reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Gotujące czerwcówki

reklama
fajne przepisy ale nie lubię tej str juz nie raz mi z niej nie wyszły przepisy zarówno mi jak i moim koleżankom:)
Ja właściwie TYLKO z tej strony korzystam jeśli chodzi o pieczenie i zawsze wszystko wychodzi super!!!! Sernik nowojorski robiłam juz z 10 razy, sernik z jagodami i migdalami, jabłecznik francuski z jogurtem i wiele innych...

a ja dzisiaj wlasnie z tej strony jem sernik niebianski, tak prostego przepisu jeszcze nie znalam i super smakuje
tez pieke z tych przepisow i wychodzi choc mistrzem cukiernictwa nie jestem;)

Rogaliki Drożdżowe
mąka, 3,5 szklanki
jajka, 3 sztuki
kwaśna śmietana, 3/4 szklanki
drożdże, 5 dag.
cukier, 4 łyżki
margaryna, pół kostki
szczypta soli
dowolne nadzienie dżem, marmolada....ja robiłam z kostkami mlecznej czekolady

Mąkę posiekać na stolnicy z margaryną,śmietanę(temperatura pokojowa nie z lodówki) rozmieszać z drożdżami i cukrem i dodać do mąki wbić 2 jajka i wszystko wyrobić na gładkie ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części każdą rozwałkować w kółeczko następnie kółko podzielić na 8 trójkątów na każdym położyć porcję dżemu i zwijać w rogaliki od szerokiego końca do wąskiego gotowe układać na blasze wysmarowanej margaryną i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia po tym czasie posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem,piec ok 25 minut w 180 stopniach.

Załączniki

• IMGP1475;.jpg
    IMGP1475;.jpg
    41,8 KB · Wyświetleń: 44
Ostatnia edycja:
Dietetyczne pralinki :)

Składniki:
- półtorej szklanki rodzynek
- garść suszonych śliwek
- małe opakowanie płatków migdałów
- garść słonecznika łuskanego
- garść orzechów posiekanych (ulubionych)
- trzy łyżki siemienia lnianego (niekoniecznie)
- pół szklanki owocowych otrębów
- płatki owsiane
- wiórki kokosowe

Rodzynki i śliwki namoczyć w gorącej wodzie, jak namiękną to odcedzić.
Wszystkie składniki poza wiórkami kokosowymi, migdałami i słonecznikiem zmiksować najlepiej bnlenderem (płatków owsianych tyle aby wyszła konsystencja odpowiednia do lepienia kuleczek). Do zmiksowanych składników dodać migdały i słonecznik, wy mieszać, ulepić kuleczki i obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Smacznego!
DSC_8008.jpg

DSC_8009.jpg
DSC_8108.jpg

Ostatnia edycja:
Przepis na pyszną sałatkę:)

- makaron mini muszelki
- suszone pomidory w oleju
- ogorek świeży
- koperek
- papryczka chili lub ostra papryka z torebki
- ząbek czosnku

Pomidory i ogorka pokroic w drobną kosteczkę dodac ugotowany makaronik, czosnek przeciśnięty przez wyciskarkę, sól, pieprz, papryka i zalac kilkoma łyżkami oleju z pomidorow:)

Ciasto marchwiowe
bez mąki i cukru, bardzo zdrowe:)

Składniki:
2 jaja
2 i pół marchwi
1 i pół banana
150 ml mleka 0,5%
50g wierków kokosowych
50g orzechów włoskich
50 g orzechów ziemnych
garstka rodzynek
200g płatków owsianych
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:

Najpierw ubijaj jaja, tak aby ich objętość zwiększyła się. Do ubitych jaj dodaj zmiksowane banany (konsystencja piany), następnie dolej mleko, dorzuć zmielone lub posiekane orzechy, wiórki kokosowe, startą marchewkę i całe rodzynki. Zmiel płatki owsiane na proszek i dosyp do otrzymanej masy. Na koniec dorzuć cynamon, sodę, sól i proszek do pieczenia. Tak uzyskaną masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni przez około godzinę. Gdy ciasto zrobi się twarde z wierzchu to dobry znak, sprawdź jeszcze patyczkiem czy nie jest surowe w środku.

* ja dodatkowo dałam kilka kleksów lukru na wierzch ciasta bo wydawało mi się za mało słodkie

Smacznego!

ciasto marchwiowe.jpg

Ostatnia edycja:
reklama
Delikatny deserek mleczny:)

Składniki:
1 l Mleka 0,5 % (w wersji bardziej kalorycznej może być tłustsze)
8 łyżeczek żelatyny
cukier (3 łyżki stołowe, lub więcej jak ktoś lubi słodsze)

dodatki smakowe, w zależności co lubimy: 2 łyżki kakao lub jakiś olejek zapachowy (np. waniliowy, migdałowy itp.)

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować z cukremi kakao, dodać żelatynę, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. Rozlać do foremek, pucharków, miseczek-jak kto chce:)) Schłodzić w lodówce.

DSC_8270.jpg

DSC_8265.jpg
Smacznego!!

Do góry