reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Gotujące czerwcówki

reklama
Ojej naprawde smakowicie ten przepis brzmi :)))

Ja wstawiam co mialam wstawić:

Fasolka w sosie pomidorowym
2kg fasolki szparagowej
Po 40g marchewki i cebuli
2 słoiczki przecieru pomidorowego
2 liscie laurowe
6 łyżek cukru
3 łyżki soli (2 łyzki do sosu i 1łyżka do osolenia wody)
2 łyżki octu
pieprz.

Cebule obieramy kroimy w pótalarki, marchewki scieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy na oleju 15min. Dodajemy lisc lauroey, pieprz, 2 łyżki soli, cukier oraz przecier i ocet.
Fasolkę umyć, krimy na pół, gotujemy w osolonej wodzie ok.10min (od zagotowania) odcedzamy i przekładamy do warzyw, dusimy jeszcze 15minut.
Gorącą sałatke przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20min.



I mam pytanie co dobrego można zrobic z kalafiora? Rzucajcie propozycje;)

LIza Proszę;)
Składniki na 2 porcje


½ kalafiora albo jeden mały
1 duże jajko
3 łyżki mleka
¾ szklanki bułki tartej
sól, pieprz, chili, zioła (ja użyłam jak zawsze młynków Kotanyi)


olej do głębokiego smażenia


Sos:
mały jogurt naturalny
sos „tysiąca wysp” albo każdy inny wg upodobań
kleks pikantnego keczupu (ok 1 łyżki)
pieprz, zioła włoskie w młynku Kotanyi (albo każde inne, ulubione)

Kalafiora dobrze opłukać, podzielić na małe różyczki.
Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać sól i pieprz, chili i zioła. Do miseczki wsypać bułkę tartą. Obtaczać różyczki kalafiora najpierw w jajku, potem w bułce i wkładać porcjami na mocno rozgrzany olej. Smażyć na złoto (można wykorzystać frytkownicę, wtedy można od razu zrobić cała porcję). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
W międzyczasie przygotować sos: jogurt wymieszać na gładką masę z sosem „tysiąca wysp” i keczupem. Przyprawić pieprzem i ziołami.
 
Lizka- Kalofiore najlepszy jest z bułka tartą !!!! Nic nie trzeba kombinować:) Ja tez zupke kalafioresową lubię bałdzo I ostatnio odkryłam że Zupa kalafiorowa genialnie smakuje ze świeżą bazylią i koperkiem POLECAM Mój Jasiek uwielbia:) Z resztą każda zupkę mamusi uwielbia:) A na widok krupniku aż krzyczy:) Dzisiaj zrobiłam mu botwinkę zjadł całą michę Strasznie duza michę nie taką dla Dzieciów:):p A potem zajadła się 4 pupetami z polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym podanymi z kaszą jęczmienna perłową i ogórkiem małosolnym:)
 
Lizka- Kalofiore najlepszy jest z bułka tartą !!!! Nic nie trzeba kombinować:) Ja tez zupke kalafioresową lubię bałdzo I ostatnio odkryłam że Zupa kalafiorowa genialnie smakuje ze świeżą bazylią i koperkiem POLECAM Mój Jasiek uwielbia:) Z resztą każda zupkę mamusi uwielbia:) A na widok krupniku aż krzyczy:) Dzisiaj zrobiłam mu botwinkę zjadł całą michę Strasznie duza michę nie taką dla Dzieciów:):p A potem zajadła się 4 pupetami z polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym podanymi z kaszą jęczmienna perłową i ogórkiem małosolnym:)

perfecta jak robisz te pulpety a w szczególności sos??
 
A jeszcze mnie się przypomniało że wspaniałe kalafioresy wychodzą pod kołderka z beszamelu:)
Trzeba:
Zblanszować kalofiora! I ułozyć go grzecznie w żaroodpornym naczyniu.
Sos beszamelowy:
masło
mąka
odrobina gałku muszkatuowej
mleko
sól pieprz
masełko wrzucamy na patelnię i ma się zapienić ale nie zbrązowieć.
jak sie już zapieni to przez sitko przesypujemy mąke do momentu aż będzie konsystencja zasmażki Oczywiście każdy przesiew mieszamy na patelni. Takową miksturkę lekko zbrazowić ale nie przypalić:p:) W momencie kiedy bedzie lekko złota wlewamy mleko
Nie podam Ci proporcji bo robie na oko zawsze Musisz dolewać powoli i zagotowywać bo wtedy gestnieje i wiesz czy ok czy jeszcze dolac MUSI MIEĆ KONSYSTECJĘ Budyniu. Jak masz tę wspomniana konsystencję to solisz i pieprzysz do smaku i trzeba zetrzec ciutke gałki (ale nie koniecznie jak nie lubicie)
Beszamelem zalewasz kalafioresy i na wierz posypujesz siarczyście startym żółtym serem:) I zapiekamy z 20-30 minut w temperaturze 180 stopni:)
PYCHA !!!! Ja robię MiXY kalafiory z brokułami , same brokuły , brokuły lub kalafiory z porami , Szparagi też tak robię:) Piękne danie:) Mniam :)


Edit: DLA NIE WPRAWIONYCH W BOJACH POLECAM NA ETAPIE ZASMAŻKA - DODAJE MLEKO WZIĄC W REKĘ TRZEPACZKĘ DO UBIJANIA PIANY. bO WTEDY LEPIEJ SIĘ WYMIESZA MAKA Z MLEKIEM I NIE BEDZIE GRUDEK.
 
Ostatnia edycja:
perfecta jak robisz te pulpety a w szczególności sos??
Kochana mięsko solę , dodaje troszke masełka. Nie dodaje mąki ani bułki tartej. Można dodac ciutke kaszki mannej :) dodaje troszke posiekanego koperku lub pietruszki czasem. I mieszam Robię pulpeciki. Wode lekko solę i na wrzącą wrzucam pulpeciki Jak sie zagotuja zmniejszam ogień i pod przykryciem gotuje 15 minut na wolnym ogniu.
W drugim garnku robię sos. Odrobina masełka , jak się rozpuści troszke mąki i wlewam mleczko tak jak w przepisie na beszamel troszkę. Dodaję posiekany koperek lub natke pietruszki Czasem na małych oczka zetrę jedną marchewjkę , troszke selera , troszke pietruszki korzenia. Gotuję chwilkę solę i wrzucam pulpeciki:) I gotowe:)
 
zawsze sie usmieję jak tu wejde: 3 kucharki z bb (Percia, Lena i Milusia) Ci doradzą jak zrobic cos z niczego:-D :-D (Perciu a Ty to mnie powalasz tymi swoimi przepisami!!0zawsze wszystko pieknie i ladnie, proporcje itd a ja zawsze wszystko robie na oko i po swojemu:-D hehe :eek::-D
 
Ogórki po meksykańsku

- 2,5 kg ogórków (po obraniu) obrane pokroić w paski lub plastry posypać 4 łyżkami soli wymieszać i zostawić na 6 do 12 godzin.

Odlać wodę.

Następnie:

ogórki posypać:
- 1,5 łyżki papryki ostrej
- 1,5 łyżki papryki słodkiej
(łyżki takie czubate)
- dodać dużą główkę czosnku lub 2 małe wyciśniętę.
Wymieszać całość.

Następnie:
- zagrzać 8 łyżek oleju, bardzo gorącym zalać ogórki.

Zrobić zalewę:
- zagotować 3 szklanki cukru z 1,4 szklanki octu. Zalać ogórki i zostawić na 12 godzin.

Oczywiscie wszystko wymieszać dokładnie.

Powkładać w słoiki, wekować 5 minut.


Są rewelacyjne, pikantno- słodko- kwasne.


Smacznego!
 
reklama
Ogórki po meksykańsku

- 2,5 kg ogórków (po obraniu) obrane pokroić w paski lub plastry posypać 4 łyżkami soli wymieszać i zostawić na 6 do 12 godzin.

Odlać wodę.

Następnie:

ogórki posypać:
- 1,5 łyżki papryki ostrej
- 1,5 łyżki papryki słodkiej
(łyżki takie czubate)
- dodać dużą główkę czosnku lub 2 małe wyciśniętę.
Wymieszać całość.

Następnie:
- zagrzać 8 łyżek oleju, bardzo gorącym zalać ogórki.

Zrobić zalewę:
- zagotować 3 szklanki cukru z 1,4 szklanki octu. Zalać ogórki i zostawić na 12 godzin.

Oczywiscie wszystko wymieszać dokładnie.

Powkładać w słoiki, wekować 5 minut.


Są rewelacyjne, pikantno- słodko- kwasne.


Smacznego!
ja robiłąm podobne i fakt są rewelacyjne!!
 
Do góry