reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

zdrowie naszych maluszków ( kolki i inne dolegliwości)

NO NARESZCIE.............mamy kupke po 5 i pół dobie. Był i nas dzis pediatra w sprawie kupki i stwierdził, ze w jelitkach nic nie zalega, ale dosc dobrze go tam zbadał i naciskał. Kupa po 4h od jego wyjscia. I teraz pytanie czy kupa ruszyła sie sama czy od jego nacisków i dotyków, ktore ruszyły jelitka. Wieczorem musze do niego zadzwonic. Bo moze ja za lekko masuje brzus?
Ps. ale smrodziuch ten pampers

reklama
Uleńka !! Tyle czasu nie robił kupki ???? ja właśnie w tej sprawie tu jestem , czesciej byc nie moge bo czasu brakuje....
Słuchajcie ! Mój Kacperek już ponad 2 dni nie zrobił kupki :(
Ostatnia była przedwczoraj o świcie. Martwię sie bardzo :( Do Pediatry nie mogę sie dodzwonić, położna środowiskowa powiedziała ze to nic, to sie zdarza i aby sie nie matwić, jesli mały ani nie gorączkuje ani nie ma wydętego brzuszka.
Właśnie synek jest dosyć spokojny, czasem sie pręży- ale idą same bączki, jak popłacze przy tym- biore go na rece i zaraz sie uspokaja- a KUPKI JAK NIE BYŁO TAK NIE MA ::-:)-:)-:)-:)-(
Daje mu herbatki koperkowe i ułatwiające trawienie HIPPa , masuje brzuszek ale NIC :( Teraz pampersy są czyste, nawet po pierdzioszkach nie ma przybrudzenia, tylko siusiu. CO MAM ZROBIC ? :(
Mam czopek glicerynowy, moze odłamałabym małą cześc i włożyła mu do pupki ? Moze to pomoze???

Uleńka !! Tyle czasu nie robił kupki ???? ja właśnie w tej sprawie tu jestem , czesciej byc nie moge bo czasu brakuje....
Ostatnia była przedwczoraj o świcie. Martwię sie bardzo :( Do Pediatry nie mogę sie dodzwonić, położna środowiskowa powiedziała ze to nic, to sie zdarza i aby sie nie matwić, jesli mały ani nie gorączkuje ani nie ma wydętego brzuszka.
Właśnie synek jest dosyć spokojny, czasem sie pręży- ale idą same bączki, jak popłacze przy tym- biore go na rece i zaraz sie uspokaja- a KUPKI JAK NIE BYŁO TAK NIE MA ::-:)-:)-:)-:)-(
Daje mu herbatki koperkowe i ułatwiające trawienie HIPPa , masuje brzuszek ale NIC :( Teraz pampersy są czyste, nawet po pierdzioszkach nie ma przybrudzenia, tylko siusiu. CO MAM ZROBIC ? :(
Mam czopek glicerynowy, moze odłamałabym małą cześc i włożyła mu do pupki ? Moze to pomoze???

Gosiaczekk u nas tak samo się ostatnio zrobiło.Pierwszy raz nie robił 4 dni wpadłam też w panikę.Ale ani nie płakał specjalnie , może troszkę się prężył.Próbowałąm z czopkiem ale wypadał a boje się wsadzać jako głebiej taka ta pupcia delikatna.Po 4 dniach zrobił wilką kupkę i tak jest teraz cały czas.Zrobi raz na 4 lub 3 dni.Czasem 2 dni pod rząd robi.

Jak nie płacze strasznie to znaczy że nic go nie boli , poprostu pokarm tak się przyjmuje.Ja już jestem spokojna teraz i nie ingeruję zadnymi czopkami albo termometrem o zgroza.

Przeczekaj i podawaj herbatkę.Dużo pij.

Gosiaczek, ja juz myślałam, ze to kościoła pójdę prosić o kupkę, cała rodzina o nia pytała a mama wczoraj przyszła i powiedziała, żebym lewatywę dziecku zrobiła, o zgrozo dobrze ze jej podpowiedzi jednym uchem wpuszczam a drugim wypuszczam. Ile ja się naczytałam o tej kupie... My się karmimy i tak i tak. Po 4 dobach włożyłam czopek i co? kupy i tak nie było. Dziś był u nas pediatra, zbadał brzuszek, że nie jest twardy i powiedział, że tak musi być, profilaktycznie przepisał Debridat. Zastanawiam się czy gdyby on mi tego brzucha nie pougniatał czy syn by sam zrobił, może on popchną te jelitka i gówienko. Od dziś zacznę obserwować zachowanie syna po kupce, bo jeżeli i tak będzie się prężył to nie wina była kupki, dzieci podobno tak mają. A tak, jak kupy nie było tyle dni każde prężenie i płacz zwalaliśmy na kupkę. Teraz kupka była a mały tez się wypina i stęka :-D
Podobno dzieci mogą tak mieć, że karmione piersią mogą 10 razy dziennie robić kupę a mogą też 10 dni nie robić, bo pokarm im się tak wchłania. Ja się marwiłam, ze karmię mieszanką i kupy brak :szok: No, zobaczymy kiedy następna kupka nas odwiedzi. Załuję, że nie podpatrzyłam dokłądniej jak ten lekarz po brzuchu go gmera, ale robił to trochę mniej delikatnie niż moje masaże, małego to nie bolały, a ja myślę ze te moje lekkie masaże to mogę sobie wsadzić hihihi Trzeba ciut mocniej na dole brzuszka ponaciskać, ale jak???

JEZU!!!
Dziewczyny! Co wy tu opowiadacie? Dzieciątko po 4-5dni bez kupki i to jest normalne? :szok:
Jakoś wierzyć mi sie nie chce... :dry:
Mary u mnie mnie synek jak miał miesiąc to kupki tez non stop były codziennie kilka razy.Teraz juz ma 2 miesiące i może coś się zmienia.
Zresztą jak byłam na wizycie to pediatra nie kazała mi się denerwować, że " u dzieci tak jest" , milion stron w necie i for przeczytanych i rzeczywiscie " tak jest", każdy dzidzius inny przecież.

Co nie oznacza że nie trzeba być czujnym:-)

Mary, też mi się nie chciało wierzyć, że to normalne, ale jak poczytałam na necie wypowiedzi innych mam i to, że jak się wprowadzi pokarmy stałe ok 4 msc wszystko przechodzi jak ręką odjął. W książce "Pierwszy i drugi rok z życia dziecka" jest napisane, że często rodzice martwią się o kupkę jak jej nie ma parę dni, że to zaparcie, ale jak kupka zrobiona po paru dniach nie ma żadnych kawałków ani zbitych bobków to nie jest zaparcie tylko widocznie dziecko tak ma. Lekarz powiedział mi to samo. Nasza dziś była mocno żółta jakby pomarańczowa, kleista - czyli ok. Lekarz zbadał brzuszek, że nie zalega tam nic twardego więc chyba myślę, że moje dziecko będzie tak mi kazało na kupkę czekać cały czas. Jak już dziś zrobił, to nie bawiłam się w waciki, pupka w miskę i do przodu. Dziś mąż za mnie kupkę opije :-D

no w ogole nie wierze.....
dzis o 10 mialam miec wizyte health visitor....dodam, ze przelozona z zeszlego tygodnia...bo zadzwonila godzine przedi powiedziala, ze przyjdzie za tydzien:dry: i dzis co....wkurzylam sie w koncu o 12 i zadzwonilam do przychodni z zapytaniem czy ona ma zamiar sie w ogole zjawic????:wściekła/y: i co slysze, ze ona ma dzis wolne i czy do mnie nie dzwonila????????:wściekła/y::wściekła/y: no myslalam, ze mnie trafi na miejscu!!!! powiedziala , ze do mnie oddzwoni ta ktora dzis jest, no i ma przyjsc okolo 3-ej...bo chce zeby mala zwazyli, zeby sie upewnic, ze dobrze przybiera....tak naprawde to moglabym sama pojechac z mala zeby ja zwazyli, ale pomyslalam sobie o nie!!! to ich cholerny obowiazek tu przychodzic co tydzien i sprawdzac czy wszystko ok!!!

Moj synus tez robi kupke raz na 2/3 dni... dzis mija druga doba.... pierdzi, prezy sie itd a kupki jak nie bylo tak nie ma... ale taki juz jest... a dzieci na modyfikowanym robia o wiele rzadziej kupki... co nie oznacza ze na piersi musza robic czesciej ;-)
W ostatecznosci jezeli malemu naprawde bedzie zle uzyje czopka... ale narazie nie widze jeszcze takiej potrzeby....

reklama
Moj synus tez robi kupke raz na 2/3 dni... dzis mija druga doba.... pierdzi, prezy sie itd a kupki jak nie bylo tak nie ma... ale taki juz jest... a dzieci na modyfikowanym robia o wiele rzadziej kupki... co nie oznacza ze na piersi musza robic czesciej ;-)
W ostatecznosci jezeli malemu naprawde bedzie zle uzyje czopka... ale narazie nie widze jeszcze takiej potrzeby....
polecam lyzeczke lactulose...pomaga i kupka jest miekka i bezproblemowa;-)

Do góry