reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czerwiec 2010

dzieki dziewczynki za przywitanie;)
Najbardziej prawdopodobny termin to ten z pomiedzy terminu z ostatniej miesiaczki, a z pierwszego usg,kiedy stwierdzono ciaze i wielkosc pecherzyka. Jesli te terminy nie pokrywaja sie,to najprawdopodobniej bedzie ktorys dzien posrodku. Przesuwanie terminu teraz to wynik m.in. z dlugosci kosci udowej, ktora maluch dziedzyczy po rodzicach,jesli sa niscy,termin bedzie pozniejszy,a jesli wysocy termin wczesniejszy.

Ja własnie tak mam na suwaczkach. Biorę ten termin z pierwszego USG kiedy stwierdzono ciążę i po pęcherzyku a nie późniejsze USG. ;-)

Kurczę ale wieje....:no::baffled:

reklama
a wogóle ostatnio sporo pisałyście o szczepionkach, zmobilizowałyście mnie do zgłębienia na ten temat wiedzy, chciałam szczepić szczepionkami 5w1 żeby zaoszczędzić wkłuć dziecku, a nad tymi dodatkowymi się zastanawiałam, ale teraz już sama nie wiem.

czy ja weszłam już w 7miesiąc? III trymestr się zaczął?

AniaCh83,
ja mialam podobne problemy z miekka szyjka macicy w pierwszej ciazy. to bardzo powazna sprawa. tym bardziej, ze szyjka jest skrocona. najwazniejsze zebys teraz lezala, najlepiej jakies 3 tygdonie. to najwazniejsze. do tego magnez ( u nas daja jeszcze herbate przeciwko skurczom i taki proszek homeopatyczny - Bryophyllum 50%). magnez nie 150 czy 200 tylko najlpiej 400.
z ta nospa to nie rozumiem, bo slysze, ze bardzo duzo dziewczyn w Polsce ja bierze, ale moze mimo wlasciwosci rozkurczowych zmiekczanie szyjki moze byc jej efektem ubocznym. najwazniejsze jest jednak nie chodzic, najwyzej na siusiu i umyc sie do lazienki. i jak tylko ci strzyka w podbrzuszu natychmiast sie klasc. nie siedz! siedzenie jest jak chodzenie, ucisk na szyjke! ja sie uratowalam przed szpitalem czy poronieniem (tez wlasnie w 6 miesiacu) tylko dzieki temu lezeniu plackiem. powoli sie ustabilizuje, jezeli nie - beda musieli cie wziac do szpitala, bo to byt niebezpieczne. nie chce cie straszyc, ale 2,5cm szyjka to na prawde bardzo powazna sprawa. lez plackiem i wez kompa ze soba, zebys miala duzo czasu na forum.
niech sie maz nauczy gotowac (moj zaczal wowczas i do dzis pichci jak mistrz swiata), ale dla ciebie teraz nawet gotowanie nie pownno wchodzic w gre. tylko lezenie!
i jezeli bole w podbrzuszu sie zaostrza, to natychmiast do lekarza. w ogole polecam ci teraz za tydzien czy 2 koniecznie kontrole czy jet poprawa.

olimpia72,
na pewno masz racje, ze od 30 tygdonia pownno sie juz rzucic w wir zakupow. po 30 tygdoniu nigdy nic nie wiadomo:tak: podobnie ze spakowaniem torby szpitalnej. jak nagle przyjda bole, to nie ma glowy na palkowanie, a panowie raczej zgubia sie w detalach...

ita85,
z tego co wiem 3 trymestr zaczyna sie chyba w 28 tygdniu, wiec gratuluje. jestes juz 1 dzien w 3 trymestrze :-)

aga_sto - no to mnie nastarszylas teraz. zabieram sie za szukanie nr tel mojej gin w pl,mam nadzieje,ze mi pomoze i roziwje watpliwosci. Tez slyszlalam,ze dlugos to sprawa indywidalan,ale z drugiej strony nie wierze jej zupenie,bo jak moze ja okreslic palcem...?! we wtorek mam spotkanie z polozna. powiem jej o tym,jak cos to jeszcze podkoloryzuje bo tu musi dopiero ostro sie cos dziac,zeby sie zajeli kobieta w ciazy i zbagdali ginekologicznie. uff. mialam isc do kolezanki,przy tym na dluzszy spacer,ale w takim razie chyba zrezygnuje.

AniaCh83,
wiesz, nie chcialam cie straszyc, ale poniewaz mialam to samo, wiec na prwde wiem o czy mowisz. dlugosc mozna okreslic palcem, nawet najlepiej.
zarowno ginekolog jak i polozna musza cie teraz zawsze badac od dolu, zeby wiedziec czy szyjak jest miekka i czy sie skraca. 2,5 cm to jeszcze nie jest tragedia, ale uwazaj, bo jak jest miekka to moze sie skrocic szybciutko. i zadnych spacerow ani wysilkow! moja ginekolog zabronila mi wowczas 3 tygdonie wstawac z lozka i pozniej moglam znowu troche chodzic i troche siedziec. oplacalo sie. jak juz masz te tendencje to nie powinnas juz planowac jakis przeciazen, bo potem mozna zalowac, a po co jak mozna zapobiec.

Chyba dzisiaj ze spacerku nic nie wyjdzie bo pogoda za oknem okropna.
Przed chwilą świeciło słońce a teraz jakaś śnieżyca przyszła bleeee :-( świata nie widać, śnieży i wieje że hoho

yoshe jeśli chodzi o zakupy to ja nie mam jeszcze wielu rzeczy, mam tylko łóżeczko z materacem i pościelą, ciuszków dla małego jeszcze nie mam (sama się sobie dziwię że jeszcze nic nie kupiłam), wózki narazie oglądam na necie i myślę że dopiero w kwietniu kupię razem z resztą potrzebnych i niezbędnych rzeczy :-)
Pokoiku narazie dla małego nie urządzam bo chcę mieć go w sypialni przy sobie, i z czasem będziemy urządzać pokoik, choć nie ukrywam że już nie mogę się doczekać jego urządzania i mogłabym to zrobić teraz, ale jest tyle wydatków że muszę się wstrzymać.

Powiem tak.Ja tez słyszałam ze jak jest miękka szyjka to zaczyna się robic niebezpiecznie.Połozyli mnie nawet w poprzedniej ciąży na to do szpitala na 3 tyg/Co do no-spy jeszce jej w tej ciąży nie brałam i nie bd brała.Jak wiecie zmieniłam lekarza i na ost wiz jak sie zapytał jak moje samopoczucie? owiedziałam ze po za tym ze urósł mi brzuch zadnego dyskomfort w ciązy nie odczuwam.Powiedziałam ze jest to dla mnie troszkę dziwne i się denerwuję bo oprócz witamin nic nie biorę.P.dr na to a co bym chciała brac lub brałam w poprzednich ciążach? ja.. no np bd duzo nospy.To ten oczy w słup.i sie zaczęła polka...On zadnej pacjentce w ciąży no spy nie zaleca ,nospa jest rozkurczowa i nie jest zalecana w ciąży.Jezeli twardnieje brzuch trzeba znależć przyczyne i podac odp lek bo bez przyczyny brzuch nie twardnieje ot tak sobie.Jezeli się przemęcze i stwardnieje mam wsio rzucic,połozyc się i pół h odpocząć i to wystarcza.Nospa doprowadza do skrócenia szyjki.Tak mi powiedział.Cóż więc ja nie biorę.

reklama
AniaCh-moim zdaniem też się narazie nie masz czym stresować tylko męcz tą położną żeby to sprawdziła na usg!
Oj niedługo koniec pracy i nareszcie do domku!

Do góry