reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

Dzieki dziewczyny za podpowiedzi...
mamolka- bułke dajesz sucha czy z masełkiem?
Ewka- twarozek normalnie zrobiony ze śmietanką?

Ile ta młoda mama musi sie nauczyc....:)

reklama
u nas jest mniej więcej tak

9 - mleczko ok 100 ml (więcej ostatnio nie zjada)
12 - kaszka 90 ml plus owoce ok 100 ml
16 obiadek ok 180 ml
18 - desrek w postaci jogurciku lub soczku owocowego plus chrupki kuk. - to po prostu coś co mamy ze soba bo w tych godzinach w domu nas nie ma tylko na dworze...
20- mleko z kaszką przez butlę ok 150 ml
w nocy - mleko ok 100 ml

Samą, ale spokojnie możesz dać masełko..ja daję samą bo i bez tego mam pół kuchni, ew. wózek uświniane:-D

Mleko krowie podam na próbę po roczku, bo mam nadzieję że do tej pory odpadnie nocne karmienie,i będzie tylko kaszka na śniadanie i kolację

No i zważyłam standardową porcję obiadku ;) 150g

Samych owoców spokojnie wciągnie miseczkę np.z 1 bananem i połówką nektarynki.
Jogurt (mały) plus połówka jakiegoś owocu i garść kawałków bułki

aniucha ja już zupkę zabielam śmietaną

Ostatnia edycja:
U nas posiłki są średni co 4 godziny.
około
9.00 mleko z kaszką
13.00 obiadek(200gram)
17.00 deserek(najczęściej owoce w duuużej ilości bo bardzo lubi)
21.00 mleko z kaszką
1.00 nocne mleko z kaszka

W między czasie picie(mało), czasem przekąska miedzy posiłkami ale to bardzo rzadko.

Ewka- twarozek normalnie zrobiony ze śmietanką?

Jak mam dobry twarożek, to daję sam. A czasem ze śmietanką albo jogurtem i szczypiorkiem :) Ale to jak chce mi się robić ;)

Co do picia, to u nas idzie ok. 500-750 ml wody dziennie :/ Wodę zaczęłam dawać po 4 miesiącu, jak weszły do jadłospisu obiadki. Przez pierwsze miesiące Franek wypijał 50 ml maksymalnie. A od jakichś 2 miesięcy wsuwa po 3 kubki dziennie ;) Czasem daję mu 100 ml herbatki albo soku - w zasadzie wypija to na raz. Nie ma się co dziwić - wyposzczony na wodzie, jak poczuje jakiś smak, to wariuje ;)

Ewa - my na wywarze już ze 2 miesiące jedziemy;-) Ale to z lenistwa - wrzucam wszystko razem do gara - począwszy od tego, co się gotuje najdłużej (czyli mięcho) a potem tylko rozdzielam wszystko na porcje i urozmaicam;-) Tylko to jest chude mięso - indyk, cielęcina-bez skóry i kości oczywiście.

ja gotuję wszystko razem, jeśli mięsko jest drobiowe, ostatnio dałam gotowana polędwiczke, ale wtedy juz oddzielnie ją ugotowałam i warzywka też oddzielnie. Ale pewnie niedługo będę wszystko razem gotować. Manną błyskawiczną nadal dodaję do zupki, w celu zagęszczenia.
Ale z tego co patrzę, to mój wpiernicza, że szok!!! w porównaniu do waszych maluszków mój duuużo je!
6 - 180 ml mleka
9 deserek
12- obiad
16- 180 mleka
19.30 180 mleko (czasem nawet 210!)
i w nocy znowu je!!

reklama
Mój mały od kilku dni wcina jajecznicę z całego jajka... Wcina aż miło patrzeć.
No i nie lubi jak nie ma kawałków. Im większe tym lepiej.

A czy dajecie waszym maluchom już jeśc samym? Tzn. na talerzu jakieś warzywa i niech sobie radzą? Ja jak na razie tylko bułkę... Jad dałam kawałki jabłka to wylądowały na podłodze...

Do góry