dziewczynki mam pytanie "kadrowe"- załóżmy, że pracodawca chce mnie zwolnić i mi wręcza wypowiedzenie, czy ja mogę mu w tym samym momencie wniosek o urlop macierzyński wręczyć? czy dostanę wtedy ten urlop? jak napisać taki wniosek i jak napisać pismo o zmniejszenie etatu po macierzyńskim? z góry dziękuję za pomoc
Kasia, chciałam napisać, że nie wszystkie informacje napisane przez dziewczyny poniżej są zgodne z aktualnym stanem prawnym - musicie brać pod uwagę "kruczki" i orzeczenia SN w niektórych sprawach. Wiem o czym piszę bo jestem kadrową.
Rozumiem, że w Twoim poście chodzi o urlop wychowawczy a nie macierzyński tak? Taki wniosek chcesz złożyć? W takim razie masz obowiązek zrobić to na 2 tygodnie przed planowanym dniem powrotu do pracy.
Niestety ochrona kobiet powracających po macierzyńskim jak pisałam kiedyś nie tyczy się sytuacji likwidacji stanowiska pracy. Zmniejszenie etatu nie chroni przed tym.
Co do wniosku o ewentualne zmniejszenie wymiaru etatu- tu także obowiązuje 2 tygodniowy okres przed planowanym dniem wykonywania pracy w zmniejszonym wymiarze.
Także to co piszesz, o rozmowie z szefem nie przejdzie.
Acha, i jeśli stawisz się w pracy w dniu w którym skończył Ci się urlop wypoczynkowy i powinnaś zająć swoje stanowisko to szef może Ci wręczyć wypowiedzenie i będzie ono skuteczne ponieważ stawiając się w firmie okazałaś zdolność do podjęcia pracy i rozpoczęłaś ją de facto.
nadika- co do tej wypłaty za urlop- to jest tak że pracodawca nie wypłaci Ci za urlop, jesli masz okres wypowiedzenia np. 1 miesiąc to przez ten cały miesiąc od nia złożenia wypowiedzenia będziesz wykorzystywała urlop wypoczynkowy. Jeśli tych dni bedzie więcej niż okres wypowiedzenia to dopiero tą nadwyżkę wypłaci Ci pracodawca jako ekwiwalent urlopowy.