anian
Fanka BB :)
O pieczone sie pytalam kochana!
A po ciasteczka zaraz sie wybiore![]()
mi chodziło o pieczone

Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
O pieczone sie pytalam kochana!
A po ciasteczka zaraz sie wybiore![]()
A nam wlasnie coreczka przytyla zaledwie 150 gram w 17 dni, a lekarka dala jej jeszcze szanse i kazala przyniesc za tydzien - jesli wzrost wagi bedzie dalej tak maly zaczniemy dokarmiac. Kianka je 5-10 minut co 3 godziny a noce przesypia i wcale nie wyglada na glodna. Rosnie jak na drozdzach od porodu 13cm, ale wagowo jest ponizej wszystkich siatekl centyloweych - tylko 4200 a ma 2 miesiace i 3 tygodnie.Mam dość :-( MAła marudzi mi przy cycu, jak wcześniej jadła po 20-30 min, tak teraz 5-10 min i zaczyna mi już marudzić, podnoszę ją do odbijania, pomlacka i znowu marudzenie. Juz sama nie wiem co jest grane:--
-
-(
Jeszcze do tego lekarka stwierdziła osttanio na wizycie, ze mała mało przybrała - 190 gram w ciągu tygodnia to dla niej małoW 7 tygdniu ELiza miała wagę 5490, (przy wypisie ze szpitala - 3500)coś zasugerowała o dokarmianiu..........
?????????????????????
Ula Debridat? a czemu lekarz ci przepisal ten lek? bo tez mam go przepisany
O Debridat poprosiłam sama mojego starego-dawnego od dziś lekarza bo sama wyczytałam, że reguluje kupki i jelitka. Dziś nolwy pediatra, prywatny, wizyta godzinna a nie 5 minutowa ale o tym później tez powiedział, że Debridat też jest na ulewanie itd. czyli wszystko dobre co dla jelitek. Ja po nim efektów nie widzę, ale trzeba go brać dość długo. Lekarz dziś mi powiedział, że mamy także mówią, że efektów brak ale jak odstawiają zaczynają się problemy. Ogólnie Debridat dobry na jelitka, gazy, kupki.
Ja dziś odwiedziłam nowego pediatrę. Prywatnie, w innym mieście ale opłacało się . Dodatkowy plus dla niego, że ma komórkę i ją podaje pacjentom, gabinet ma w swoim domu tak więc w pilnych wypadkach tfu tfu będę miała na kogo liczyć.
Powiedział, że mój synek przekarmiony i dlatego ma takie bóle brzucha gazy itd. A ja mu wciskam cycki i butelki czekając aż on wypchnie językiem-czego on nie robi i tylko dziecko przekarmiam. W tydzień przytył ponad 350g co jest stanowczo za dużo. Lekarz powiedział, że nawet 250 g na tydzień to bardzo dużo i że jak w 2 msc przytył 2 kg to też za dużo i brzuszek jest wiecznie najedzony i stąd te gazy. A ja głupia dokarmiam i dokarmiamPowiedział, że tak na tydzień to dobrze jest jak przytyje ze 150g lub 200. Co innego dzieci na mleku maminym, ono jest łatwiejsze do trawienia. A ja po cyckach wiecznie butlę pcham
![]()
Tak jak pisałyście muszę wyluzować i wiecznie nie zamartwiać się czy się najadł czy nie. Mamy nowe mleczko Bebilon Pepti. Powiedział, że tak naprawdę wszystkie dzieci na początku powinny być karmione takimi mlekami a nie normalnymi bo brzuszki są jeszcze małe i sobie nie radzą z mlekiem krowim i laktozą. Czasami te mleka normalne pobudzają alergię, która mogłaby się wcale nie rozwinąć, gdyby dziecko przynajmniej przez jakiś czas było karmione lżej.
Wizyta godzinna a ja czuję, że mogłabym mu jeszcze tysiąc pytań zadać ale musiałam się streszczać bo spóźniliśmy się pół godziny a kolejny maluszek już w poczekalni czekał.
Aha, lekarz zdziwił się, ze nie ma pleśniawek......bardzo dbam o smoczki itd, nie całuję w buzię, no chyba, że troszkę w polik ale nie sliną i ustami, nie całować w rączki. Zabronić babci też tego robić-ja wiecznie się drę żeby nie całowała, sama staram się nie cmokać i nie ślinić, żeby nie zaszkodzić. Kazał całować w główkę, czółko, pupkę nóżki, brzuś.
Jeżeli chodzi o morfologię z paluszka jedna kropelka wystarczy tak więc cieszę się, że żyłki synka oszczędzę.
Mam nadzieję, że pediatra okaże się na dłuższą metę dobry. Gadał z sensem itd, pracuje gdzieś w szpitalu tak więc ma styczność z wieloma przypadkami, podzielność uwagi ma wyśmienitą, zbadał synka od stóp do głów.
A powiedz mi jak sie podaje ten Debridat? Bo moze pomogl by mi na ulewanie ale wolalabym nie odciagac pokarmu.
I ciesze sie ze znalazlas dobrego lekarza :-)
Debridat podaje 2,5 ml 2xdziennie to jest syrop ja wlewam do butelki i ciutek wody do tego, zeby ocieplic bo syrop stoi w lodówce. Wazne podawac 20-30 min przed karmieniem. Ale pewnie mozna bez rozcienczania i Ty dziunka jak karmisz piersia podawalabys albo strzykawka albo lyzeczka, zeby butli nie podawac, pachnie pomaranczami![]()