reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Samotna Matka- Samotna w ciazy?

Kolejna na forum... Przykre, ale teraz widzę, że to chyba facetom w krew weszło i takie czasy nastały, że na pełną rodzinę ciężko trafić... Zraniona- pisz, co Ci na sercu leży, po jakimś czasie ulży, wierz mi.
Agugucha dobre pytanie, też jestem ciekawa. Z tego co wiem to 170 zł się należy, ale nie wiem czy patrzą na dochody itp. czy to obojętne.
Adka nie wiem o co u Ciebie chodzi z byłym, ale jak chce pomóc to korzystaj :)

Ja ledwo chodzę, ciężko mi stać, leżeć, siedzieć, nawet po spaniu ból nie przechodzi. A mam się tak męczyć do porodu :( Zastanawiam się czy ta rwa kulszowa nie będzie miała wpływu na poród, bo gdzieś czytałam że może być wskazaniem do cc. Ale za tydzień się zapytam swojego lekarza. I chyba ślepnę- ale poważnie, nigdy nie miałam problemów ze wzrokiem, a teraz to jak kret się czuję, oczy łzawią i źle widzę. A mówią że ciąża to nie choroba :) A ja się czuję jak kaleka i mam już dość!

to mykaj do okulisty.byc moze masz taka jak mialam w ciazy zapalenie spojowki i rogowki,dostaniesz takie drogie krople ktore naprawde pomagaja i nie przenikaja do plodu,poza tym ja mialam to samo wiec masakra,bedziesz musiala odrzucic na jakis czas kosmetyki,,do kompa jak najmniej i ci przejdzie,pewnie ci powie ze po porodzie nie masz co przychodzic tylko po pol roku od porodu,bo wtedy dopeiro wzrok wraca do normy,ja nie dlugo tez sie wybieram na kontrole

reklama
No to ja będę jako samotna matka :) A wiecie czy te 170 zł z tytułu samotnego wychowywania dają nie patrząc na dochód?

Podobniez żeby dostać tę kwotę, ojciec musi być nn, albo nie żyć.. Nie wiem czy mam rację.. ale nie do tego zmierzam.. a kto wypłaca ta sumę? MOPS ? bo jak by na to nie patrzeć, tych pieniążków jest mniej, ale są chyba bardziej pewne..?
Bo co z tego, że przyznają Mi np. 400 zł alimentów, a ich nie zobaczę..
Głowa mała.. :confused:

mi w mopsie powiedzieli jasno i wyraźnie, że jak zostanie moje dziecko sądownie uznane i dostane alimenty to w tym momencie nie przysługują już żadne świadczenia z tytułu samotnego macierzyństwa! Jestem tego pewna bo bardzo mnie to zbulwersowało! No chyba, że od nowego roku weszły jakieś zmiany...
ja wlasnie robie ugode o alimenty i bede jako samotna matka
bo jak nie mam tego licza mi dochocy exa

No to ja będę jako samotna matka :) A wiecie czy te 170 zł z tytułu samotnego wychowywania dają nie patrząc na dochód?

jak nie przekroczysz dochodu na osobę w rodzinie 548 zł... jeżeli nie przekroczyłaś to przysługuje Ci "drugie" becikowe 1000 zł, oraz rodzinny zasiłek w wysokości 68 zł na dziecko... biorą w Twoim przypadku zeznanie podatkowe za 2008 rok i dzielisz to na siebie i dziecko... jest specjalny wzór na wyliczenie dochodu bo to nie ta kwota co wpisuje Ci urząd skarbowy, ale trzeba różne rzeczy poodejmować...
jeżeli się uczysz to z każdej uczelni przysługuje Ci 700 zł zapomogi z tytułu urodzenia dziecka

jak nie przekroczysz dochodu na osobę w rodzinie 548 zł... Jeżeli nie przekroczyłaś to przysługuje ci "drugie" becikowe 1000 zł, oraz rodzinny zasiłek w wysokości 68 zł na dziecko... Biorą w twoim przypadku zeznanie podatkowe za 2008 rok i dzielisz to na siebie i dziecko... Jest specjalny wzór na wyliczenie dochodu bo to nie ta kwota co wpisuje ci urząd skarbowy, ale trzeba różne rzeczy poodejmować...
Jeżeli się uczysz to z każdej uczelni przysługuje ci 700 zł zapomogi z tytułu urodzenia dziecka
drugie becikowe dostaje sie jak przyznane zostanie rodzinne!!! Raz w roku moze przekroczyc
dochod 504 na osobe

jak nie przekroczysz dochodu na osobę w rodzinie 548 zł... jeżeli nie przekroczyłaś to przysługuje Ci "drugie" becikowe 1000 zł, oraz rodzinny zasiłek w wysokości 68 zł na dziecko... biorą w Twoim przypadku zeznanie podatkowe za 2008 rok i dzielisz to na siebie i dziecko... jest specjalny wzór na wyliczenie dochodu bo to nie ta kwota co wpisuje Ci urząd skarbowy, ale trzeba różne rzeczy poodejmować...
jeżeli się uczysz to z każdej uczelni przysługuje Ci 700 zł zapomogi z tytułu urodzenia dziecka

w 2008 roku kochana ja nie miałam żadnych dochodow.. Wiec jak to..? Przepraszam, ale jestem ciemna, a bardzo chciała bym wiedzieć ;DD

kasia a ty znowu swoje ???????????????????ILE RAZY MOZNA O TYM SAMYM WALKOWAC ????????????????????????????????????????????????????????????

WEJDZ PROSZE NA STRONE O ZASILKACH ALBO JAK NIE WIERZYSZ IDZ DO MOPSU,JA TO PRZERABIALAM OSTATNIO BO PRZEKROCZYLO NAM 2 ZL WIEC PROSZE NIE ZADAWAJ GLUPICH PYTAN,BO STAJE SIE TO IRYTUJACE, MASZ JESZCZE DUZO CZASU WIEC WRZUCNA LUZ .BO NIE DLUGO FORUM BEDZIE O KASIE

Ostatnia edycja:
reklama
nieźle.. Tylko usiąść i płakać.. Szczerze nic z tego wszystkiego już nie rozumiem :-/
CATEDRA
Czyli jak już urodzę dzidziusia to będę z nim tworzyła osobne gospodarstwo? i będę mogła się np. ubiegać o te drugie ala becikowe..?
Jednak najpierw muszę ustalić sądownie, że faktycznie tak jest..?
AGAZOJA
Czyli jak już będę mieć zasądzone alimenty, o co mogę się wtedy ubiegać..?
a co myślisz o złożeniu w niedalekiej przyszłośći pozwu o utrzymanie w czasie ciąży? tak na dniach.. Jest sens.. i jeśli bym coś już wskórała, orientujesz się jaka to może być kwota..? i czy to jest na tej samej zasadzie jak zwykłe alimenty, czyli, że mój ex może sobie z tego jaja zrobić i pieniędzy nie zobaczę..? Czy też może Mi to jakoś fundusz zwrócić..?
Ja już nie wiem co robić, serio dziewczyny.. tracę głowę..
a Moja dzidzia jeszcze jakaś taka spokojna od dwóch dni.. chyba jestem przewrażliwiona.. całuję :*
Jak urodzisz dziecko to już wszędzie Cię traktują jako oddzielne gospodarstwo. I w mopsie i na uczelni. O drugim becikwoym w poście wyżej. Jak masz alimenty to dostaniesz tylko rodzinne. Jak przyznają rodzinne to przysługuje Ci drugie becikowe. A o utrzymanie w ciąży możesz liczyć tylko przez okres 3 miesiące przed porodem i to tylko w szczególnych przypadkach niedostatku. Tak samo po porodzie... Fundusz nic do tego już nie ma. A jeżeli Ci się uda uzyskać kaskę, co będzie bardzo trudne to nie licz na większe pieniążki.... raczej grosze...

Podobniez żeby dostać tę kwotę, ojciec musi być nn, albo nie żyć.. Nie wiem czy mam rację.. ale nie do tego zmierzam.. a kto wypłaca ta sumę? MOPS ? bo jak by na to nie patrzeć, tych pieniążków jest mniej, ale są chyba bardziej pewne..?
Bo co z tego, że przyznają Mi np. 400 zł alimentów, a ich nie zobaczę..
Głowa mała.. :confused:
Albo ojciec nn albo nie żyje. Na pewno:tak: Mops wypłaca pod koniec miesiąca

ja wlasnie robie ugode o alimenty i bede jako samotna matka
bo jak nie mam tego licza mi dochocy exa
Dlaczego? jak masz ugodę alimentacyjną to nie ma znaczenia. To tak samo jakbyś była po rozprawach. Jak masz alimenty to nie przysługuje Ci nic dla samotnej matki.
W tym kraju jesteś samotną matką tylko wtedy jak ojciec dziecka jest nn lub nie żyje

Do góry