reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu ;)

hej
hmm, dodałam kaszkę manna do mleka (zagotowałam ze 150 ml wody, pół łyżeczki kaszki dodałam, uzupełniłam zomną wodą do 160ml i dodałam mm), było bardzo gorące, ostudziłam i mały zjadł - i własnie zauważyłam, że ful tej kaszki zostało na ściankach butelki:(((
więc chyba zjadł mniej niż powinien???

do zupki dodawałam, ale zrezygnowałam, bo nie wiedziałam ile dokładnie tej kaszki sypać, teraz soróbowałam do mleka i tez chyba niekoniecznie mi to wyszło.

Może ktoś ma inne sposoby na ekspozycję na gluten???

Dla mnie najprostszy sposób to albo gluten w obiadku albo w kaszce, bez wymyślania ile na jeden obiad wsypać kaszki manny. Jeśli młody je obiadek słoiczkowy z glutenem to nie martwię sie jego ilością, jesli mu ugotuje to ile mi się wsypie. Ale ja do warzyw dodaję mannę ugotowaną na wodzie i przepuszczoną przez sitko, ile mi sie doda tyle je i już. A jak w obiedzie nie ma glutenu to je owsiankę mleczną i tak samo ile jej zje to zje i już.
Uważam że nie ma co trzymać się sztywno reguł ekspozycji glutenu. To moje zdanie.

reklama
A my dziś jedliśmy mannę na kolację :) No ale my już po ekspozycji. Franolowi strasznie smakowało - przynajmniej ma to jakiś smak, nie to co kleik ryżowy ;)

ja tez mam taka kaszke manne bobovity i od razu daje do owockow. a ile ta ekspozycja na gluten ma trwac???

jak widze, co wasze dzieciaczki zjadaja, to jestem w szoku. moja ma chyba bardzo delikatny brzuszek, bo nawet jablko jej szkodzi. takze my na razie wcinamy tylko ziemniaczek, marchewke, dynie, szpinak. z owockow morelki, banany, gruszki. i na razie tyle.

chce niedlugo zaczac sama pichcic i mam pytanie - skad macie warzywka? bo sie troche boje kupowac na rynku - tyle sypia tych swinstw ... a sprawdzonego zrodla nie mam. moze w sklepie ekologicznym??? a gory dzieki za odpowiedz :)

A u nas znowu stop z jedzeniem przez te upały. ile się namęczyłam, żeby sliwki zjadł!!! Ale kaszke na kolacje wcina i wisi na mamie ;-)

Gufi - ja dzisiaj podałam zwykłe warzywka sklepowe. Jak u rodziców się zaczną, to będę miała od nich - prawdziwe, ekologiczne - aż do późnej jesieni. Ale od czasu do czasu pędzone będe podawać - niech się dziecko do nawozów sztucznych przyzwyczaja powoli.

ja tez czekam na warzywka z grządeczki mojej mamy:) póki co - słoiczki...

Co do manny to ja daje przy sniadaniowej kaszce, na 150 ml daję 1,5 łyzki stołowej mlecznej kaszki mannej z bobovity reszta to mleko plus kaszka ryżowa. Też z miesiąc się pobawimy potem już raczej całą manne będzie jadła o ile wsio bedzie ok.
Jutro dam obiadek z manną zamiast kaszki jak piszecie że tam odpowiednia ilość

ja juz nic niewiem :/:/
Kbetina wez mi wytlumacz.. w obiadkach z glutenem jest tyle glutenu ze nie zaszkodzi dziecku ktore jest na ekspozycji??
Ewa jak mozecie byc na ekspozycji jak to ma trwac 3 miesiace??

zglupialam,

dobra, doczytalam bo Wroblik napisala :D ale tu jest tak samo? ja im nie wierze :/ hehe :)
Kbetina jestes z Tarnowa a ja tam bylam 100 razy w okollicach swiat :) pewnie gdzies sie minelysmy :>

Jesuu podzielam zdanie Gufi, wasze dzieci TYYLEEE juz jedza a moja Arlenka jest taka biedna bo jej nic nie daje jakas kapusta, fasolka? :O zoltka? Boze

reklama
Ze tak pozwole sobie nie edytowac gdyz moze utonac w reszcie moich wypowiedzi,
wlasnie wyczytalam na bobovicie ze dziecku nalezy podawac gluten w ekspozycji przez jakies 2 miesiace(niektorzy pisza 3 ) czyli jakos do 8 miesiaca gluten podaje sie w ilosci ok 3 gram jako DODATEK do pokarmow a dopiero od 8 miesiaca podaje sie go w zwiekszonej dawce ok 6 gram i sa to wtedy np sloiczki z obiadkami w calosci. hmm to tyle, rozumiem ze nie nalezy trzymac sie sztywno regul no ale dodatek to nie caly obiadek i ekspozycja 2-3 miesiace to min 2 miesiace :)

Do góry