reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Ciężarne na Wyspach

Calineczka - witamy! :-) Ja miałam pierwsze USG około 20 tygodnia - połówkowe, potem już tutaj nie miałam, bo wszystko było ok :tak: Wcześniej miałam pobieraną krew i na każdej wizycie mocz, jak zgłosiłam swędzenie ciała - zrobili mi badanie krwi pod kątem cholestazy, w związku z cukrzycą w poprzedniej ciąży miałam uważnie śledzony poziom cukru we krwi, a w związku z zatruciem ciążowym w poprzedniej ciąży profilaktycznie przepisano mi aspirynę w mikroskopijnych dawkach :-)

Sara - super śpiworek!!! Za ile go kupiłaś? Chyba sobie taki sprawię :tak:

reklama
Hej Kobitki :-D
Lucina dzięki, cieszę się, że Ci się podoba ;-) kupiłam go w Polsce teraz jak byłam, kosztował 95 zł ale facet mi opuścił na 75zł bo to jeszcze pozostałość z zeszłego roku. Po prostu jeszcze we wrześniu nie był sezon a mnie był potrzebny żeby zabrać dla Maluszka. Bardzo podobne (różnica chyba tylko w kolorze) widziałam w Świecie Dziecka oczywiście w Radomiu :tak:. Ale wiem, że takie sklepy jak Świat Dziecka mają sieci w innych miastach. Jak będziesz w PL to zapytaj w każdym sklepie z wózkami. Obok mojego domu jest Komis rzeczy dla dzieci, wózki, foteliki nowe i używane, zabawki, nowe ubranka i chyba wszystko inne i właśnie takie śpiworki facet miał. Oczywiście nowe! Tylko w takim sklepie będzie zawsze taniej niż w sklepie "sieciowym" z samymi firmowymi rzeczami. Ten jest polskiej produkcji i jest na prawdę porządny.
Calineczka witamy wśród nas!! Ja też miałam tu jedno usg w 18 tyg a tak na wizytach tylko krew i mocz. Oczywiście zawsze się położna pyta też jak się czuję a to przecież bardzo ważne pytanie :-D:-D:-D:-D
Kobitki mam pytanie do wszystkich : czy nie wiecie ile może kosztować pościel do łóżeczka dla Maluszka? Kołderka i poduszeczka. Pytam bo nie jestem pewna czy się nie przesłyszałam. Byliśmy wczoraj w sklepie i nam babka pokazywała różne komplety ale ceny były lekko kosmiczne bo zaczynały się od 90Ł a były takie i za 150Ł. Czy to możliwe żeby to była cena za kołderkę, poduszeczkę i ochraniacz? Nadmienię, że za baldachim i pałąk była cena osobna.

Ostatnia edycja:
Witaj Calineczka i gratulacje:-)
Ja jak poszlam do GP to tylko zmierzyl mi cisnienie i kazal sie umowic z polozna-dopiero ona pobrala mi krew do badania i sprawdzenia grupy krwi,moczu,zwazyla,powiedziala czego nie powinnam jesc i ogolnie wypytala sie o wszystkie choroby przebyte,itd,czy w rodzinie sa jakies dziedziczne choroby i tak ogolnie odpowiadala na wszystkie moje pytania.Pierwsze USG masz w 12-14 tygodniu i drugie w 20-23 a do poloznej chodzisz mniej wiecej co 4 tygodnie na poczatku a pod koniec ciazy czesciej.
Sara dziekuje-Twoje informacje sie przydadza i napewno sie jeszcze bede czesto o cos pytala bo moja mama to wieki temu byla w ciazy i kiedys troszke inaczej sie zakupy robilo-jak jej nie raz wysylam linka zeby cos zobaczyla ze takie cos chce kupic to ona zaskoczona ze takie fajne rzeczy teraz robia,ktore ulatwiaja wszystko a kiedys trzeba bylo sobie radzic inaczej:-D
I kolejne pytanie apropo przyborow do kapania i po-czyli nie wiem co kupic oprocz nozyczek do paznokci,szczoteczki do glowki-co uzywalyscie do czyszczenia nosa dziecka bo widzialam tego troche ale nie wiem ktore jest dobre.czy powinnam kupic termometr do mierzenia temperatury wody i ktory termometr do mierzenia temp.dziecku jest dobry bo pisalyscie kiedys cos o termometrze do ucha,ale jakiej firmy najlepiej??I czego uzywalyscie do mycia dziecka bo chyba nie gabki??
W tym tygodniu juz jade na pierwsze zakupy a ze jestem zielona w tych sprawach bede miala duzo pytan i mam nadzieje ze was tym nie zamecze:-)

Sara ja jeszcze w sklepie nie patrzylam ale jak sprawdzalam na internecie na takie zestawy to tez sie lekko zszokowalam bo tak jak piszesz ceny byly kosmiczne-jedynie w ASDZIE na internecie widzialam takie za £25-£40 ale nie wiem jakie sa jakosciowo a wiadomo ze byle czego nie kupie tylko dlatego ze jest tansze:tak:

Hej dziewczyny!!
melduje sie po cięzkim wieczorze i części nocy. Mała była bardzo niepokojna, w końcu taka zmeczona, ze sama nie wiedziała co sie dzieje :)
Uspakajała sie tylko w naszych ramionach wiec usypiałam ja wyjatkowo w ten sposób a i tak w łózeczku nie chciała spać. W konsekwencji usneła z nami w łózku. Bałam sie trochę ale bylo oki i obie sie dzieki temu wyspalysmy. Po nocnym karmieniu spała juz w swoim łóżeczku.
Miała chyba wczoraj cięzki dzień bo zawsze bez problemu zasypia sama.
Zobaczymy co będzie dzisiaj.
Kamilalopez ja zgadzam sie z Myleene. U mnie tez sprawdzaja sie takie najprostrze ubranka i głónie pajacyki. Unikam ubranek zakładanych przez głowę. Podstawowy nasz zestaw to kaftaniki (ale takie zapinane na przodzie) z krótkimi i długimi rękawkami i własnie pajacyki. Zmiana pieluch ekspresowo i bez problemów. Poza tym uzywamy skarpetuszek ale to tylko jak wychodzimy na spacer, czapeczki i kombinezoniki ciepłe na spacery. I to tyle. na poczatku tez miałam wielkie problemy z wyborem po kilku dniach juz wiedziałam co jest dla nas najbardziej wygodne :)
Tajchi mam nadzieje, ze kryzys mija. Trzymam za Was kciuki. A może to była zwykła trzydniówka a ta wysypka to faktycznie po antybiotyku??
Co do rozka to ja w konsekwencji nie kupiłam ale rozki robiłam ze zwykłych dziecinnych kocyków. Sprawdziło sie rewelacyjnie. Mała była opatulona a ja nie wydałam pieniążków.
Miłego przedpołudnia dziewczyny!!

sara antybiotyku ma jeszcze na jakies 5-6 razy,ale przestałam mu podawać
sara,mamunia
może i faktycznie to 3-4 dniówka,miał podobno zaczerwienione gardło,ale kaszlu ani chrypki nie miał.
dzis byłam w szpitalu bo wysypało go po nocy jeszcze bardziej tylko na twarzy,pokazałam leki które przepisali mi w Polsce. Lekarz pobadał go i na pierwszy rzut oka powiedział,że najprawdopodobniej jest uczulony na peniciline w antybiotyku to było,powiedział,że jak chcę bycpewna musze zrobic badania,ale z tym to juz na GPtrzeba iść,powiedział też że mogą być trudności z oddychaniem i miał w nocy ciężko oddychał,więc chyba się nie mylił.
Wapan nie kazali mi podawać,podobno według nich nie pomaga,ale ja wiem po sobie,że pomagało,na rozwolnienie dostał saszetki do rozpuszczenia w wodzie.Dostał też syrop na uczulenie i mam go podawać dopuki nie znikną plamy na buzi:-(
ogólnie Kacperek czuje się dobrze,tylko mało je 2 max 3 razy dziennie

calineczka gratuluję i teraz tylko czekac małego szkraba i dopiero sie zacznie:-D:-D

makta a jak Ty sobie radzisz ??? u nas ogólnie lepiej ale ta wysypka sie powiększyła i dzis bylismy w szpitali,ale jest ok

Ostatnia edycja:
Calineczka gratuluję!!! Wszystko co najlepsze przed Toba :)
Kamilalopez poza nozyczkami i szczoteczką to ja niewiele uzywam. Z takim maliuszkiem im mniej tym lepiej. W pierwszym miesiacu nie uzywaj lepiej żadnej gruszki do nosa ani niczego do uszków. Nosek sam sie oczyszcza poprzez kichanie i to jest calkowicie naturalne. Co do kapieli to ja przez pierwsze 3 tygodnie uzywałam tylko samej wody. Poza tym Maluszki niespecjalnie lubią sie kapac nagie (no chyba ze bedziesz miała wielkie szczęście) dlatego ja do kapieli zawijam Julkę w zwykła tetrowa pieluszkę która powolutku oblewam wodą. Skóre mylam na poczatku zwykłymi duzymi wacikami i to wystarczało. Teraz mamy juz nasza pierwsza gąbeczke do mycia i pierwszy płyn do kapieli :)
Co do kosmetyków to mamy tylko sudocrem , puderek od czasu do czasu i oliwke bo niektóre miejsca sie troszke wysuszaja więc delikatnie natłuszczam. I dajemy radę....

kamilalopez ja miałm termometr do wody ale użyłam go może 5 razy,później już na wyczucie mój M wode nalewał.
miałam taki zestawik z mothercare chyba 7 funtów kosztował były tam szczoteczka do włosów,obcinaczka do paznokci,pilniczek do paznokci i jeszcze coś zapomnialomi się,dobry jakościowo i obcinaczek i szczoteczki do teraz używam:tak:
termometr elektroniczny kupiłam do mierzenia gorączki szybko działa:tak:
no i tez kilka pieluch tetrowych mi sie przydało,albo do wytarcia czy podłożenia jako sliniaczek,do wszytskiego używałam:tak:nawet do kapieli wkładałm otulonego Kacperka i dopiero w wannie go rozwijałam inaczej płakał
oliwkę z oliwek kupiłam do nawilżania ciałka,urodził się po czasie,a dzieci po terminie mają tendencje do łuszczenia skóry na paluszkach,stópkach:tak:
no i tez w razie czego kupiłam mleko w kartoniku,w razie jakbym nie miała
pokarmu,albo nagle straciła.

To tyle co pamietam na razie
A i z mojego doświadczenia wiem,że nakładki na sutki mąż szukał mi 2 dni po porodzie bolało niesamowicie jak mały pogryzł sutki

reklama
Tajchi wiem z doświadczenia, że oni tu nie podają wapna bo go po prostu nie znają. Ja jestem alergikiem i jak powiedziałam mojemu lekarzowi tutaj, że na alergię biorę wapno to mało nie spadł z krzesła, że " u nas w Polsce na alergię daje się wapno"!! A wiem, że działa bo sama używam. Myślę, że dobrze zrobiłaś odstawiając antybiotyk bo jak ma alergię na penicylinę to może być bardzo niebezpieczne - wiem bo sama właśnie też jestem na nią i pochodne uczulona. Masakra!! A jeżeli to rzeczywiście trzydniówka to nasilenie wysypki to normalne, ona najpierw właśnie jakby się nasila (ale nie swędzi) a potem powoli znika. Nie martw się wszystko będzie dobrze!!!! ;-);-)
KamilaLopez z tą pościelą to jak będą tu takie straszne ceny to ja ją po prostu kupię w PL i mama mi w styczniu przywiezie, więc się nie martwię.:tak::tak: Co do kąpieli to ja Kubę myłam w balneum bo nie mogłam go oliwkować po kąpieli (miał uczulenie na oliwkę) ale do tego nie można używać gąbki bo się niszczy pod wpływem tłuszczu i się robi taki kluch. Myłam go chyba ręką i bawełnianymi dużymi płatkami a później dopiero przeszliśmy na gąbeczkę po zmianie płynu na ten lawendowy Johnsona (fantastyczny do tej pory go używamy). Oprócz tego szczoteczka do włosków. A najmniej uczulająca do smarowania po kąpieli jest parafina. Bardzo się przydaje zwłaszcza w pierwszych dniach po porodzie i nie brudzi ubranek. Nie używaliśmy gruszki do noska bo Kuba strasznie nie lubił za to sprawdziły się patyczki do uszu. Po kąpieli to co nie wypłynęło a jeszcze było wilgotne delikatnie usuwałam patyczkiem. Nie głęboko tylko tu na brzeżku.

Ostatnia edycja:
Do góry