reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu ;)

Salomii - szkoda że się nie zgadałyśmy w święta ;-)

Ja czytałam że po 9 miesiącu można podawać gluten dowoli jeśli wcześniej przeszło dziecko ekspozycję jednej łyżeczki przez miesiąc i potem jednego posiłku glutenowego przez pozostałe miesiące. Ja ominęłam ekspozycję jednej łyżeczki, tak jak przy córce zresztą i od razu przeszłam do ekspozycji jednym posiłkiem i tak robimy i jest wsio ok ;-)

reklama
ja juz nic niewiem :/:/
Kbetina wez mi wytlumacz.. w obiadkach z glutenem jest tyle glutenu ze nie zaszkodzi dziecku ktore jest na ekspozycji??
Ewa jak mozecie byc na ekspozycji jak to ma trwac 3 miesiace??

zglupialam,

Salomii - to czy zaszkodzi to się okaże do 3. miesięcy - bo mniej wiecej to tego czasu może pojawić się reakcja. Stąd ten długi czas ekspozycji. A zaczynać nalezy od małych dawek- płaska łyżeczka przez 2 mies. potem 2 łyżeczki przez miesiąc ( u piersiowych 1 płaska przez miesiąc).

Ja dodaję taką mleczną błyskawiczną 1 łyżeczkę do mleka - już kończymy 2. miesiąc ekspozycji, a jeszcze nie zużyłam całej paczki, także wcale jakos drogo nie wychodzi, ajest znacznie mniej upierdliwa niż zwykła manna ;-)

Wymyśliłam nowy sposób na zupę - zamiast dość upierdliwego rozgniatania widelcem, dzisiejszą porcję przecisnęłam przez plastikowy durszlak z dużymi oczkami, następny etap to pewnie będzie krojenie kółkiem z drucikami do sałatki jarzynowej :)

Dostałam ze strettcom czy ja to się tam pisze paczke z kaszkami do picia. super to!! W takich kartonikach jak soczki, otwierasz, wlewasz i już. 12 sztuk dostałam i testuje:-) W temperaturze pokojowej albo lekko podrzewasz, 24 h w lodówce można trzymać po otwarciu bo tego 250 ml Flipowi dałam durna po cycu ale popił troche ale miny robił ;-)

Kurcze, a ja zapomniałam - nienawidzę chodzić na pocztę, a wczoraj byłam, to mogłam przy okazji wysłać. Ale ze mnie barania głowa. Teraz to nieprędko się znów na pocztę wybiorę :-(

ja na imieniny dostane od mamy taki maly mikser brauna i w przyszlyn tygodniu zamierzam wziac sie na przygotowywanie wlasnych zupek :))))

mam pytanko o kupki - czy jak juz maluszki jedza inne rzeczy niz piers, to powinny codziennie robic kupe? bo moja czasem robi 2 dziennie, a czasem jedna na 3 dni ... jak to jest u Was?

reklama
gufi - mój ma czasem nawet kilka kupek dziennie, ale niektóre takie małe śmierdziuchy, a czasami potężna kupa.
Co do warzyw - to albo na rynku, albo zwyczajnie w sklepie kupuje.

dzięki za odp w sprawie kaszki. Córci dawałam do obiadku, tak jak teraz Maćkowi, nie wiem skąd u mnie te niepokoje ;/ dziś na około 2 obiadki sypnęłam 2 łyżeczki płaskie manny błyskawicznej i mam nadzieje, ze będzie ok.
Problem polega na tym, że obiadki małemu gotuję w ilościach 'na oko', czyli nie wiem, czy w garnuszku mam 300, 400 czy więcej ml zupki, a kaszkę należy podawać w ilości ok 3 g na 100 ml:) ( na dzień?)

Do góry