reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Menu naszych dzieci

Dziewczyny czy Wy dajecie juz Waszym Dzieciom kabanosy?? :cool:
Bo moja koleżanka daje już swojej córce i nie wiem czy to ją pogięło czy to ja jestem taka zacofana?? :baffled::eek:
kabanosy???no raczej stanowczo takim dzieciom sie czegos takiego nie podaje ale ludzie maja rozne dziwne pomysly

reklama
O a teraz mam buzki.....:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

A czy wy dajecie kobitki zupki z mieskiem codziennie?
a tez mnie interesuje od kiedy zoltko mozna?

Ja jak ostatnio bylam u pediatry i mowilam ze Karolina nie chce nic pic,ani z kubka,ani z butli,to powiedziala zeby troszke dosladzac,bo dzieci lubia slodkie,a jak juz zacznie pic,to przestac slodzic....tylko ze na moja panne to tez nie dziala...ehh....dzis dalam jek sprobowac z kubka bez dziobka,no i z takim zapalem pila(oczywiscie polowe po brodzie cieklo) ale potem jak przez przypadek udalo jej sie zrobic babelki,to taka radoche miala:laugh2::laugh2::laugh2::laugh2:...no ale juz po piciu bylo:sorry:

Mitemil ale on tak polizać dostał tej ogórkowej;-) bo mi łyżkę z ręki wyrywał a ja mu mówię że kwaśne a on dalej wyrywa. no to mu dałam niedowiarkowi a jemu to tak zasmakowało że szok:-D:-D Aż się cały trzepał do tej ogórkowej to dostał łyżkę jedną stołową i koniec, też bym się bała więcej:tak: Ale tak to mu daje spróbować (odrobinkę!) to co jem, czy to jogurt, czy serek biały, nawet od Juli dostał lizaka do polizania:-D

Moja córa jak widzi, że coś jem i nie chce jej dać zaraz się upomina. Dlatego co tylko się da, ląduje w jej buzi. Nawet pączka na spróbowanie dostała. Ale kabanosa jeszcze długo jej nie dam...

a od kiedy wprowadza się żółtko?

Po 6 miesiącu. Początkowo dwa razy w tygodniu, potem co drugi dzień.

Muszę się właśnie zainteresować od którego miesiąca rybkę się wprowadza. A zupki codziennie mięsne u nas są, bo po jarzynowych Martyna szybko głodna się robi.

Ostatnia edycja:
Anet żółtko wprowadza sie po szóstym miesiacu my juz próbe mamy za soba no i jest pycha tylko cos chyba go po nim brzuszek boli, moze jednak dla niego za wcześnie zawsze miał delikatny brzuszek:sorry:
Co do picia to sie tak nie zamartwiaj bo ja tez nic nie daje podaje tylko piers w celu napicia sie, butelke chce sobie darowac ponieważ i tak nie chce a niekapek potraktował jak gryzaczek. A próbowałaś ze zwykłego kubka bo ja czasem daje popic cherbatki i troche liznie moze po prostu od razu z grubej rury?:sorry:

Karincia żółtko jest ważne dlatego że u malucha po 6 miesiącu życia kończą się zapasy żelaza które nagromadził sobie za życia płodowego. Więc jeśli nie chcesz mieć problemów np. z m.in. anemią u dziecka to dostarczaj mu tego żelaza.

Poza bogatym źródłem żelaza, żółtko jaja kurzego zawiera wszystkie składniki odżywcze z wyjątkiem witaminy C. Zawiera łatwo przyswajalne tłuszcze, węglowodany oraz składniki mineralne. Ponieważ wartość kaloryczna żółtka jest duża, podaje się dziecku połowę co drugi dzień od 7 miesiąca, a potem dawkę się zwiększa.

Dla alergików poleca się jajko przepiórcze. W porównaniu z jajem kurzym, jaja przepiórcze mają więcej mikroelementów i to prawdziwa kopalnia witamin, pomimo iż ich skład jest zbliżony.

Teściowa wlewa żółtko na gorący rosołek, a ja gotuje na twardo rozgniatam widelcem i dodaje do słoiczka.

Anet żółtko wprowadza sie po szóstym miesiacu my juz próbe mamy za soba no i jest pycha tylko cos chyba go po nim brzuszek boli, moze jednak dla niego za wcześnie zawsze miał delikatny brzuszek:sorry:
Co do picia to sie tak nie zamartwiaj bo ja tez nic nie daje podaje tylko piers w celu napicia sie, butelke chce sobie darowac ponieważ i tak nie chce a niekapek potraktował jak gryzaczek. A próbowałaś ze zwykłego kubka bo ja czasem daje popic cherbatki i troche liznie moze po prostu od razu z grubej rury?:sorry:
no wlasnie Kasiu,raz zlapala moj kubek...he,he....i odrazu do buzi....dzis wlasnie juz sie wkurzylam i dziobek zdjelam z jej niekapka,to pila troszke,albo zlizywala jak kotek...hi,hi....

O a teraz mam buzki.....:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

A czy wy dajecie kobitki zupki z mieskiem codziennie?
a tez mnie interesuje od kiedy zoltko mozna?

Ja jak ostatnio bylam u pediatry i mowilam ze Karolina nie chce nic pic,ani z kubka,ani z butli,to powiedziala zeby troszke dosladzac,bo dzieci lubia slodkie,a jak juz zacznie pic,to przestac slodzic....tylko ze na moja panne to tez nie dziala...ehh....dzis dalam jek sprobowac z kubka bez dziobka,no i z takim zapalem pila(oczywiscie polowe po brodzie cieklo) ale potem jak przez przypadek udalo jej sie zrobic babelki,to taka radoche miala:laugh2::laugh2::laugh2::laugh2:...no ale juz po piciu bylo:sorry:

anet to gdzie są te buźki? ;))))
u nas zupki mięsne są prawie codziennie, co kilka dni bez mięsa się coś trafi, a jutro ugotuję swoje jedzonko ;))

Ostatnia edycja:
reklama
Tak samo się KAsieńko zdziwiłam :O
No ale ta moja koleżanka ma właśnie różne takie dziwne pomysły :/

A to ta koleżanka od bigosu?:-D ech niektóre dzieciaczki to mają urozmaicone menu:-D
U mnie dziś był pierwszy raz groszek (fajnie się zmiksował w blenderze;-)) i Jasiowi bardzo smakował:tak:
Żółtko miało być jutro ale nie wzięłam jajek od babci:-( niby daje warzywa normalne z warzywniaka ale jak mam możliwość to wole dać chociaż jajka ekologiczne:tak: zawsze to więcej wartości.
A co do żółtka to daje się dzieciom bo to skarbnica witamin, tłuszczów, wysokowartościowego białka i dobrze wchłanialnego żelaza:tak:

Do góry