Kasiiula
mamusia Pawełka :)
poprawiłam

Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Biorę ją do siebie jak tylko obudzi się w nocy, bo nie mam siły taka ledwie przebudzona karmić na siedząco i potem wstawać do odbijania i kładzenia do łóżeczka. Śpi mi wtedy taka uwieszona do cycyJa jak mam kryzys to kłade sie z małą, nawet na kilka godzin, ona sobie ssie kiedy chce - nawet jak nie leci to sobie ciamcia (nawet przez sen). Dzieki temu następnej doby mam o wiele wiecej mleka. Im czesciej i dłużej piersi są pobudzane, tym wiecej polaktyny jest wydzielanej i tym wiecej jest mleka (tylko z ok 24h opóźnieniem).
Karm też w nocy - wtedy najwiecej prolaktyny sie wydziela.
Polecam ten sposób, zo baczysz najpóxniej po 2dniach mega różnice !!!! Wiem co mówie - kryzys to nasze drugie imie![]()
![]()
A jeśli już musisz dokarmiać butlą, to lepiej po każdym karmieniu jeszcze spróbuj odciągać resztki laktatorem i je podawać. Nawet jeśli to będzie tylko 5 ml. To też pobudzi hormony!. Ja w akcie desperacji (jak juz miałam mega kryzys) tak robiłam. Po dwóch dniach piersi znowu pełne.
jak mój za mało przybieral to lekarka kaząła mi po 15 minutach od persi odstawiać, bo podobno po tym czasie dziecko więcej spala przy ciągnięciu niż mleka wysysa i faktycznie pomogło bardzo.Biorę ją do siebie jak tylko obudzi się w nocy, bo nie mam siły taka ledwie przebudzona karmić na siedząco i potem wstawać do odbijania i kładzenia do łóżeczka. Śpi mi wtedy taka uwieszona do cycy![]()
Co do dokarmiania, to pediatra kazała, bo baaardzo marnie przybierała na wadze. Ostatnio 110 gram w 2 tygodnie. Teraz jak trzymam ją ok 20 minut przy cycku i potem dokarmię 30-60, w porywach nawet 90 ml mieszanki, to w 4 dni nadrobiła 265 gram. Jak wróci normalna laktacja, to odstawię modyfikowane. Dobra, chyba muszę dodać, że jak zostawiłam ją z babcią w sobotę i niedzielę, to potrafiła wypić 180 na razi mojego i modyfikowanego. No i chyba wielki błąd popełniłam, że nie odciągałam mleka jak byłam w szkole przez kilka godzin. Niestety nie kupowałam elektrycznego laktatora, ten który mam ręczny jest bardzo do d... więc jak odciągam to własnoręcznie - najszybciej i najsprawniej idzie
Zgadzam sięCzy to prawda ze pierwsza @ po porodzie jest cholernie bolesna?