reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

SKOKI ROZWOJOWE U NIEMOWLAKÓW.
A sa to nastepujace okresy:
ok. 5 tyg lub 1 miesiac
ok. 8 tyg lub prawie 2 miesiace
ok. 12 tyg lub prawie 3 miesiace
ok. 19 tyg lub 4,5 miesiaca
ok. 26 tyg lub 6 miesiecy
ok. 37 tyg lub 8,5 miesiaca
ok. 46 tyg lub prawie 11 miesiecy
ok. 55 tyg lub prawie 13 miesiecy
ok. 64 tyg lub prawie 15 miesiecy
ok. 75 tyg lub 17 miesiecy
No to wyjaśnia zachowanie moich maluchów

reklama
Ja też czytałam o tych skokach rozwojowych. Z tym, że podobno jeśli dziecko urodziło się przed terminem, to trzeba dodać brakujące tygodnie. Czyli np. jeśli skok rozwojowy przypada na 17 tydzień życia dziecka, a nasze urodziło się 3 tygodnie przed czasem, to skok wypadnie u niego w 20 tygodniu.

hejka dziewczyny:)

czytam was czasem:) fajne macie te blizniaki...:) i takie slodkie...

a u mnie dzis mi gips sciagli po 10tygodniach....jakos dziwnie bez ale musze sie przyzywczaic

teraz za tydzien wyciaganie sroby jednej... i rehabiltacja...

Caluje was bardzo serdecznie

Dziewczyny, tyle wam odpisałam i zniknęło!!!!!!:wściekła/y::no: Juz mi sie nie chce od nowa skrobac...
Powiem tylko że byłam dzis u fryzjera i mam włosy do szyi... A miałam do połowy pleców:szok:
Wyglądam 10 lat młodziej:tak:
I chodze z dziećmi na szkolenie z ue PRACOWNIK-PRYWATNIE MAMA i jest super! dzieci sie bawia z opiekunką i innymi dziećmi a ja sie odprężam:) z nowymi koleżankami:)))
Spadam spac...
Jutro sie odezwe! Słowo harcerza:-)

Dziewczyny, tyle wam odpisałam i zniknęło!!!!!!:wściekła/y::no: Juz mi sie nie chce od nowa skrobac...
Powiem tylko że byłam dzis u fryzjera i mam włosy do szyi... A miałam do połowy pleców:szok:
Wyglądam 10 lat młodziej:tak:
I chodze z dziećmi na szkolenie z ue PRACOWNIK-PRYWATNIE MAMA i jest super! dzieci sie bawia z opiekunką i innymi dziećmi a ja sie odprężam:) z nowymi koleżankami:)))
Spadam spac...
Jutro sie odezwe! Słowo harcerza:-)

kochana to pochwal sie nowa fryzurką.
a co to za szkolenie?
ja k tam twoje smerfetki?chodzaa juz samodzielnie,duzo ci już mowią?
pozdrawiam,buziaczki

aha,zapomnialam napisac że wczoraj był lekarz u moich blizniakow i naszczescie jest juz wszystko ok,sa zdrowi i moge z nimi na spacerki wychodzic.

Ostatnia edycja:
moje kochane serduszka!!!!
alanek i mikolaj!!!!

Zobacz załącznik 231427

ups!!!!
kurcze pomyliłam sie,nie tu mialam wkleic tylko na "fotkach naszych dzieci"
mam nadzieje że sie nie pozłoscicie ze tu wkleiłam zdiecie.
sorrki.

Ostatnia edycja:
anulka-z tego co piszesz to spacerki sa dobre dla dziewczynek i dla Ciebie.wyczówam że jestes bardziej spokojniejsza!!!;-)
moj alan miał ciemieniuszke(ale nie taka duza)pomogło smarowanie oliwka i czesanie szczoteczka.
zdrowka dla dziewczynek.
koniecznie daj znac co lekarz powiedział.
Lidka spacerki to najlepsza rzecz dla nas:-) tez smaruje oliwka majce i wyczesuje i schodzi widze. Okazuje sie ze Julki gardlo to moze byc od plesniawek..az tak ja zaatakowaly. A moje male mialy ze szpitala gronkowca do tego..bakterie sie wdaly i ta gardlowa sprawa moze byc tez zwiazana z tym. Po swietach robimy kontrolny wymaz i sprawdzimy czy ten gronkowiec juz sobie poszedl.. Na plesniawki dostalismy Nystatyne i widze ze schodzi troszke. Po tyg powinno nie byc sladu.
Co do kolek troche mnie zdolowala Pani doktor bo mowi ze to normalne ale po 3 mies mija..ja juz odliczam dni bo 4 stycznia 3 miesiace mina a ona mowi ze jak urodzone prawie 3 tyg przed terminem to moze sie o ten czas wydluzyc:wściekła/y:
Oprocz tego pediatra powiedziala ze dziewczynki maja lekka przepukline ale sie wchlonie samo bo to normalne u niemowlat. I jakas wiotkosc krtani!..ale tez niby to fizjologia.

A wczoraj bylismy jeszcze u okulisty i kazala sola fizjologiczna oczka przemywac jak ropieja i masowac kanalik. Jeszcze tylko w piatek chyba pojdziemy na usg bioderek. No i pediatra mowila tez zeby zrobic kontrolnie morfologie bo blizniaki maja sklonnosci do niedoborow zelaza i anemii. Takze tez zrobimy.

Nie wiem Milenka czy to mozliwe ale moje panny to chyba maja caly czas jakies skoki bo ciagle placza! Ja juz nie wiem o co im chodzi..

Anulka powodzenia w walce z pleśniawkami. U nas trwało to ponad miesiąc. Cały czas się odnawiały i wyskakiwały im po wewnętrznej stronie policzków - stamtąd było najtrudniej to zetrzeć :baffled::baffled:

Cześć! Przyszłam się pochwalić :-) Wyciągnęłam z szafy letnie ciuchy sprzed ciąży i.....mieszczę się we wszystko huuuraaaa :-D Wywaliłam tylko kilka za krótkich bluzek, bo brzuchem raczej nie mam się co chwalić :zawstydzona/y:
I druga rzecz: moja córcia (ta bardziej "leniwa", o którą się martwiłam) przekręciła się przedwczoraj 3 razy sama z plecków na brzuszek :tak: I chyba jej się nie spodobało, bo już więcej nie próbowała :sorry2:

Powiedzcie mi, kiedy jest najlepszy moment na własny pokoik dla dzieci? Na razie śpimy w tym samym pokoju co dziewczynki, ale chciałabym już się od nich wynieść. Urządzić im tam jakoś wesoło, zorganizować bezpieczne miejsce do zabawy. Przesypiają mi całą noc - może czas zostawić je same?
Miałam zamiar urządzić im pokoik dopiero jesienią, jak będą miały roczek, ale to chyba za późno :confused:

reklama
Witajcie ja już nie mogę zostawić chłopaków samych na łóżku bo się strasznie kręcą, przekręcają się z brzuszka na plecki i kręcą się w kółko:-) a i rozgadali się strasznie buźki im się nie zamykają:-)
A dzisiaj babcia zabiera maluchy na spacer a mama zajmuje się sobą:-) jestem już umówiona do fryzjera, idę zrobić sobie tatuaż i jak mi się uda to chcę zagęścić sobie rzęsy, nie będę musiała ich codziennie malować:-) u nas pogoda piękna aż chce się żyć Pozdrowionka i miłego dnia wam życzę:-)

Do góry