reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Ciężarne na Wyspach

natunia

12 czerwiec 2008
Miasto
UK
Czy ktoras z was rodzila w anglii???
Prosze o wsparcie bo bardzo sie denerwuje.Jka to wszystko wyglada?
Czy moge rodzic z mezem?Czy podaja jakies srodki preciwbolowe i jakie?Jak dlugo po porodzie zostaje sie w szpitalu?(moja znajoma urodzila o 1 w nocy i zaraz tego samego dnia o 3 po poludniu wypisali ja ze szpitala)
A co ze szczepieniami?badaniem noworodka?obserwacja matki?To jest stresujace :-(
Pomozcie prosze

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
natunia ja rodzilam w angli, opieka byla naprawde rewelacyjna,wyszlam na nastepny dzien po porodzie poniewaz mialam male komplikacje,badania i szczepienia zrobili odrazu w kilka godzin po porodzie. Jezeli chodzi o srodki przeciw bolowe to masz gas,w trakcie skorczu musisz go wdychac,mozesz poproic o glupiego jasia (ja osobiscie odradzam dostalam 3 i tylko zpowolnialy akcje porodowa a rodzilam 30 godzin)Tez sie bardzo balam ale wszystko skonczylo sie dobrze.:tak:

Zapomnialam napisac: przy moim porodzie byl moj facet i moja mama, przy tobie moga byc dwie osoby,ale jak urodzisz w nocy to przewioza cie na sale poporodowa zebys mogla sie przespac z dzidzia,ale maz musi isc do domu:-(

Czy ktoras z was rodzila w anglii???
Prosze o wsparcie bo bardzo sie denerwuje.Jka to wszystko wyglada?
Czy moge rodzic z mezem?Czy podaja jakies srodki preciwbolowe i jakie?Jak dlugo po porodzie zostaje sie w szpitalu?(moja znajoma urodzila o 1 w nocy i zaraz tego samego dnia o 3 po poludniu wypisali ja ze szpitala)
A co ze szczepieniami?badaniem noworodka?obserwacja matki?To jest stresujace :-(
Pomozcie prosze

na wiele pytań odpowie położna:tak:
MInimum pobytu w szptalu po porodzie to 6 h, po cc72h.
Ze mną był cały czas mąż:tak:
środki przeciwbólowe są dostępne: gaz7air, epidural (dokładnie możesz o tym porozmawiać z położną).
Jeżeli jest odpowiedni sprzęt w szpitalu mozesz rodzić w wodzie.
PO porodzie będzie Was w domu odwiedzać połozna, a później health visitor.
Powinne cię poinformować co do szczepień itd.
a opiekę podczas mojego porodu wspominam bardzo dobrze:-D

Natunia nie ma sie czego bac, naprawde jest ok :tak:
Znieczulenie sama wybierasz, na pocztaek proponuja Ci gaz, ale jak nie pomoga mozesz poprosic albo o glupiego jasia, albo tak jak ja zrobilam epidural czyli znieczulenie zewnatrzoponowe. Jesli zdecydujesz sie rodzic w wodzie musisz to wczesniej powiedziec poloznej, ale wtedy epidural odpada.
Tak jak pisza laski przy porodzie moga byc z Toba 2 osoby.
Co do wyjscia ze szpitala, nas wypuscili dopiero po 3 dniach, a to dlatego, ze maly byl wyciagany za pomoca proznociagu, no i chcieli go poobserwowac :tak:
jak juz bedziesz wiedziec, w ktorym szpitalu bedziesz rodzic, najlepiej przejdz sie tam i zapytaj o szkole rodzenia. Jest bezplatna, to jest kilka sesji podczas ktorych opowiadaja o sposobach rodzenia, znieczuleniu, samym porodzie, itp. no i u mnie oprowadzali po porodowce :happy:

Stokrotnie wam dziekuje dziewczyny za pomoc.
czuje sie psychicznie znacznie spokojniejsza bo dotychczas wszyscy mnie tylko straszyli jak tu marnie z opieka lekarska:-)
to teraz moge isc rodzic :-D

witam wszystkie mamusie i te ktore wkrotce nimi beda.pisze bo mam pytanie za 1.5 m-ca mam termin porodu wiec czy moze wiecie jakie slownictwo potrzebne jest do porodu w uk.obecnie mieszkam tu 3 lata i moj angielski nie jest zly ale nigdy niemalam doczynienia ze slownictwem lekarskim.czy mozecie mi napisac kilka potrzebnych zwrotow.dodam ze bedzie to moj pierwszy porod wiec strasznie sie denerwuje.prosze pomozcie mi.:-(

To jest taka mala sciagawka ktora kiedys napisala kolezanka:
Labour-poród
I think she is in labour-mysle, ze ona zaczęła rodzić
I will be with my partner during labour-będę z partnerką podczas porodu
Her waters break- odeszły jej wody płodowe
She have regular and painful contractions lasting about 60 seconds and about 5 minutes apart–Ona ma regularne i bolesne skurcze trwające 60 sekund i powtarzające się co 5 minut
Can We go to hospital?- Czy mozemy przyjechac do szpitala?
Polish language interpreter-tłumacz jezyka polskiego
Delivery Suite- oddział połozniczy (porodówka)
My partner is ..... weeks pregnant- Moja partnerka jest w ............ tygodniu ciązy
Womb/uterus-macica
Cervix-szyjka macicy
Vagina-pochwa
Bladder- pęcherz
Anus-odbyt
Urine-mocz
Babys size from head to bottom- rozmiar dziecka od główki do pupy
umbilical cord-pępowina
placenta-łożysko
born-narodziny
amniotic sac-worek owodniowy
pelvis-miednica
birth plan-plan porodu
How do You wish to feed your baby?-jak chcesz karmić swoje dziecko?
breastfeeding-karmienie piersią
formula milk feeding- karmienie mlekiem modyfikowanym
pain relief/pain killer-znieczulenie
epidural-znieczulenie zewnątrzoponowe
gas and air-gas z powietrzem (znieczulenie)
TENS-elektroniczna stymulacja nerwów-przyczepiane na plecach (znieczulenie)
Injection (pethidine)-zastrzyk
Monitored baby’s heart-monitorowanie serca dziecka
Episiotomy- nacięcie krocza przy porodzie
Fully dilated 10 cm-pełne rozwarcie 10 cm
POSITION: (pozycje przy porodzie)
Stand-stać
Sit-siedzieć
Kneel-klęczeć
Squat-kucać
Pushing-przeć
Tummy/stomach-brzuch
Injection Syntosinon or Syntometrine-zastrzyk po urodzeniu dziecka na szybsze kurczenie się macicy, zapobieganie krwotokowi…
navel- kikut pępowiny (pępek)
fontanelle-ciemiączko
jaundice-żółtaczka
antenetal ward –oddział przedporodowy
postnatal ward –oddział poporodowy
nipple-sutek
plug of muscus (show)-czop śluzowy
diarrhoea-biegunka
nausea-mdłości
vomiting-wymioty
swelling-opuchlizna
suction cap-próżnociąg
forceps-kleszcze

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Zartujesz? Ale kiedys Yowka napisala taka sciage,przypomnialo mi sie o niej i postanowilam pomoc kolezance.
Jak zaczelo bolec to tylko prosilam o zzo:-D:-D:-D:-D

Do góry