta książkę :-) jest super!...a ja ją dostałam od szwagierki :-d
przy kubie brakowało mi takiego poradnika...szukałam na sieci a wiecie że jedni piszą tak drudzy siak..teraz będę się jej trzymać, bo jest oparta na najnowszym schemacie żywieniowym :-)
:-d:-d:-d

jeszcze odnosnie tego nieszczesnego glutenu , pisza aby wprowadzic miedzy 5 a 7 miesiacem zycia ;-)....10 miesiac zostal obalony ....to juz jest mit....
Czytalam tez to co pisalas AGA ...i pisza calkiem madrze, zostalam mile zaskoczona .....:-D
ana nie bedziesz zalowac ;-)

:tak: tez czytalam o tym glutenie aby podawac wczesniej niz 10 msc zycia bo wtedy to juz dziecko znacznie wiecej glutenowych rzeczy moze jadac zwlaszcza ze zawarty on jest w roznych produktach spozywczych :tak:

a my powoli przymierzamy sie do sprobowania jabluszka bo u nas z kupkami znow ciezko :confused2::zawstydzona/y: nie bede dluzej czekac bo juz miesiac temu mialam ju to jablko podac :-p wiec kupie potrzebny sprzet do gotowania i za kilka dni próba ;-)

my tam idziemy starym systemem glutenowym, tak nam pediatrzy radzą z naszej przychodni i z takiej prywatnej do której chodzimy :)

reklama
o gluten dopiero bede pytac w lipcu :tak: na razie nie chce zawracac sobie tym glowy ;-) mam do dyspozycji 4 lekarzy wiec kazdego zapytam i wyposirodkuje to co powiedza ;-)

Do góry