reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wszystko dla naszych dzieci - PORADY i NASZE ZAKUPY(wózki, łóżeczka, mebelki itp)

Ja kupuję właśnie najwięcej 62 i 68. Większość w Dunnesie lub Penneysie. Kilka ładniejszych w next bo mają rzeczywiście dobrą jakość. Małych mam naprawdę kilka i to na 56, gdyby dzidzia była mała. Mojej koleżance tu w irl przepowiedzieli, że dziecko duże będzie i nakupowali same większe ciuszki, a okazało się, że mała 2,5kg i ok 50cm i był problem z ubrankami. Tak więc ciuszki w rozmiarze 56 to tylko z 3 góra, tym bardziej, że ja miałam 57cm jak się urodziłam.
maranatha, odnośnie przykrycia do wózka, ja planuję tylko ciepły kocyk. W sumie w lutym to mroźnie już nie jest, więc wydaje mi się niepotrzebne by kupić kołderkę do wózka. A ty czym przykrywałaś małą?

reklama
jeżynka ja miałam dla niej kombinezon a przykrywałam tylko lekkim kocykiem bo było naprawde ciepło :) no u nas 56 były za małe bo moja szwagierka nam kupiła jeszcze przed narodzinam 2 pajace z polski i przysłała i rękawki były za krótkie i opiete były na Ali te pajace... ona taki mały grubasek była hehehe...

Powiem wam że z tymi ciuszkami i dziećmi to bardzo róznie bywa. Mój synek jak urodził się, to miał 57 cm długości, ale ciuszki na 62 (takie prawdziwe, bo bardzo często zdarzało się że pajacyk kupiony w rozmiarze 62 był wielkosci innego 56) to zaczął nosić dopiero jak miał 3 miesiące. Małe dziecko ma ciagle podwiniete nóżki, więc te najmniejsze rozmiary bardzo się przydają. Trzeba też bardzo uważać jakie się ciuszki kupuje - ważne żeby mialy długi stan na pieluszkę i krótkie nóżki. Nasza polska Ewa z Klucz k. Olkusza ma dobrą i proporcjonalną rozmiarówkę a bawełna też jest w miarę dobrej jakości.
No i ja w pierwszym miesiacu byłam fanką kaftaników, mimo, że wiele mam narzeka, że się moga zwijać na pleckach itp. Urodziłam dziecko w maju, więc dla własnej wygody na noc po kapieli zakładałam kaftanik, pieluszkę, nózki owijałam pieluszką tetrową i pakowałam małego do rożka. Jak pieluszka puściła, to była wilgotna tylko pieluszka, którą zmianiałam, w przypadku bodziaka czy pajaca czekałoby mnie w nocy przebieranie. No i takie maluszki lubią spać na początku w ciasnych rożkach. Teraz kurcze czeka mnie inna pora roku, nie wiem jak to będzie. nie ubierałam takich maluszków w kombinezon czy śpiworek.
Kurcze dobrze, że jestem w ciąży, bo jeszcze z rok i zapomniałabym jak to jest z maluszkiem :-D

powrócę na chwile do leżaczka, oczywiście dziecko w tym może leżeć max. 30 min dziennie i nie używałam wibracji, w ogóle nie włożyłam baterii bo to niekorzystnie wpływa....ale tak jak napisałyście, każda ma swoje potrzeby i priorytety i wiele zależy od samego dziecka.

Co do ciuszków to rzeczywiście nie ma co przesadzać, bo dziecko bardzo szybko wyrasta. Mój Olaf najdłużej chodził w rozmiarze 68, a i rozmiar rozmiarowi nie równy niestety...
W ciąży jak chodziłam to kupiłam po trochę ciuchów na każdy wiek, tak do 1,5 roku i zawsze w razie czego mam w zanadrzu jakieś większe ciuszki bo czasem wyjmuję z prania - chcę założyć, a tu przymałe, szczególnie pajace :)

poziomkowa co do chust, to akurat nie mam kompletnie rozeznania, wózek, huśtawko-lezaczek i łózeczko mam juz wybrane :tak: a ta chusta, która wkleiłam podoba mi się, bo ma to kółeczko do regulacji przez co wydaje mi się wygodniejsza w obsłudze

maran-atha fajny ten bujaczek :) ja na prezent dla coreczki mojego brata kupilam model 3in1 z fisher price (cos ponad 200 zl na allegro). Swietny jest, mala uwielbia w nim lezec, bo ma uspokajace wibracje. No i potem nadaje sie do karmienia

reklama
motylek ja tez ten wózek brałam pod uwagę, szczególnie w kolorze kremowym, tylko jak widziałam go na zywo jakoś mnie nie ujał ale juz nie pamiętam co mi nie pasowało

Do góry