reklama

Gotujące czerwcówki

Temat na forum 'Dzieci urodzone w czerwcu 2010' rozpoczęty przez anecznik, 15 Listopad 2009.

  1. anecznik

    anecznik Fanka BB :)

    Proponuje wątek w którym będziemy się dzielić swoimi przepisami. Pojawiły się już bowiem przepisy na naleśniki i gofry ale w potoku naszych postów będzie ciężko znaleźć te przepisy.

    Spis treści, podziękowania za pomoc dla hefi :-)

    SPIS TREŚCI

    SAŁATKI

    COŚ NA SŁODKO


    Ja ostatnio na jednym z portali znalazłam przepis na zupę krem z kalafiora, jest to przepis dla tych co lubią to warzywo. Ja traktuję tą zupę jako gorący kubek i tak też ją wypijam, o niebo lepsza od tej sklepowej chemii :-D

    Oto przepis:
    kalafior, kostka rosołowa, serek topiony kremowy, mały pęczek,natki, mały pęczek koperku, sól, pieprz

    Kalafior podzielić na różyczki, dokładnie umyć lub wymoczyć w soli zalać wodą i gotować dodając kostkę rosołową, kiedy będzie juz miękki zmiksować dodać natkę koperek i serek topiony. gotować aż do rozpuszczenia sie serka następnie doprawic do smaku solą i pieprzem.

    Można podawać z makaronem, grzankami itp. ale ja tak jak pisałam wlewam do kubka i mam naturalny pyszny gorący kubek :-)
     
    Ostatnia edycja: 5 Styczeń 2011
  2. Klementinka

    Klementinka Fanka BB :)

    anecznik super pomysl z tym watkiem

    co do twojej kalafiorowej to ja tak samo robie brokulowa, tylko bez koperku
    pycha zupka krem z grzaneczkami albo bagietka czosnkowa
     
  3. reklama
  4. zyrraffka

    zyrraffka Szczęśliwa mama

    Świetny pomysł:)

    Ja mam przepis na banany w cieście,szybko się robi i są pyszne

    Składniki:
    - 4 banany,
    - 3 jajka,
    - 3 łyżki śmietanki (12 proc.),
    - 3-5 łyżek mąki,
    - 2 łyżki cukru,
    - 2 szklanki oleju,
    - cukier puder do posypania.

    Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na jednolitą masę. Po łyżce dosypywać mąkę i wlewać śmietankę, a na końcu połączyć z pianą ubitą z białek.
    Banany obrać, przekroić na pół i wzdłuż, maczać w cieście smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru.
    SMACZNEGO:)):-p
     
  5. zyrraffka

    zyrraffka Szczęśliwa mama

    Zajadam się właśnie goframi. Ubiłam do tego śnieżkę i zrobiłam żel owocowy - miałam zamrożone maliny i borówki,które podgrzałam w ganku, dodałam cukier i zagęściłam troszkę mąką ziemniaczaną. radość z jedzenia:-):-p
     
  6. annajak

    annajak Fanka BB :)

    Ummm, ciekawe :-)

    Ja robię banany smażone:
    kroję banany albo w grube plastry albo wzdłuż i podsmażam na maśle + miód + cynamon + zmielone orzechy ;-) Ja lubię takie pół twarde więc nie smażę za długo.

    Robiłam też wcześniej banany z grilla:
    całego banana nieobranego się piecze kilka minut, a potem wyciąga, rozcina się z jednej strony wzdłuż skórkę razem z bananem, w środek kładzie/wlewa się miód i wyjada się łyżeczką ze skórki pieczonego banana z miodem ;-)

    Tak mi się jeszcze przypomniało - moja znajoma smaży pokrojone banany z jabłkami, a potem podaje z lodami waniliowymi i bitą śmietaną ;-)

    To tyle z moich bananowych wariacji :-)
     
  7. kajdusia

    kajdusia Fanka BB :)

    Ja przekrajałam banana na pół wzdłuż, kładłam na wierzch kostki mlecznej czekolady i wkładałam do mikrofalówki i też wyjadałam później łyżeczką- trudno o coś szybszego i pyszniejszego :-)
    Super wątek swoją drogą. Jak mi się przypomni coś dobrego i pysznego to się na pewno z Wami podzielę!
     
  8. magdalena79

    magdalena79 Fanka BB :)

    wciąż mówicie o naleśnikach a ja nie mam dobrego przepisu, wychodzą mi takie suche, bezpłciowe:hmm: prosze jeszcze raz o jakiś dobry przepis;-) (może z tą wodą gazowaną?)
     
  9. anecznik

    anecznik Fanka BB :)

    Ja poproszę jeszcze raz przepis na gofry :-) nie mogę już go bowiem znaleźć w gąszczu naszych postów :-D
     
  10. reklama
  11. annajak

    annajak Fanka BB :)

    Ja robię naleśniki na zsiadłym mleku. Wtedy są bardzo pulchne, czasem się nawet trochę rozlatują ;-) Moja babcia tak robiła i ja tak lubię :-)
     
  12. hefi

    hefi Fanka BB :)

    Ciasto na pizze :)

    [​IMG]500 g mąki pszennej
    [​IMG]40g drożdży
    [​IMG]250 ml ciepłej wody (z mlekiem też jest spoko)
    [​IMG]płaska łyżeczka soli
    [​IMG]pół łyżeczki cukru
    [​IMG]2 łyżki oliwy

    Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną.
    Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy i wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszystko razem ponownie zagnieść.
    Ciasto powinno sprawiać wrażenie, jakby chciało już zacząć rosnąć.
    I to wszystko, można się zająć nadzieniem. Ciasto nie musi rosnąć nie wiadomo ile, można je w pięć minut po zagnieceniu rozwałkować i przełożyć na blachę. Wystarczy mu te 10 minut, w czasie których będziemy przygotowywać składniki na farsz.
    Ja piekłam na termoobiegu przez ok 15 min w temp. 180st.
     
    Ostatnia edycja: 28 Styczeń 2010

Poleć forum