Ja czytałam ze nawet podanie dziecku melej ilosci picia(wody, herbatki) moze spowodowac owulacje i miesiaczke, tak samo dluzsza przerwa w karmieniu. Natomiast moja bratowa nie miala miesiaczki 2 lata dokąd karmila piersia chociazby w nocy czy przed snem mimo ze jej synek wcinal juz wszystko. Na to reguly nie ma
reklama
neferetete
Fanka BB :)
My mamy nocne przerwy w karmieniu 8-10h i jeszcze @ ani zadnych objawów nie miałam i mam nadzieje, że długo jeszcze nie dostaneTo jakiś nienormalny ginekolog!!!
Co maja hormony np. w kurczaku do miesiączki w trakcie karmienia?!?!?!
Jeśli przerwa w karmieniu jest większa niż 6 godz. to całkiem normalne, że może dojść do owulacji i krwawienia!!! Karmienie piersią to żadna forma antykoncepcji.
Ja czytałam ze nawet podanie dziecku melej ilosci picia(wody, herbatki) moze spowodowac owulacje i miesiaczke, tak samo dluzsza przerwa w karmieniu. Natomiast moja bratowa nie miala miesiaczki 2 lata dokąd karmila piersia chociazby w nocy czy przed snem mimo ze jej synek wcinal juz wszystko. Na to reguly nie ma
Ja na noc dokarmiam małą modyfikowanym zeby dłużej spała, wiec podanie dziecku małej ilości wody czy herbatki raczej nie powinno miec wpływu. Chodzi tutaj raczej o regularną produkcje hormonów (prolaktyny) czyli regularne karmienie dzidzi. Chociaz nie znam zupełnie sie na bilogii (nie moja działka
Ostatnia edycja:
Tak własnie pisalo, ze tylko regularne karmienie, zeby nie bylo odstepow ilus tam godzinnych, nie dopajanie, nie dokarmianie i jeszcze pare warunków było, a i chyba ze dziecko przy piersi musi spedzac conajmniej 100 minut dziennie - do dopiero stanowi ochrone przed nieplanowaną ciążą. Wiadomo w praktyce różnie bywa, jak pisalam moja bratowa przez 2 lata nie miala jeszcze okresu chociaz karmila tylko sporadycznie bo maluszek jadl juz wszystko, ja po Zuzi dostałam po 4 miesiacach chociaz karmilam piersia i nie dokarmialam, ale mialam bardzo nieregularny(co 2-3 miesiace). Ja tez mam nadzieje ze jak najdluzej nie dostane
dziubasek08
U mnie przerwy w karmieniu w nocy były ok. 7 godz. Olaf karmiony jest tylko piersią i sporo przy niej siedzi, okres dostałam równo 3 miesiące po porodzie. Nie ma reguły. Na pewno nie można traktować okresu karmienia piersią jako czasu niepłodnego ponieważ, jak zauwazyłaś nefrerete, nigdy nie wiemy czy danego dnia nie zostało za mało prolaktyny wyprodukowanej i czy nie dojdzie do owulacji.
U nas kryzys - potrzeby coraz większe, a produkcja mleka maleje. Trzymam Marikę przy piersi co 2 godziny po 20 minut i chociaż coś tam jej kapie, to biedna się złości że za mało... Ehh, potem oczywiście muszę dokarmić butlą
asienka.k1
U nas kryzys - potrzeby coraz większe, a produkcja mleka maleje. Trzymam Marikę przy piersi co 2 godziny po 20 minut i chociaż coś tam jej kapie, to biedna się złości że za mało... Ehh, potem oczywiście muszę dokarmić butlą
trzymam kciuki za powodzenie, walczcie, bo naprawde warto.
dziubasek08
Walczcie, to pewnie chwilowe!!!U nas kryzys - potrzeby coraz większe, a produkcja mleka maleje. Trzymam Marikę przy piersi co 2 godziny po 20 minut i chociaż coś tam jej kapie, to biedna się złości że za mało... Ehh, potem oczywiście muszę dokarmić butlą
JA mam wręcz odwrotny problem. Ostatnio sporo ściągałam bo miałam wychodne kilka razy i teraz mnie bolą piersi i twarde na maksa są
neferetete
Ja jak mam kryzys to kłade sie z małą, nawet na kilka godzin, ona sobie ssie kiedy chce - nawet jak nie leci to sobie ciamcia (nawet przez sen). Dzieki temu następnej doby mam o wiele wiecej mleka. Im czesciej i dłużej piersi są pobudzane, tym wiecej polaktyny jest wydzielanej i tym wiecej jest mleka (tylko z ok 24h opóźnieniem).U nas kryzys - potrzeby coraz większe, a produkcja mleka maleje. Trzymam Marikę przy piersi co 2 godziny po 20 minut i chociaż coś tam jej kapie, to biedna się złości że za mało... Ehh, potem oczywiście muszę dokarmić butlą
Karm też w nocy - wtedy najwiecej prolaktyny sie wydziela.
Polecam ten sposób, zo baczysz najpóxniej po 2dniach mega różnice !!!! Wiem co mówie - kryzys to nasze drugie imie
A jeśli już musisz dokarmiać butlą, to lepiej po każdym karmieniu jeszcze spróbuj odciągać resztki laktatorem i je podawać. Nawet jeśli to będzie tylko 5 ml. To też pobudzi hormony!. Ja w akcie desperacji (jak juz miałam mega kryzys) tak robiłam. Po dwóch dniach piersi znowu pełne.
Ostatnia edycja:
u mnie tez kryzys po chorobie i to powazny.mala dzisiaj juz dostala 2,5 butelki
((( cyca ciagnie dopoki cos leci,a ze leci malo to malo ciagnie. potem sie zlosci,a nawet placze. kolo sie zamyka...
szukalam dzisiaj herbatek laktacyjnych,w ang aptece powiedzieli mi,ze sa,ale oni ich nie maja, moze w sklepie ze zdrowa zywnosci. tam tez nie mieli. w polskich mieli hipp,a ponoc hipp slabo dziala, lepszy ten phyto fix mix czy cos, ale tego nie ma.z tego wszystkiego zapomnialam kupic karmi. mleko modyfikowane tez sie konczy,wystarczy tylko do jutra. i chyba musze juz zmienic comfort na normalne,skoro kolki juz prawie sie skonczyly....
szukalam dzisiaj herbatek laktacyjnych,w ang aptece powiedzieli mi,ze sa,ale oni ich nie maja, moze w sklepie ze zdrowa zywnosci. tam tez nie mieli. w polskich mieli hipp,a ponoc hipp slabo dziala, lepszy ten phyto fix mix czy cos, ale tego nie ma.z tego wszystkiego zapomnialam kupic karmi. mleko modyfikowane tez sie konczy,wystarczy tylko do jutra. i chyba musze juz zmienic comfort na normalne,skoro kolki juz prawie sie skonczyly....
reklama
D
dziunka24.
Gość
U mnie przerwy w karmieniu w nocy były ok. 7 godz. Olaf karmiony jest tylko piersią i sporo przy niej siedzi, okres dostałam równo 3 miesiące po porodzie. .
O, identycznie u mnie

u mnie tez kryzys po chorobie i to powazny.mala dzisiaj juz dostala 2,5 butelki((( cyca ciagnie dopoki cos leci,a ze leci malo to malo ciagnie. potem sie zlosci,a nawet placze. kolo sie zamyka...
Zawsze lepiej slabego hippa kupic niz nic ;-)
Podziel się: