reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u pediatry, w poradniach, czyli kłopociki z naszymi dzieciaczkami.

reklama
Hej dziewczyny, pamiętacie jak pisałam o kłopotach z Majką gdy dostała " drgawek?" wczoraj miałyśmy wizytę u neurologa i okazało się że wszystko o.k, teraz wrócił kłopot z ulewaniem, refluksu nie ma- robiłam usg, jest na Bebilonie Pepti, może dlatego ulewa? Jak myślicie?

shenkoka - i bardzo dobrze zrobiłaś.
guziczek - zdrówka dla Zosi...
ania - co do ulewania to tez niepomoge bo sama mam synka na pepti i ulewa po kazdym karmieniu... dzisiaj na wizycie powiedzialam o tym pediatrze i odparła,że "to minie.." sama niewiem zatem...

Damian nie mial robionego usg bioder, nie dostał skierowania ani w szpitalu, ani od pediatry, ani pediatra nie dawal skierowania do ortopedy...

Wiec jestesmy po szczepieniu ... Damianek rozwija sie prawidłowo...
wazy rowne 7kg [ur. 3,880kg]
głowka,klatka - 42cm

i takie pytanko.. czy moze ktorejs z Was dziecko tez ma jezyk "geograficzny" ???

Z polskiej wizyty u pediatry dowiedzialam sie tyle:

* rozwoj Zuzi jest prawidlowy
* karmic czesciej a mniej (mala nie je duzo na raz wiec teraz karmie ja co 2-2.5 h po 100ml i zjada :tak: smieszne to jest bo zawsze robie 120ml i po dodaniu proszku wychodzi 130ml wiec ona rowniusienko z kreska zostawia 30ml :-D:-D:-D
* mam ja kapac w emolium lub oilantum (zakupilam emolium bo bylo tansze aczkolwiek przeliczajac na funty okazalo sie, ze u nas jest duzo tansze :tak:)
* dostalismy skierowanie do ortopedy na USG bioder, niby wszsytko ok, nie ma jeszcze jakiejs tam mazi w kosciach ale lekarz powiedzial, ze jest to normalne w jej wieku bo ma jeszcze mlode kosci, tylko pieluche tetrowa niestety musze jej zakladac az do 6-7 miesiaca u duzo klasc na brzuszku i robic jej 'zabke z nozek' :-)
* mam nie dawac zadnych pokarmow stalych, az do 5 miesiaca ma byc tylko na mleku, kleik kukurydziany/ryzowy na noc do mleka ok
* no i na koniec pani doktor malej glowka sie nie podobala bo ta nasza paskuda plackiem lezy wiec mam ja wiecej na brzuszku klasc no i dalej meczyc sie z podkladkami coby w druga strone glowka obracala.

Sorki, ze tak duzo ale mam 2 tygodnie do nadrobienia ;-) We wtorek bylismy na ostatnim szczepieniu, mamy spokoj az mala skonczy rok :-) Plakala o dziwo tylko przy klociu wiec bylo super, waga 5,6kg (przybiera 200g na tydzien) wiec jestem mega szczesliwa i juz sie tyle jej niedojadaniem nie przejmuje :tak:

Oprocz tego wku**** mnie pielegniarka, ktora robila szczepienie bo wziela mala i zaczela ja po puliczkach calowac :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: myslalam, ze jej oczy wydrapie ale nie wiedzialam co powiedziec bo jakos tak glupio mi bylo bo czesto z nia gadam poza przychodnia :zawstydzona/y:

Guziczku- zdrówka dla małej Zosi

Ania-to obrze,że z Anią wszystko ok.

Monisia- to super, ze wszystko ok i że taka dzielna była!

Shenkoka- o proszę.. standardowo, a u nas mimo że to neidaleko do Ciebie,nie...

Ashera- ooo duży chłopak -7 kg! A co to ten język geograficzny??? Aaaaa adoczytałam, nie Filip takiego nie ma.

Lysa_d - no świetne wiadomości. Trzeba było jej delikatnie zwrócić uwagę, żeby nie całowała.. obca baba przecież...szok. Z tą główką to my uważamy, Filip leży we wszystkich możliwych pozycjach - ostatnio uwielbia na brzuszku leżeć, ślinić się i gaaadaaać ,ale zobaczymy co powie lekarka na wizycie.

Dziś Filipek miał robioną morfologię, anemia poszła precz:) wyniki są na prawdę dobre! Mały był mniej dzielny niż ostatnio i darł się,ale szybko go uspokoiłam i nawet jak czekaliśmy na wynik pozwolił sobie na małe pogaduchy z mamuśką :-D A potem zaliczyliśmy objazd: centrum handlowe-ale tylko na min. po pampersy :-), jeden urząd, PZU, zakupy i do domu. Filipek był jakiś rozeźlony bo raz się śmiał a raz płakał...
a teraz odpadł i śpi już ponad godzinę... niech odeśpi nasz mały kruszynek. W przyszłym tyg. szczepienie.

Agnieszka fajnie że u Filipka anemia przechodzi:tak:

Łysa`d fajnie że tyle udało się załatwić:tak:

Petinka to synek już duży chłopak
Dla mnie niepłakanie dzieci wydaje się niemożliwe,, moja się drze jakby ją ze skóry obdzierali a w następnym tygodniu mamy tą morfologie zrobić , już wyobrażam sobie jak się będzie biedactwo darło:eek::-(

reklama
My po wizycie u neonatologa i neurologa. Max waży 8730 ima 67cm, a Alex 7400 i ma 66 cm. Maxiu jest taki jak mama w jego wieku (moja mama dzisiaj sprawdzała w mojej książeczce) tyle, że ja ważyłam 20 g więcej i miałam mniej o 1 cm:-). Pobraliśmy krew na morfologię, wapń i inne fosfocośtam (nie pamiętam jak to się nazywa)-jutro wyniki i mamy zalecenie zrobienia badania moczu u Maxia. Za to u neurologa dowiedzieliśmy się, że Alex się świetnie rozwija, za to Max ma odrobinę wzmożone napięcie w pasie biodrowym, co skutkuje spaniem z dodatkową pieluchą między nogami i noszeniem go przodem "do kierunku jazdy" z ręką dorosłego pod kolankami. Kolejna wizyta u neurologa za 3 miesiące. No i nie wolno nam dawać żelaza na naszą anemię (poprzednią) bo mają dobre żelazo. Tylko kwas foliowy i wit. B6.
U neonatologa był przed nami chłopczyk, który ma niespełna 4 miesiące i ważył więcej o 100g niż Max :szok: Zastanawiam się jak można tak spaść malucha.

Do góry