reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

cristalrose a kiedy idziesz do lekarza? My też idziemy prywatnie na koniec marca, bo nasz pediatra to szkoda gadać. A problem mamy trochę odwrotny, ponieważ u Zuzki to ciemiączko z tyłu - potyliczne, wydaje mi się jakieś takie duże, a w internecie przeczytałam że ono powinno być na opuszek palca i zarosnąć max w czwartym miesiącu. Z resztą najwyższy czas żeby ktoś kompetentny nam dziecko zbadał, bo ona jeszcze ani razu nie miała robionych żadnych pomiarów ani badanych odruchów - szczerze to już za przeproszeniem rzygam tą naszą służbą zdrowia.

reklama
sun - jak się uda, to jeszcze w tym tyg. U nas też to ciemiączko z tyłu nie zarosło - jest co prawda na opuszek palca, ale Mały już skończył 4 mies. więc TO akurat zarosnąc już powinno :dry:

Jak Was czytam, to się czasem cieszę, że się na wielu rzeczach nie znam. W ogóle mi nie przyszło do głowy, żeby sprawdzać ciemiączko z tyłu. Zresztą tego z przodu też nie ruszam. Ile mniej stresów :) Jak poczytałam o asymetrii, to od razu ją u Pucka wykryłam. A okazuje się, że nic mu nie jest - przynajmniej tak na oko ;)
Czasem lepiej pewnych rzeczy nie wiedzieć.

a wiecie co ostatni przeczytałam o witaminie D3. Znalazłam takie pytanie i odpowiedź eksperta
"Mój synek ma 10 miesięcy i od dawna jest na mleku modyfikowanym. Dostaje również wit. D3 - według zaleceń lekarza. Podobno dzieci karmione mlekiem modyfikowanym nie powinny dostawać dodatkowo tej witaminy, ponieważ jest jej wystarczająco dużo w samym mleku, a nadmiar może uszkodzić nerki. Czy to prawda?

Przyjmujemy, że zdrowe niemowlę potrzebuje 400 jednostek witaminy D3 na dobę w pierwszym półroczu i 600 w drugim. W mleku modyfikowanym początkowym znajduje się 40-60 j. witaminy D w 100 ml, a w mleku następnym 56-76 j. w 100 ml. Jeśli synek jest karmiony wyłącznie mlekiem modyfikowanym i wypija go mniej więcej 1000 ml na dobę, to w zasadzie nie trzeba mu dodatkowo podawać witaminy D. Tyle tylko, że niewiele dzieci w drugim półroczu ma aż taki apetyt, dlatego też wielu lekarzy zaleca podawanie dodatkowo dzieciom jednej kropli witaminy D3 (zawiera ona właśnie 400 j.).

Jeśli jest to taka dawka, to ryzyko jej szkodliwego działania jest znikome. Warto także sprawdzić, ile rzeczywiście synek wypija mleka na dobę. Faktem jest, że obecnie częściej spotykam się z przedawkowaniem witaminy D niż z krzywicą."

A mi lekarz i położna kazali dawać od początku aż do roku a ja praktycznie cały czas na mm a Zuzka teraz wypija ok 900 ml na dzień.

Hejka:tak:

U nas znów w kratkę raz dobrze a raz źle:shocked2:
Dobrze bo z kupkami jest coraz lepiej dwa dni nie było ale dziś już zrobiła:tak: może coraz bardziej leki zaczynają działać a może to też zasługa soczku jabłkowego który zaleciła nam podawać pani gastrolog:sorry: co by to nie było ważne że pomaga:cool:
Źle tez niestety jest bo mi dziś Amanda o 16.00 usnęła myślałam że zmęczyła się spacerkiem który jej użądziłam po wyjściu z przedszkola ale niestety usnęła przez choróbsko :crazy: Gdy tak spała zaczęła majaczyć:no: ręką dotknęłam czoła a czoło rozpalone więc zmierzyła jej temperaturę a tu termometr pokazał 39,3 stopnie:no: podałam jej Nurofen i na szczęście temp. spadła ale jutro już leżakuje w domku aż sie całkowicie wykuruje tylko żeby mi Martini nic nie załapała:crazy:

sunnflower synkowi mojej koleżanki nerki by siadły przez witaminę d3 ale u niego wyszła nietolerancja tej witaminy a nie przedawkowanie:sorry:
Moja pani doktor powiedziała ze jak coraz więcej będzie Martini dostawać MM a nie mojego to mam zaprzestać podawania wit d3
Ewa86 mi tez nawet do głowy nie przyszło żeby badać Martini ciemiączko:rofl2:
ładny macie samochodzik:cool2:
cristalrose oj mam nadzieje ze to co na kciuku Cypriankowi wyskoczyło to nie jest nic poważnego :confused::confused:
Sarka ładnie Ci Milenka w dzień śpi:tak:
joamar ciesze sie wyniki badań Madzi wyszły prawidłowo:tak::tak:
Wielkie brawa dla zdolnej Julci:-)
asia1981 trzymam kciuki żeby wszystko ułożyło się po Twojej myśli:cool2:
daj znać jak wykonasz test:sorry:
89gwiazdeczka89 to dobrze że już Wojtusiowi wysypka znika:tak::tak:
*Yvona*krawcowa da radę przerobić ubranko do chrztu czy jednak będziesz odsyłać?:sorry:
ja wczoraj w końcu ustaliłam datę chrzcin na 10.04 :cool2:
Na jakąś niedouczoną babkę trafiłaś w aptece:eek:

Babolki kochane test wyszedl negatywny:-) O dziwo moj mezus poczul sie zawiedziony:sorry2:Fajnie miec trojke, bo to zawsze weselej w domu ale nie tak szybko:tak:Moze to rzeczywiscie przesilenie, jak pisala Wiolcia a moze skutki uboczne tabletek.Z reszta z checia bym je odstawila:tak:

Cristalrose a ty bidulko tez czekasz?Kiedy bedziesz wiedziala?
Aluska wspolczuje chorobska.Dla mamy nie ma nic gorszego niz chore dziecko_Oby Martynka szybko wydobrzala:tak:
Yvona jak tam radziecki striptiz?:-D

A moj Jasienko rozrabia od 4.30 i nie zapowiada sie zeby zasnal.A ja nastawilam budzik na 6.30 wiec juz chyba sobie nie pospie:dry:

reklama
Do góry